Ролик, доколкото разбирам проблемите ти с филма са (поправи ме ако греша или ако съм пропуснал нещо):
1) че на финала се отменя система, която работи;
2) че потенциалните убийци не получават пропорционално наказание.
Тъй като второто е по-смешно, ще започна с него: това ми напомня на добрите стари времена от gw, как някой (май Демандред

По първата точка: филмът е много, много повече от това, което виждаш и за което си се захванал, като ОМГ-проблема му. Ти пропусна ли факта, че целия филм се върти около историята на Агата, точно толкова, колкото и около историята на Том Круз? Забеляза ли как свършва филма? А знаеш ли как по едно време е планирал Спилбърг да свърши? И знаеш ли защо е променил това? Нека да ти кажа: някъде точно преди развръзката има един момент, в който Саманта Мортън разказва на Круз за едно алтернативно бъдеще, в което синът му е жив. Не знам, може би трябва да гледаш филма пак, за да си спомниш с какви думи завършва този спомен. Филмите на Спилбърг винаги са правили повърхностни и очевидни социални коментари (по начина, по който "Тъмния рицар" примерно ги прави), но винаги, много повече от това, са били насочени към личните преживявания на героите. И точно затова Спилбърг е спестил планирания надпис на финала (което ми се струва от воле затваря устите на недоволни като теб по тази линия).
Пак си навиваш нещо на пръста и тропаш с крак. И тва щеше да е ок, ако имаше съвършения кино-вкус, в който деветки и десетки хвърчат само по европейски индита, за които чуват само по фестивалите. Но ти си от тия, които не само, че толерират, но и превъзнасят филми като "Аз съм легенда", дето тотално разсипват цялата идея на книгата, превръщайки всичко в смотано американизирано клише; или "Аз, роботът", който е толкова по Азимов, колкото е по Дан Браун... А пък ако взема да изреждам по-несериозните боклуци като "Железния" или "Хенкок" или "Хълк"... абе не като да нямаш толеранс към тъпи филми (не, сори - "ама те нямат претенции" не върви тук). Ся, аз знам за антипатията ти към Спилбърг, ама айде поне като не разбираш и като не ти харесва какво, как и защо прави, какъв е смисълът да чоплиш едно и също могъщо на 9 страници?
Стряскащо е като си помисли човек, но май Специален доклад (въпреки проблемите си) е последното истинско sci-fi, произведено от Холивуд. И във времена, в които всичко се рециклира и излиза бълвоч след бълвоч и пети части на трилогии от миналия век, да се плюе точно по него пък ми се струва най-детското нещо на света.
Сори ама...