AlDim
Уникалното при One Outs е, че успява да бъде зарибяващ чисто и просто със самия спорт и стратегиите, които главния герой (особено коварен питчер) замисля. Няма каквото и да е сапунено развитие на персонажите с разни драматични историйки от миналото им, романтични забежки, тренировъчни лагери и т.н. клишенца - просто гледаме мачове, в които нашият пич надцаква противниците с комарджийския си нюх.
Колкото повече пишете такива неща, толкова повече се настройвам срещу спортните анимета от всички видове - и тези с драми и рециклиране на изтъркани формули и тези с претенции за реализъм (или поне за реализъм в света, в който се развива действието).
Принципно сапунка или да кажем романтична комедия може да се сложи в произволен сетинг...но точно спортните сетинги са ми едни от най-омразните, защото всичко в спорта се постига с труд и мъка...а авторите на спортни заглавия смятат, че зрителят също трябва да се мъчи заедно с главните герои

. А примерно една такава кретенщина, като ученическа "лъв стори" в условията на клуб по астрономия (Sora No Manimani) ме радва неизмеримо повече от спортните драми. Т.е. смилането на някаква "суха" астрономическа информация, ме кефи в пъти повече от безкрайни тренировки и безкрайни загуби, които ще доведат до "неминуема" победа.
Тотално не мога да смеля концепцията "да страдаш с някой, за да видиш как ще израстне и ще постигне успехи".
Другият тип заглавия може и да са интересни за някой запалянко, но нямам интерес към любимите на японците спортове - футбол, бейзбол и пр. и пр.
Е, мах-джонг заглавията са ми по-привлекателни

, но да пука ако разбирам нещо от този спорт, а и посмъртно няма да инвестирам усилия в разучаването му, само за да мога да гледам анимета и да чета манги по темата.
Изказването ми нямаше нищо общо с мнението на AlDim за One Outs. Просто като прочетох думите му си спомних, колко малко ме вълнуват спортните анимета и колко малко разбирам тръпката, която изпитват феновете от тях.