Demandred wrote:В "Звездни дневници" има доста други теми освен времевите парадокси, какво ли не е осмято там. Има и един разказ, който толкова очевидно е хаплива сатира на комунизма (онзи за планетите Пинта и Панта), че все ми е било чудно как се е промъкнал покрай цензурата. Страхотна книга, най-жалкото е, че има няколко неиздавани у нас разкази от нея, и още повече такива от "Спомените на Ийон Тихи", но изгледите в близките години някой да ги издаде май клонят към нула.
Не само това - има два неиздавани романа за Ийон Тихи - "Оглед на място" и "Мир на земята". Лично за мен "Оглед на място" е едно от най-великите произведения на Лем. "Дневник, намерен във вана" също е нещо много хубаво, още неиздавано. Да не говорим за "Сумма технология" - според мен всеки, който се интересува от бъдещето, от положението на човека във вселената, от виртуалните реалности, от извънземните цивилизации и изобщо - от повечето проблеми, с които се занимава научната фантастика, трябва да прочете тази книга. Някои от концепциите на Лем започват вече да остаряват, но като цяло още си е актуална - Лем е може би последният учен с енциклопедични познания в множество области на науката, и вече става все по-малко възможно някой да има толкова всеобхватен поглед към света и науката (поради натрупването на информация във всички области, която е невъзможно да се обработи от един-единствен човек).
Да, засега изглежда малко вероятно още нещо от Лем да излезе на български, но кой знае... През последните години се появиха и други неща, за които се смяташе, че е невъзможно да излязат...