Ицо, ти как си я чел тая Библия, или може би я караш на общоприети мнения на съвременни пичове, дето са много готини и отворени духовно? Щото нали ме познаваш, ще те карам да ми даваш примери за тия работи, дето ми ги разправяш.
Също така казах две думи в един преден пост за средноинтелигентния човек и как той интерпретира религиозните писания, като тук ще добавя още две думи за това, че Библията винаги е била интерпретирана от всеки човек с всичкия си във ВСЯКА епоха от 500 години насам доста силно метафорично. В тая връзка, погледни ми пак поста преди твоя, там съм говорил за едно нещо, наречено АРХЕТИПИ и ПОЕТИЧЕСКО ВЪЗДЕЙСТВИЕ, дето е малко по-различно от БУКВАЛИЗМА, за който ми говориш ти.
Само се надявам да не поставиш под въпрос повечето съвременни западни книги въобще, които под една или друга форма са ехо на неща от Библията. Просто съвременната реалност по дефолт неутрализира разните "негативни" четения на Библията, освен ако не си откъснат от света пенсионер.
Всъщност опасността от Библията в момента е неоправданата и немислеща "милостивост" у "вярващите", а не обратното.