"Малкото" Бъдеще-децата

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Hagal
Commoner
Posts: 30
Joined: Sat May 29, 2004 1:19 pm

"Малкото" Бъдеще-децата

Post by Hagal » Tue Jun 08, 2004 12:52 pm

Децата ...мисля ,че някой беше опитал да подхване тази тема.Всичко се свежда до въпроса , кой има право да има деца.Знам,че е нелепо Закон да определя това , но все пак ...Трябва ли да имат деца хора, който не могат да им подсигурят нормален живот? Трябва ли да имат деца , хора който живеят без да са сключили граждански брак?Трябва ли да имат деца хората от един пол , който са слкючили граждански брак?Трябва ли да имат деца , тези , който не са здрави психически?Децата са бъдещето , а какво бъдеще ще имаме и Има Държавата , ако от самото си раждене тези малки същества живея в лишения ...То май много ще се оплетат нещата ,защото можем да виним и отделния човек и Държавата , но все пак ....Би ми било интересно да чуя какво мислите вие....
Благодаря Ви !!!

User avatar
Jaar
Mistborn
Posts: 1273
Joined: Sun Mar 07, 2004 7:42 pm
Location: No earthly ships will ever bring him home again

Post by Jaar » Tue Jun 08, 2004 1:06 pm

За психично болните категорично твърдя, че не трябва да им е позволено да имат деца. Рискът за здравето им е прекалено голям, а за възпитанието и мирогледа им - също.
При хомосексуалистите съществува опасността от "предаване" на хомосексуалността, но това не е много сигурно.
Социалният статус е доста променлива с времето величина и според мен не е от значение.
Само не разбрах защо спомена хората, които не са сключили граждански брак. Какво от това? Какви са критериите, които им пречат да имат деца?
But there never seems to be enough time
To do the things you want to do
Once you find them

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Tue Jun 08, 2004 1:13 pm

Съгласен съм, че гражданският брак не е изобщо предпоставка за деца, нито трябва да бъде. Друг е въпросът, че според мен двете са неразривно свързани - единствената причина да не сключваш брак с един човек е ако смяташ, че има голяма вероятност да се разделите. А ако е така, за какви деца си говорим изобщо? Но за хомосексуалните съм категорично против. И не от някаква криво-разбрана представа за "нормално" и "ненормално", а защото смятам, че едно дете има нужда от мъж и жена до себе си, за да се развие... как да се изразя, хармонично. Не че и с тях винаги става, но когато са двама души от еднакъв пол, ситуацията просто не е... мда, май все пак ще трябва да го кажа - нормална. В смисъл "Ами това са тате и тате" звучи малко... странно, не смятате ли?
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Mushu
Aes Sedai
Posts: 1652
Joined: Tue Apr 13, 2004 11:39 am

Post by Mushu » Tue Jun 08, 2004 1:17 pm

Да, и на мен това за хората без граждански брак не ми стана ясно. Горката аз също съм към тая група и имам още по-голямо престъпление понеже съм бременна :oops: Присъединявам се към Джар за психично болните, но мен специално винаги ме е вбесявало, когато хора, които въобще не стават за родители си правят деца. После защо поколението било такова или онакова. Знам ли, сигурно всеки си мисли, че може да отгледа едно или две деца, но съм се нагледала на глезанчета, които според мен нямат вина, че са станали такива. Малко утопично ще прозвучи, но ако имаше някакви тестове или нещо такова, които да проверяват дали можеш да отгледаш и възпиташ едно дете правилно, щеше да спести много проблеми. В момента мога само да съчувствам на горките учители, от които се очаква да поправят грешките, които са допуснали родителите през първите 7 години, които неслучайно са толкова важни. :cry:

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Tue Jun 08, 2004 1:33 pm

Мушу - честито и жива и здрава :)

За хомосексуалистите и деца - ами ако си ги направят по нормалния начин един на друг - лошо няма, иначе не.

Бракът и децата нямат нищо общо - поне аз не съм забелязал самотни майки/ бащи с 4-5 цифри на заплатите да имат проблеми. Освен това и да ми писне да живея с една жена, защо да не нося отговорност за детето?

И въпросът за отговорността и защо преди 30 да се ползват хапчета и презервативи - ами ако сега се получи някой гаф - какво е виновано горкото същество за това, че не мога да му осигуря нормален живот. Затова се внимава, особено тези чиито морални възгледи изключват аборта.

