Не знам защо пускам тая тема, вероятно от някаква криворазбрана фенщина. Честно казано винаги съм бил върл противник на събирането на "библиотеки" като ИСФ примерно, защото неизменно едно 60-70% от тях са абсолютни крака, и съм гледал да се пазя от колекционирането на "номерца и еднакви гръбчета".
Факт е обаче, че SF Masterworks серията е наистина великолепна и ако се замисля, едва ли ще успея да изброя повече от 3-4 книги в нея, които да смятам за слаби (подчертавам, не да не харесвам, а да смятам за слаби). Ако има някакъв дефект, той е по-скоро в липсващи заглавия или недостатъчно/изобщо неиздавани автори (както и в малко прекаленото количество Филип Дик), отколкото в качеството на наличните. За момента там са 72 книги, от които аз имам 29, и за нито една от прочетените от тях не съжалявам.
При Fantasy Masterworks положението е малко по-особно, доколкото "мастъруърковете" в тоя жанр са доста по-малко от комерсиалната плява, а и повечето книги са писани относително скоро, част са от големи поредици и принадлежат на други издателства. Подборката на 50-те към момента книги в серията обаче е много силна, поне тези, които познавам/имам. Там нямам особен мерак да събера всичко, имам само 10 и карам избирателно, но тая поредица е много добър начин човек да се запознае както с корените на жанра, така и с останалите встрани от прожектора наистина силни книги в него.
Та, предполагам, че в крайна сметка идеята на топика е да се обсъждат в него поредиците или конкретните заглавия в тях, оформлението (кориците често са убийствени) и т.н., според както потръгне.
А за да не ми е терсене, ако темата си остане с тоя пост, пускам няколко ценни линка за всеки, който смята, че може да прояви интерес:
===========================================
SF and Fantasy Masterworks - блог, посветен на ревюта на книгите в поредиците. От него капе снобизъм и се ъпдейтва доста рядко, но има един-два ценни поста с информация за самите поредици, както и много хубави линкове.
SF Masterworks Wikipedia - страницата в Wikipedia. Има пълен списък на книгите до момента, с година на оригинално издаване и други разни подробности, в пригледна таблица.
Fantasy Masterworks Wikipedia - същото като горното, но не толкова подробно, явно човекът не му се е занимавало. При все това е полезно, предвид, че е доста по-лесно за навигиране от сайта на Gollanz.
SF Masterworks Orion - списъкът в официалния сайт на Gollanz. Пускам го, защото има корици като цъкнете на съответното заглавие.
Fantasy Masterworks Orion - като горното. Впрочем, ако се поровите из сайта, можете да видите и новите репринти на книгите от двете поредици, вече без номера и със съвсем друг дизайн. Някои ме кефят, други определено не. Между другото и със стария дизайн някои книги имат повече от една корица, да речем More Than Human на Стърджън.