CLOVERFIELD

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
User avatar
Skrotum
Commoner
Posts: 39
Joined: Wed Jul 16, 2008 5:47 pm
Location: Global village

CLOVERFIELD

Post by Skrotum » Fri Jul 18, 2008 5:35 pm

Според мен това не е точно "филм", а някакво опитче на някакви младежи-хипарчета да сътворят нещо уж иновативно и зрелищно и завладяващо, посредством уникални /според тях/ средства. Като цяло идеята е била що-годе интересна и дори би могло да се получи семи-занимателен сюжет от нея, макар и откровено копирана от филми като "Годзила" и тям подобни клишета. Лошото е, че това е опит за сериозен поглед към филмите с чудовища, което е направено да изглежда в съвременен стил и с актуално звучене, но накрая просто се е получила една манджа с грозде.
На първо място, не знам с чий акъл сценаристите на филма с претенции за създанане на сериозен филм са избрали сюжет свързан с излизането на някаква гигантста крастава жаба отнякъде и търчането й на свобода из "великият" град Ню Йорк, на фона на смешните любовни драми между група младежки пъпки. Това едва ли би могло да мине дори за сценарии на Б-филм, камо ли за касов блокбъстър. Но както и да е, това е един от сравнително дребните кахъри на филма. Въпросът ми е, чий болен мозък е комбинирал жанра на ужасите с жанра на романтичните драми? Някакво същество разрушава града, но нашият пич е влюбен до уши и отива да се събере с жената на живота си, която пък го е зарязала поради еди-какви си причини и т.н. Звучи като серия на сапунен сериал, но без тъпите актьори.
За т.нар. визуален стил нямам коментар. Всякакви отзиви като "иновативен" и "новаторски" и "оригинален" и дори "въздействащ" са просто оригни на някакви надрусани кино-критици. В отвратителното тичане и друсане на камерата няма нищо "оригинално" - такъв начин на заснемане на филми в стил "реалити" вече сме виждали много пъти /"Проклятието Блеър", "REC", наскоро и "Diary of the Dead"/, да не говорим пък за т.нар. фактор въздействие, който по-скоро ми въздейства да повърна в мивката след половин час на клатушкане. Все пак, това е игрален филм, а не студентска дипломна работа от "Бояна" - няма нужда от такива ексцесии. Нито е реалистично, нито пък съм се почувствал "там", ако това са целяли създателите. Една мандахерцаща се камера и периодични неистови писъци не могат да направят сюжета по-реалистичен от това, което е, а именно - хаосът, предизвикан от великанската жаба-кикерица.
Актьорите са неопитни и не на място, изглеждат неадекватно и се държат абсурдно. Решенията, които вземат са нереалистични и безумни. Самият сценарий е просто невъзможен. Мотивацията на героите е смехотворна, дори тази на главния красавец. Той отива да спаси любимата си. О, колко трогателно и романтично. Това е все едно приказка, но вместо принца имаме някакъв брадясъл нърд, вместо принцеса - неориентирана хурка, а вместо дракон - гореспоменатото абнормално земноводно.
Ефектите стават, но са погубени от движещата се камера и не могат да бъдат фокусирани както трябва, т.е. не можем да им се насладим качествено. Това е ясно, ефектите са постни и при движение на камерата и развитие на действието през ноща, тъпите ефекти няма да личат толкова. Много умно, нали?
И като всичко останало, краят също мирише на дъх от сфинктер. Историят свършва банално, претупано и необосновано. Зрителят не знае какво точно се е случило, и откъде е дошло и какво ще стане тепърва, т.е. не знае нищо, не е получил каквото и да е удовлетворение или оправдание за изгубеното време в киното. Нито морална поука, нито послание, нито нищо. Финалните кадри просто ме разчувстваха с романтично-трагичния си патос. Беше толкова смешно, че почти не осъзнах, дали не е просто някаква умишлена шега. Но не, филмът свърши и за щастие де, защото от доста време не съм се радвал толкова на финални надписи. Не че са добре направени, просто с тях "мъчението" ми приключи.
Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин. - "Конституция на Република България"