Психичноболните - ами зависи от какво и как са болни. Пък и какво да правим ако решим, че не могат да имат деца? Да ги кастрираме? Чудесно, а пък жените да ги зашием тогава. Не става.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Tue Jun 08, 2004 1:36 pm

Трябва ли да имат деца хора, който не могат да им подсигурят нормален живот?
Ам, никой не може да даде определение на "нормален живот". И ако имаш предвид финансово, би се стигнало до парадокса само богатите хора да могат да имат деца. А съм сигурна, че и богати хора могат да бъдат ужасни родители, та пак ще има грешки.
Трябва ли да имат деца , хора който живеят без да са сключили граждански брак?
Да, определено, един подпис не променя нищо. Противното би било ужасяваща демагогия.
Трябва ли да имат деца хората от един пол , който са слкючили граждански брак?
Ам, не мисля, че някой би им позволил да осиновят... Иначе не знам, някак не можеш да отнемеш нечие дете, защото майка му е лесбийка, нали...
Трябва ли да имат деца , тези , който не са здрави психически?
Има различни видове психически заболявания. И безсънието примерно може да е такова. Или леката депресия и хиляди други незначителни неща. А ако се отнася за някакво много тежко състояние, тогава обикновено човек просто се определя за недееспособен(може и да се дъня тук, но беше нещо подобно) и няма право да разполага със себе си, назначават му се попечители и прочие.
Хм, цялата работа ми се вижда като "не е хубаво, но няма по-добър начин". Просто начините за забрана биха били по-лоши и биха давали повече трагедии от липсата на забрана.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
JaimeLannister
Forsaken
Posts: 3103
Joined: Mon Apr 05, 2004 7:31 pm
Location: Лясковец - София

Post by JaimeLannister » Tue Jun 08, 2004 2:26 pm

Понякога човек трябва да избира между това да го хвърлят жив на лъвовете или да го набодат на копие. И двата избора не са хубави, но просто няма друг.
В дадения случай нещата не са толкова трагични. Опираме до въпроса, дали трябва да има контрол над раждаемостта? Труден въпрос. А още по- труден би бил избора на критетии по- които да се определя кой да има деца и кой не. Не се наемам с категорично мнение. Твърде е сложно...
Все пак, мисля, че подписа наистина не е от значение, хомосексуалистите са по сложен проблем, до ден днешен не напълно ясно каква е причината за хомосексуализма. Може би първо трябва да се изясни този проблем... Що се отнася до психично болните- това е широко понятие. Ако има вероятност съответната болест да се пренася по генетичен път, тогава отговора е ясен, ако не...
Смятам, че трябва да се постави граница от някакъв минимум, който родителите да са длъжни да осигурят, ако не могат... (все пак ясно е, че обществото ни все още не е дорасло за контрол над раждаемостта)...
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

User avatar
Koruin
E'lir
Posts: 152
Joined: Fri Feb 13, 2004 11:17 am

Post by Koruin » Tue Jun 08, 2004 2:49 pm

Това според мен е тема за научен труд. Всъщност всичко е много объркано. От родители без много възможностти се възпитават добри и интелигентни деца (но ваjи и обратното). Деца расли в лоши условия стават гениални личностти (и големи отрепки). Ако имаше правило щеше да е лесно, ама обикновено всяко дете е различно.

Малко по-сложен е въпросът е с хомосексуалните двойки. Според мен няма начин, ако живееш в такава среда, това да не повлияе по някакъв начин, дори и да е нормално дете.

А колкото до психично болните - категорично има един куп болести, при които не бива да отглеждат и възпитават деца (няма да цитирам, всеки ден по вестниците има достатъчно).

User avatar
Roland
Site Admin
Posts: 30165
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:36 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Post by Roland » Tue Jun 08, 2004 4:02 pm

