RSSunknown wrote:Орлово гнездо беше (доколкото си спомням) не по -малко от 500 метра замък на върха на майната си и планина който не могат хора да се изкачат, а как са мъкнали камъните и как са ги скрепяли при положение в средновековието са нямали бетон нямам идея. Сега не че инките не са построили постройки на висока надморска височина но първо никъде в книгата не се споменава използването на робски труд и хиляди животи дадени за строенето на един замък нито пък еквивалентните постройки са развити по височина. Общо взето чак с откриването на железобетона става възможно строителството на небостъргачи Wink .Всички средновековни замъци големи по площ но не с повече от 3-4 максимум етажа.
Втори за боя- далеч съм от мисълта че има нелепици, точно обратното- прекалено добре са организирани войските. В това отношение можеш да ми се довериш - чел съм доста военни (включително и военно исторически) професионални книги. Реално в Еропа през средновековието стратегията се е състояла в това двете армии да се наредят на два хълма и да чакат добро време за да се засилят едни срещу други уповавайки се на Бог. Първия пробив във военното дело дошъл със Военните монашески ордени които въвели за пръв път казармен ред и дисциплина.(Представете си може ли да има дисциплина при положение че Сър еди кой си счита под-достойнството му да чака в засада например.). Втория пробив правят англичаните в битката при Креси със комбинирането на войски за пръв път + използване на пешаци. Третия и най- важен пробив който слага край на рицарите са швейцарските наемници които развиват военни формации и за пръв път правят масов набор на войска. Получавал се е ефекта на 16000 човека(баталион-идва от швейцарски) срещу 500 рицаря. Във всички битки които участвали швейцарците разбивали рицарите макар че нямали коне, брони, лъкове и огнестелно оръжие. Един на един рицар биел швейцарец но 16000(мобилизарали масово цели села и градове). Така че истината за средновековието е че никой не е оставял селяните и обикновените хора да участват в бой. Както се сещаш в книгата домовете набират хора в големи пропорции, пък имат стратегия и формации....
Като пуснах поста и видях поста на Трип:
!! Някой да не си помисли че оплювам книгата- нищо подобно , и мен ме кефи така, само ви доказвам защо не е историческа. Едва ли някой иска да чете средновековни жития или реални исторически събития в подобна книга. Много правилно Мартин е уловил кофти нещата в реалноста и ги е направил такива каквито би трябвало да бъдат в подобна книга. Така че епичните пропорции, логиката на държавниците и организацията на армията са си пипнати перфектно.
(но не исторически)
Matrim wrote:И аз имам известни интереси към военната история - общо взето бих се съгласил, макар и да мисля, че малко преувеличаваш. Комбиниране на войски и изпозване на пешаци винаги е имало, не знам откъде ти щукна това, че при Креси това се е случило за първи път от не-нам колко века насам. Но подозирам, че нещо не съм те дорабрал.
Швейцарски език няма.
Също така, може пък във Вестерос да имат бетон. Smile
Quote:
В този смисъл, Мат, мисля, че наистина е първопроходник, или един от първопроходниците в това, което някакъв тип нарича в блога си "hard fantasy", по аналогия с "hard science ficton"
Не съм чел достатъчно от авторите творили преди него, за да преценя, честно казано, а и не ми пука много. Само казвам, че това да вкараш похвати от друг жанр не е чак толкоз оригинално, колкото сам да си ги измислиш (или да взаимстваш неща от не толкова сродни жанрове).
Quote:
Такива фентъзита сигурно е имало и преди, де, но не вярвам да са били в жанра "фентъзи тухли", най-вероятно са били "винетки" от по 200-300 страници.
Ами "Придворният Убиец" си е толкова хард, че чак боли, а първата му част излиза година пред Песента.
RSSunknown wrote:Мисълта ми беше, макар неправилно изразена че термина баталион е измислен като название на военната формация на Швейцарците като това име на някаъв техен диалект означава блок или квадрат.
Комбиниране на войски не винаги е имало- до Александър са карали на пехота , същия вкарва като елемент кавалерията, Цезар доусъвършенства някои неща. В случая говорим за Средновековието където са назаднали по отношение на тактиката в сравнение с преждеспоменатите. Разчитало се е на конница за решителните битки, прешаците са участвали колкото за принципа и в обсади. Значи при Креси за пръв път се използват 3-те типа войска- пехота, артилерия(за пръв път използване на огнестрелни оръжия) и кавалерия. Особенното че докато френските рицари(които били 2 пъти повече и по- добре подготвени от английските) тръгнали на "charge" и по пътя задминали собствените си пехотинци, част от английските чакали спешени с алебарди охранявайки далекобойните стрелци а другите чакали по крилата също охранявайки изтеглящите се срелци. това бил начин на бой който средновеквието не познавало- рицар да стои в защита. Дори и при Александър и Цезар формациите на кавалерията и пехотата тата действали разделени- конницата в един отряд - пехотата в друг.Тук за пръв път биват комбинирани в един отряд.Резултата от битката бил 10 към 1 загуби в полза на Англия и в резултат англичаните завзели половин Франция започнала 100 годишната война.
dellusion wrote: Quote:
Реално в Еропа през средновековието стратегията се е състояла в това двете армии да се наредят на два хълма и да чакат добро време за да се засилят едни срещу други уповавайки се на Бог. Първия пробив във военното дело дошъл със Военните монашески ордени които въвели за пръв път казармен ред и дисциплина.
Аз пък съм чувал, че още по времето на Цезар е имало дисциплинирани войски, подредени във формации. Сещам се за онези с големите щитове.