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Fri Jul 18, 2008 5:39 pm

Ми гледай си Годзила, какво да ти кажа...
Ся, имам чувството, че протестираш най-вече, защото филмът излиза от клишето. Пък това на филмите с чудовища е доста тъпо клише.
Не, трябваше да имаме Арни, който с голи ръце да се справи с някой бронтозавър и естествено жени да има само колкото храбрият герой да ги маха от пътя на дзвера. И да се развива в Чукотка.
Ми не, Кловърфийлд просто не е филм за чудовище. А е филм за хора оказали се на грешното място в грешното време.
Ся, камерата верно се клатеше, ама ако си имал позиви за повръщане от това трябва да си прегледаш стомаха.
Иначе имаш як стил, но тотално не съм съгласна с мнението. И защо опряхме до януарски филм?
Last edited by Morwen on Fri Jul 18, 2008 5:45 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
Muad_Dib
Shadowdancer
Posts: 10972
Joined: Mon Oct 04, 2004 3:12 pm

Post by Muad_Dib » Fri Jul 18, 2008 5:44 pm

Откъде изпълзяват такива същества на мен ми е по-ннтересно....Киното вече почти е станало като футбола и политиката в България - всички са големи експерти. Тъжно е.

Горният текст е едно от по-големите лексикални говна, с който съм имал взаймодействие в живота си, първоначално го четох през ред, сега го минах цялото, за да съм убеден.

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Fri Jul 18, 2008 5:53 pm

Мен по-скоро друго ме вълнува - защо пускаш специална отделна тема за филм, който всички са гледали и дискутирали, а ти не си харесал?
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Skywalker
Warmage
Posts: 1123
Joined: Tue Jan 20, 2004 10:42 am
Location: Sofia

Post by Skywalker » Fri Jul 18, 2008 6:12 pm

оди хейтвай пред парламента :lol: :lol:

Scourge
Mistborn
Posts: 1280
Joined: Mon Dec 20, 2004 7:02 pm

Post by Scourge » Fri Jul 18, 2008 7:37 pm

да вметна, че правилният начин да се покаже академично знание е да се реферънснат новата френска вълна и ню холивуд, когато се цитират "реалити"-стайл продукции с цел да се покаже, че "тва отдавна сме го гледали". твоите са чийп. :)

User avatar
tigermaster
Elder God
Posts: 6474
Joined: Wed Jun 14, 2006 11:39 am

Post by tigermaster » Fri Jul 18, 2008 7:53 pm

Горкичкият потребител... Как само го посрещате... Има две причини аз да не му отговоря - първо, не съм гледал филма и надали ще го направя, второ - не искам и аз да го плюя за добре дошъл. А поводи има...
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

User avatar
Morrowind
Adept
Posts: 228
Joined: Fri Jun 06, 2008 9:42 pm

Post by Morrowind » Fri Jul 18, 2008 8:52 pm

Muad_Dib wrote:Откъде изпълзяват такива същества на мен ми е по-ннтересно....Киното вече почти е станало като футбола и политиката в България - всички са големи експерти. Тъжно е.

Горният текст е едно от по-големите лексикални говна, с който съм имал взаймодействие в живота си, първоначално го четох през ред, сега го минах цялото, за да съм убеден.
Абе, аджеба, много ми е интересно, защо всяко мнение, различно от твоето, но 100 пъти по-обосновано го намираш за тъпо:) Това не в една тема, а навсякъде:) Не искам да го обръщам на хейт/флайм, но човека просто е изразил мнение, а ти палиш веднага. Разбери, че си на светлинни години от човек, който може да коментира с такова високо самочувствие, нареждайки хората. Ако някой ти пише същото, което ти писа тук, ще го обявиш за хейтър, драскач и т.н и т.н, че и кой знае колко теми ще издраскаш:) Малко по-сериозно, моля:)