Бракът и децата нямат нищо общо - поне аз не съм забелязал самотни майки/ бащи с 4-5 цифри на заплатите да имат проблеми.
Oт друга страна при отглеждането на дете има още един-два незначиииителни фактора освен финансовата страна. Категорично несъгласен съм, че самотен родител може да даде на едно дете всичко, което му е нужно. Не казвам да мрат, нали, тия т.нар. "семейства", но детето има нужда от майка и баща, не от много пари.
Ок, не *само* от много пари.
Ам, не мисля, че някой би им позволил да осиновят... Иначе не знам, някак не можеш да отнемеш нечие дете, защото майка му е лесбийка, нали...
Ами не, Морв, позволяват им. И не става дума за случаи, когато майка ти е лесбийка или баща ти - обратен. Става дума за случаи, когато майка ти е лесбийка, а другата ти майка - също. И, както много правилно отбеляза Драгън, ако си ги правят сами, да си ги отглеждат. Доколкото не могат, да не причиняват трайни психични увреждания на чуждите деца. Продължавам да смятам, че едно дете с двама еднополови родители не може да се развие нормално психически, дори и да не прихване наклонностите на татковците/майките си.
Има различни видове психически заболявания. И безсънието примерно може да е такова. Или леката депресия и хиляди други незначителни неща. А ако се отнася за някакво много тежко състояние, тогава обикновено човек просто се определя за недееспособен(може и да се дъня тук, но беше нещо подобно) и няма право да разполага със себе си, назначават му се попечители и прочие.
Ъъ, мисля си, че все пак за сериозните психически заболявания си говорим, не за главоболието.
Според мен с психично болните проблем няма кой знае какъв. В крайна сметка малко жени биха имали нещо общо с психично болен и обратно. Има, доколкото знам, случаи на... възползване на някои хора от психично болни жени, но те са относително редки и децата в крайна сметка не остават при майката. В смисъл, при психично-болните не е някакъв принцип, а по-скоро изолирани случаи, всеки от които си е уникален сам за себе си.
Хм, цялата работа ми се вижда като "не е хубаво, но няма по-добър начин". Просто начините за забрана биха били по-лоши и биха давали повече трагедии от липсата на забрана.
Защо реши така? Какво те кара ей така да отсъдиш, че начините на забрана ще са по-лоши от липсата на забрана? Изобщо не съм убеден. Не твърдя и че не е вярно, ама толкова категорично и крайно да се изказваш... Според мен има начини и ако не бяха извратените Човешки Права®, които се бутат на всяка крачка на нормално развиващото се общество, всичко щеше да е къде по-лесно :р
And you can't dance with a devil on your back...

User avatar
Lannis
Aes Sedai
Posts: 1681
Joined: Mon Mar 22, 2004 1:36 pm

Post by Lannis » Tue Jun 08, 2004 4:25 pm

Аз да вметна, че има такива неща като приемна грижа, извеждане на дете от семейство и прочее мерки за защита правата на детето. Друг е въпросът как точно ще се прилагат и че има случаи, когато дете бива отделено от родител без това изобщо да е в негов интерес. Въпрос на прилагане на мерки.
Юда, егоист, луда и wow-холик :)

User avatar
Lubimetz13
Mistborn
Posts: 1307
Joined: Sun Feb 01, 2004 1:37 pm
Location: Sofia, BUL / Baltimore, MD

Post by Lubimetz13 » Tue Jun 08, 2004 6:02 pm

Да кажеш, че едно дете не може да се превърне в нормален човек без родители - 2бр.; мъж - 1бр. и жена - 1бр., и двамата с минати тестове за интгелигентност, психическа стабилност и пълна данъчна ревизия, гарантираща приемливо финансово състояние, си е смешно. Ако вървим така, може да започнем да задаваме и възрастта на родителите, града, в които се отглежда детето, както и локалната климатична система, броя на етажите в къщата на семейството и цвета на косата на баба му по майчина линия. А това не е правилно - хората са толкова различни един от друг, защото са отгледани по различен начин. Вярно е, че именно благодарение на родителското тяло много хора са шофьори, неспособни да прочетат двайсет реда текст, без да се уморят, но ако всички бяха еднакви, добре възпитани, образовани и интелигентни, нещо човешко щеше да се изгуби. Да не говорим, че родителите не са единственият участник в развитието на един човек - ако детето израсне в определена среда, влияеща му по определен начин, може съотношението на дяловете във формирането му като личност, да премине в полза на треньори, учители, наставници или другарчета по смъркане на лепило, като накрая се окаже, че родителите не са му повлияли много. С други думи, щетите, нанесени от неправилно родителстване, не са фатални при балансиране с други фактори - именно това според мен е целта на правителствата - да запълват явните дупки във възпитанието и оформянето на една личност, вместо да отнемат деца от родителите им и да ги блъскат в приюти и сиропиталища, като направо им отрязват всякаква възможност за нормален живот...
Еех, надявах се поне на един сравнително ясно написан пост, но не би...

User avatar
Ghibli
Elder God
Posts: 5773
Joined: Sat Dec 20, 2003 11:36 am
Location: not really here

Post by Ghibli » Tue Jun 08, 2004 6:09 pm

Аз като че ли съм по-либерално настроена; смятам, че не е проблем хомосексуална двойка да отглежда дете, родно или не на единия от двамата. Според мен детето няма да е осакатено психически. Да, може би ще има нестандартно мислене - нищо лошо в крайна сметка.
Думите на Рол за мъжа и жената ми се виждат крайни. Ако е вярно, то сираците например никога не могат да израснат като пълноценни (хармонични, каквото и да е) хора - а опровергаващи примери има достатъчно (в цялата история, ако щете).

User avatar
Matrim
Moderator
Posts: 5266
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:58 pm
Location: Remedy Lane

Post by Matrim » Tue Jun 08, 2004 6:15 pm

Roland of Gilead wrote: Не казвам да мрат, нали, тия т.нар. "семейства", но детето има нужда от майка и баща, не от много пари.
Ок, не *само* от много пари.
Сигурен съм, че си наясно, че има милиони "нормални" хора, които са израснали без майка/баща/both, така че това не е толкова ужасно колкото го изкара за развитието на дадена личност.
Ами не, Морв, позволяват им. И не става дума за случаи, когато майка ти е лесбийка или баща ти - обратен. Става дума за случаи, когато майка ти е лесбийка, а другата ти майка - също. И, както много правилно отбеляза Драгън, ако си ги правят сами, да си ги отглеждат. Доколкото не могат, да не причиняват трайни психични увреждания на чуждите деца. Продължавам да смятам, че едно дете с двама еднополови родители не може да се развие нормално психически, дори и да не прихване наклонностите на татковците/майките си.
Хм, като гледам родните сиропиталища, аз бих казал, че те причиняват доста по-големи психически травми отколкото приемни родители хомосекуалисти. А и без да има голямо количество наблюдения върху подобни случаи, можем само да спекулираме, дали и доколко сексуалната ориентация на родителите пречи на децата.

Ограничения на раждаемостта трябва да има и то в глобален мащаб. Всеки може да види колко много пренаселването вреди на света. Но пък разни ограничения тип - тези, тези и тези групи хора няма да имат деца, а другите ако искат и по десет хлапета да си отгледат не ми се струат най-добър вариант. Доста по-добър вариант ми се вижда всеки да има право на едно или две деца, а за повече да отговаря на някакви много строги условия, изпити също, ако щете, за да се провери ще се справи ли.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11241
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Tue Jun 08, 2004 6:21 pm

И аз да се включа към тези, дето смятат, че подписа нищо не променя. Има семейства, дето цял живот я карат на системи, има и хора, които чудесно си отглеждат децата и без да са сключили брак, така че по този пункт мнението ми е, че сключеният брак не е критерий. Останалото обаче - ами хомосексуалните бракове, какво да ви кажа... Според мен се касае въпросът за чиста проба егоизъм и безотговорност - много добре съзнаваш, че еднополово семейство не е най-нормалното нещо на света в каквито и думи да го обличаш, каквито и оправдания да намираш и прочие, но доколкото това не пречи на никой друг - ОК. Обаче ако се намеси и дете вътре работата става по-различна. Не че хетеросексуалната двойка е гаранция за едно нормално възпитание и отглеждане, но хомосексуалната двойка е почти сигурно гаранция за ненормалното развитие и отглеждане, така си мисля аз. Ама пък от друга страна може и да бъдат добри родители тези хора, отде да знам?
Убедена съм че контрол над подрастващите от държавата трябва да бъде упражняван. Знам, че говоря за утопия, в нашите родни условия това е неосъщствимо, но на безотговорни родители децата трябва да им бъдат отнемани, а "родителите" трябва да бъдат подведени под много сериозна отговорност. Съдебна. А такива изверги, дето малтртират децата си, за тях просто думи нямам. Контрол над раждаемостта - твърдо "за". Това тука съм го едитнала, щото Мат е постнал преди мене - много добре го е казал. В световен мащаб контрол над раждаемостта трябва да бъде упражняван. Наложително е за бъдещето на Земята, ако щете.
За нашите си условия - ами в момента Варна е пълна и се пука по шевовете от гастролиращи мангали (да ме прощавате за израза) - просеци, крадци, пълчища гледачки и всякаква такава измет, помъкнали някакви деца, за които нито възрастните са убедени, че са техни, нито лапетиите изобщо имат представа кои се предполага да са родителите им, не знаят имената си, не са били къпани даже и при раждането си... Е на такива "хора", това го заявявам с цялата отговорност и сериозност на която съм способна, трябва не само децата да им бъдат отнети, не само да носят съдебна отговорност, но и да бъдат кастрирани. Заради човешките права на животите, които създават със скоростта и темпото на размножаващи се хлебарки.

Мушу, честито:)))))))))))))))))
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
Jaar
Mistborn
Posts: 1273
Joined: Sun Mar 07, 2004 7:42 pm
Location: No earthly ships will ever bring him home again

Post by Jaar » Tue Jun 08, 2004 6:46 pm

Мушу, честито и от мен! Смела българка си ти! :D Но само да ти кжа, че прякорът ми е с две "а"-та, защото иначе си значи буркан. :?

Марфа: Колко много си права за циганите! Може и да е расистко, но и аз съм с две ръце за кастрацията на всеки мангал в България!

Сега се замислих, какво толкова би се порменило в психиката (или поне в сексуалната ориентация) на едно дете, ако хомосексуалните му родители са от противоположния пол?
But there never seems to be enough time
To do the things you want to do
Once you find them

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 0 guests