Поне купуването ще запомня защото се оказа доста паметно- човека който продаваше е от Севлиево и вчера трябваше да пътувам с рейса след работа до там. Да, обаче пътищата вчера бяха в трагично състояние и пътуването беше адски проблемно. На първо време рейса който трябваше да тръгне в 14 часа тръгна в 15:30 , което само по себе си забави нещата. Второ с това пристигане се наложи да хвана последния рейс за габрово от 18 часа (който тръгна в 6:30) и най-сладкото е че към 7:15 по средата на пътя , баш в най - големия сняг с 10 км през дълбок сняг към най- близката бензиностанция автобуса сдаде багажа и закъсахме. Чаааак към 8:30 някой се сети да прати булдозер да разичсти пътя (защото го бяхме задръстили) и резервен автобус да ни откара.
Да не говоря че едвам до домъкнах до дома - тоя бокс тези 15 кила ебаси! , а там където живея са едни баири дето снегорин не минава завали ли сняг.
На всичкото отгоре отначало бокса се оказа че не може да разчете нито един диск и вече бях готов да хващам такси до Севлиево с още пет човека когато се оказа че трябвало да изчакам да се зареди програмата на бокса и чак тогава да сложа диска ( а не като мене свикнал от PS2 - направо ръчкам в движение ).
Та да си кажа бързите впечатления
1. Много голяма гад и много тежи. Особено сравнен с PS2. Сега като го гледам си мисля че ще побере поне 5-6 слима в обема си

2. Оптиката - обикновено ДВД, от една страна не обира целия прах като PS2 slim , от друга ще трябва да се разглабя за да се чисти което е минус. От трета страна обаче оптиката е доста по маловажна от PS2 оптиката защото:
3. Има си харддиск върху който си записвам игрите - и така може изобщо да играя без каквито и да е е дискове , с бързо зареждане там където има load и с МНОГО място за сейвове. Особено при игри като San Andreas това ми се струва огромен плюс- тази игра изобщо не смея да я играя на Плейстейшъна защото се изкъртва да върти диска и загрява прекалено много от често четене на диска. (а откак ми изгърмя мемори картата за PS2 си имам едно наум за мемори карти). Това с мястото е стносително разбира се защото на една мемори карта 16 мб съм побрал една камара игри и ми оставя място). Разбира се на бокса мога да прехвърлям свободно информация от компютъра което е огромен плюс.
4. точка 4 следва от точка 3- оказа се че бокса е натъпкан с всевъзможни програмки - сложени са ми програми за гледане на филми, субтитри, емулатори за дърти конзоли (ромовете се записват на харда) , и други неща които не съм си правил труда да разучавам.
Минуса е - много сложном става, в момента изобщо не мога да разбера половината от нещата в харда за какво са а не смея да ги затрия да не ги скапя. Сравнено с PS2 в която по всяко време вадиш диска, слагаш и биеш един reset е много по- затомозяващо.
Пък и сравнено с PS2 картата където веднага мога да видя колко място има и да изтрия непотребните записи тук тепърва ще разуча къде по-дяволите се държат сейвовете.
5. Контролера- тук колкото и да е странно контролера на бокса ми пасна повече от Дуалшока (не ме бийте с камъни

Тригърите и аналозите са просто сто пъти по добре за шутъри от дуалшоковите (просто разликата в играта Black където в PS2 варианта гледах тавана и пода а в боксовия вариат правех глави е потресаваща.) просто са много по- добре калибрирани явно. Минусът е че засега не забелязах бутоните да различават силен от слаб натиск като дуалшоковите.
6. Визията- изхода който ползвах е компонентен прекаран през преходник за RGB/scart на 22 инчов Samsung CRT, изхода за PS2 също ми е RGB/SCART.
С ръка на сърцето казвам че при една и съща игра бокса вади МНОГО по добра визия. Не че успях да пробвам много игри но Black, Call of Duty 3, Burnout revenge, Legasy of Kain Defiance всичките изглеждат с пъти по добре в кашонския си вариант. просто в PS2 варианта успявам да видя пикселчетата и ръбчета ако щеш, а в боксовия вариант няма такива неща.
7. Звук - не успях да видя разлика но и аз карам с колонките на телевизора.
8. Игри - засега нямам много но и честно казано не мога да се сетя за повече от 4-5 екслузива за разлика от PS2 където се прескачат.
От жанровете имам чуството че май само японските РПГ-та липсват в каталога на бокса но пък шутърите и западните РПГ-та са много по добре застъпени.
Иначе си направих сравнение на еквивалентни игри (пак повтарям - тези за бокса само ги знам , не съм ги играл още).
Tekken - Dead or Alive
Final Fantasy серията- няма аналог
Metal gear Solid серията - май само двойката е портната
Devil may cry, God of war- Ninja Gaiden
Gran Turismo- Forza Motorsport
Jak and Dexter , Ratchet and Clank - сещам се само за Conker
Silent Hill - май няма аналог
няма аналог по кaчество на Halo и Halo 2.
нама аналог на западните RPG като fable, KOTOR, Morrwind.
Сега като се замисял ако не живеех в България - страната на неограничените торенти а на запад и трябваше да си избирам конзола сигурно щях да си взема именно бокса - ами че то 80% от ценните игри които съм играл за PC в периода 2002-2005 - и шутърите и РПГ-тата са излизали за бокса.
b.t.w. Първата игра която пробвах беше Ninja Gaiden black- нямаше как , думите за "най-добър търд пърсън екшън", "най-добра бойна система" и "най-трудна игра" ги бях срещал прекалено често по разни форуми за да не искам да я видя. Още поевче че този от който вземах бокса ми обеща "да изпотя джйопада като стигна до някоя си Алма".
В момента съм WTF ? за тази игра. Почнах доста добре и минах цялото първо ниво без да ме убият. В един момент след 20 минути (минимум) игра изпълнен със самочуствие стигам до накъкъв бос с едно нун-чако , който почна да го върти в опит да ме впечатли. Аз си помислих : "кого плашиш ти ве , аз съм превъртал God of War на хард и Devil May Cry 3 на нормал".
След 20 секунди бях умрял без да го ударя повече от веднъж. Даже не успях да разбера какво се очава да правя.След което се оказа че почвам от близък чекпойнт на малко живот и докато вървях към боса за отмъщение ми скочиха двама от обикновените нинджи и ме съсякоха с един удар

за финал (гледам към Aldim който знам че има бокс) - няма да е зле някой да ми сподели ценни заглавия за бокса че си нямам никаква идея за екслузивите на бокса а разни класации топ 20 на сайтове като IGN нещо им нямам доверие. За сега разполагам с Ninja Gaiden Black, Halo 2, Burnout revenge, Soul calibur 2, Black, Call of duty 3, Legasy of Kain defiance и Street Fighter Aniversarry.