А доказателство за това, че киното вече не е елитарно, както спомена по-горе, е това, че съществува този раздел на форума;) Но и не намирам защо трябва да е;) То си е за масите и всеки има право да изрази мнението си свободно на места като това:)

И за да не кажете, че е офф - Кловърфийлд наистина има доста минуси, според мен, но не съм съгласен, че е пълен шит...Има много интересни идеи, а и изпълнението е наистина извън клишето в много аспекти(операторски идеи, режисура и сюжет). Това с клатенето на камерата е наистина малко досадно на моменти, но пък подхожда на такъв тип филми. Като цяло, не мога да кажа, че е невероятен, невиждан и т.н филм, но бе нещо разнообразно:)
www.branev.blogspot.com - моят блог
http://fortumo.bg/ - SMS услуги за 5 минути

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9514
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Fri Jul 18, 2008 8:55 pm

Кво мнение - човека се ебава очевидно и всички веднага палят фитила покрай него докато той им се радва с биричка в ръка и се хили на сеира :).
Аз пък се радвам да чета подобни "ревюта" защото хич ме не интересува добре или зле е филма а ми е смешно как си е построил текста :)

User avatar
Morrowind
Adept
Posts: 228
Joined: Fri Jun 06, 2008 9:42 pm

Post by Morrowind » Fri Jul 18, 2008 8:58 pm

RRSunknown wrote:Аз пък се радвам да чета подобни "ревюта" защото хич ме не интересува добре или зле е филма а ми е смешно как си е построил текста :)
Indeed:) Серия от мисли:) Но пак е мнение:) А ако се ебава -много писане беее:)
www.branev.blogspot.com - моят блог
http://fortumo.bg/ - SMS услуги за 5 минути

User avatar
Muad_Dib
Shadowdancer
Posts: 10972
Joined: Mon Oct 04, 2004 3:12 pm

Post by Muad_Dib » Fri Jul 18, 2008 11:26 pm

Забавлява ме, че наричате това най-горе текст :lol:

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9514
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Fri Jul 18, 2008 11:41 pm

Е та ревю ли да го нарека? 8-)
Съвкупност от думи = текст.

User avatar
Muad_Dib
Shadowdancer
Posts: 10972
Joined: Mon Oct 04, 2004 3:12 pm

Post by Muad_Dib » Fri Jul 18, 2008 11:48 pm

За съжаление логиката ти е правилна, Радо :lol:

User avatar
Skrotum
Commoner
Posts: 39
Joined: Wed Jul 16, 2008 5:47 pm
Location: Global village

Post by Skrotum » Sat Jul 19, 2008 1:17 am

За развълнувания Роланд - защото:
1. търсачката ви е повредена и не изкара нито една от многобройните теми с Cloverfield в заглавието.
2. Защото аз не съм го дискутирал все още.
3. Защото обичам да коментирам мърляви филми, които всички нърдове харесват.

Моля, отнасяйте се с по-голямо разбиране към новодошлите.
Такова посрещане действа най-малкото отблъскващо. :cry:
Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин. - "Конституция на Република България"

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Sat Jul 19, 2008 1:21 am

Разбиране? Да не си болен от нещо, че да търсиш разбиране? :shock:

Иначе към всички новодошли се отнасяме според постовете им :) Мнения всякакви, разбира се, и всеки има право на своето. В тоя ред на мисли, Никола, въздържай се, ако обичаш, от рандъм ултра-хейт коментари винаги, когато някой нов юзър постне нещо по-шашаво, плс.

От друга страна току що успя да обидиш лично мен (непровокирано) и една голяма част от форума с това за нърдовете, така че и ти очевидно няма как да влезеш в ролята на невинния нов юзър, нападнат без причина от околните.

Та, викам, просто да го раздаваме всички по-кротко, ок? :)
And you can't dance with a devil on your back...

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests