Помощ за покупка на видеокарта

Всичко, което ви вълнува около голфа, бингото и стрип-покера...

Moderator: AlDim

Demandred
Moderator

Помощ за покупка на видеокарта

Post by Demandred » Thu Aug 20, 2009 10:28 pm

Напоследък, след като доста време нямах никакъв ентусиазъм да цъкам игри, геймърът в мен се посъбуди, а и ми се намират пари за харчене, така че реших да си взема нова видеокарта. В момента съм (не се смейте ;)) само с интегрираното видео към дъното (което е Gigabyte MA78GM-DS2H) и естествено нямам шанс за смислена игра на по-нови заглавия. Идеята ми е да си взема видеокарта, на която могат да вървят добре новите заглавия и тези от предишните две-три години, които имам да наваксвам, на 1280x1024 с прилично количество екстри и детайли. Склонен съм да отделя някъде между 120-150 лв.

Поизчетох разни ревюта, тестове и т.н. в последните дни и засега Радеон HD 4670 е избора ми. За което роля изигра и факта, че конкурентните модели на NVDIA консумират много повече ток, а моето захранване е само 400W Fortron и имам чувството, че нямам да мога да ги подкарам - прав ли съм? Процесорът ми е Athlon x2 4600+.

Очаквам препоръки и коментари. ;)
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Yan
Site Admin

Post by Yan » Thu Aug 20, 2009 10:51 pm

С Ати-тата трябва да се подготвиш за здраво нерви с драйверите и безумия по отношение на OPEN GL поддръжката(т.е разни дърти РПГ-та като КОТОР и Невъруинтъра първия можеш да забравиш да ги играеш).

Аз бих предпочел нещо такова:

http://plesio.bg/svga-c-69977735/9800gt ... 36078.html

На тази конкретно изискването и е минимум 400W, така че се вписваш.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Aug 20, 2009 11:19 pm

Не е вярно това - аз съм ATI и в момента имам инсталиран Neverwinter Nights 1.

Освен това човека иска карта от 125 до 150 лева а ти даваш линк аз 190 лева карта орязан вариант.

Ако му се дават 200 лева най добрия вариант е това:
http://www.mostbg.com/most/Item.aspx?itemid=38750
ако не това:
http://www.mostbg.com/most/Item.aspx?itemid=39676 което струва 150 лева.
Last edited by RRSunknown on Thu Aug 20, 2009 11:26 pm, edited 1 time in total.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Aug 20, 2009 11:25 pm

То като стана дума за проблеми с драйверите на ATI, при сегашното ми вградено видео (което е на ATI) имам доста сериозни такива, така и не успях да подкарам 3D игри на XP, само на Vista, и това ми е беше основното притеснение, забравих да го спомена в първия пост. Обаче пък KOTOR ми върви като пушка (на Vista), точно преди няколко седмици си го преигравах.

NVDIA 9600 GSO дали ще ми тръгне с захранване от 400 W?
Don't be a lawyer!

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Aug 20, 2009 11:27 pm

b.t.w Виж ми поста по горе - там съм ти дал цени.
На въпроса ти - да 400 W стигат за 9600 виж за 9800 не стигат категорично.

За драйверите - пак повтарям - драйвери има, просто отиваш и ги намираш. Даж ако искаш аз мога да ти намеря. Просто не чакайте на стандартните - те винаги за били зле и най-важното - никакъв АТИ катализ програма не трябва да позлвате- от там идат ядовете.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Thu Aug 20, 2009 11:40 pm

На Radeon 4850 Neverwinter Nights 1 твърдо е неиграема. Това от опит.

9600-то което си му дал е с ДДР2 памет, което леко обезсмисля 1ГБ - по-добре да си купи нещо с 512 ДДР3 разликата ще е осезаема.
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Aug 20, 2009 11:47 pm

С това дъно дали ще слага ДДР3 или ДДР2 няма никакво значение и без това тая вътрешна памет като цяло е доста безмислена и служи само за някои неща.
Но както искате - аз ви давам съвет като работещ в сферата. Вие си преценявате кое ви е най-изгодно.

за 4850 можем да хванем бас по колкото кажеш че няма никакви проблеми с 4850. Ако имате проблеми търсете ги в драйверите, катализа и операционната система. Много често проблемите идват от китаските дънни платки които най- често се продават евтинаро в българия по системата - защото да дам 200 лева за дъно като дъното за 120 може да подкара същите части? Всъщост има един огромен процент хора които си нямат идея че процесора, паметта и видеото им вървят орязани от дъното и не си позлват потенциала на 100%. Наското имах случай с едно гигабайтско дъно което изобщо не ползваше половината памет на видеокарата защото можеше само до 512 мб да ползва въпреки че засичаше паметта.

като казах драйвери - има една гад наречена NET Framework - търсете в нета и задължително я ъпгрейдвайте (сърч в гугъл помага веднага да я намерите )

termit
Jaghut Tyrant

Post by termit » Fri Aug 21, 2009 10:49 am

Аз съм човекът с проблемите с Радеона. Дъното е Asus от читавите чипсети, процесора е 8400, а Радеона е Sapphire toxic - смятам ще се съгласиш, че не са случайни части. Както и останалите компоненти по системата, защото си я правих за личен кеф без да се ограничавам особено към бюджет.
Когато се мъчих за последно, NWN1: HotU едва успявах да я докарам до 20-25 фпс и то със сериозни игрички с настройките и драйвера, след ровене по форуми, а при повече обекти по екрана или някоя по-сочна магия почваше да сече здраво, по моя преценка 10-15 фпс.
Проблемите с драйверите на АТИ си ги знаем отдавна, а Омега драйверите не поддържаха 48хх като проверявах тогава, и поне на страницата им пича беше написал, че спира разработката им.
Ако кажеш някои други читави драйвери, с удоволствие ще ги тествам.
Elves dig rocket launchers.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Aug 21, 2009 11:05 am

Има бъг в антиалайзинга на SoU expanda. Специално с него има проблеми и то не само с 4850 картата a с много други хардуерни компоненти. Такива неща се случват доста често и не е коректно на такава база да се отрича изцяло хардуера все едно е нещо масово. Аз също съм имал проблеми с ОПРЕДЕЛЕНИ игри - примерно Black and White 2 и Far Cry показваха тежки артефакти и бъгове с Nvidia карти. (например)

b.t.w. Суфлират ми че специално saphire имали бъгави серии на HD 3xxx и 4xxx.

A за драйвери - така мога да ти кажа само общи. Ако донесеш компютъра тогава мога да ти го настроя , но така без да ти видя моментното състояние няма как :)

termit
Jaghut Tyrant

Post by termit » Fri Aug 21, 2009 11:21 am

Мисля специално написах, че пробвах с HotU за NWN. Доколкото разбрах последния пач на NWN оправя съответения бъг, а аз винаги си държа игрите пачнати до най-нова версия. Освен това, когато си играх с настройките на играта и драйвера, определено тествах и без АА.
Що се отнася за бъгавата видеокарта - не съм имал никакви проблеми с DirectX игри. Освен това в по няколко сериозни форума за NWN имаше съвети за това как да си настроиш играта и драйверите, за да ти върви поне що-годе читаво на ATI (и като причина за проблемите беше изтъкната точно бъгавата поддръжка на OpenGL от каталиста).
Кажи някой друг драйвер, аз ще си поиграя вкъщи. Смея да твърдя, че имам достатъчно опит с компира, та си мисля че ще мога да си го настроя сам.
Elves dig rocket launchers.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Fri Aug 21, 2009 11:22 am

RRS въобще не отричам изцяло хардуера. ATI извадиха много добри като цена/качество карти. Което не променя факта, че поддръжката им варира от кошмарна до никаква, а Open GL си им е традиционен проблем.

Nvidia от друга страна има много читава поддръжка включително пуска специални драйвери, когато се появят проблеми. (Не винаги - Dreamfall примерно продължава да прави жестоки мизерии с всичко що не е АТИ, но там вече вината е на дивелъпърите).

Поне за мен изводите са следните:
Ако на човек му се занимава АТИ имат по-добри предложения цена/качество.

Ако го мързи си взима Nvidia (с моята Palit 9800GT да чукам на дърво не съм имал проблеми).

П.П. Термита говори за другия експанжън :wink: Апропо с финалния пач оправиха до голяма степен простотията с антиалайзинга (при все че пак се появява чат-пат).

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Aug 21, 2009 11:30 am

Виждам че стигаме до съгласие.
Човека да си прецени най-добре за себе си но моя опит сочи че в последната година и половина две, подръжката на АТИ е силно подобрена.
А иначе Dreamfall е типичен пример за това което аз говорех - в много случаи именно от разработчика на играта зависи за какво е оптимизирана ,не случайно в много игри първото филмче е с логото на Нвидиа или АТИ. (макар че напоследък по-рядко го наблюдавам това).

b.t.w. Като каза 9800 GT Palit ми напомняш че миналата година и сега пролетта се побъркахме с една такава карта. Редовния и номер беше да изключи управлението на вентилатора си и да го прегори. Наложи се да запоим вентилатора към дъното а не към самата видеокарта за да се оправи.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Fri Aug 21, 2009 11:36 am

Palit-a първоначално беше Point of View 9800GT, който обаче се оказа част от една огромна дефектна партида (тотално прецакана памет и невъзможност за работа в 3D режим, още ги псуват из нета) (сменихме 7 в сервиза и накрая просто минахме на друга марка).

От дефекти никой не е застрахован. Palit-a така или иначе е в графа бюджетни, среден клас, така чеколкото изкара толкова.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Aug 21, 2009 11:52 am

Мисълта ми беше че хардуер без никакви проблеми няма особено като става дума за най-разнообразен софтуер.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Fri Aug 21, 2009 9:25 pm

Благодаря за отзивите засега, доста полезни ми бяха, но сега пък съвсем стана труден избора, щом няма проблем с подкарването на NVDIA картите от този ценови клас на 400W захранване. От няколко часа чета разни тестове, хардуерни форуми, ценоразписи и съвсем се омотах.

BTW, забравих да спомена, че ми е особено нужна добра поддръжка на 2 монитора, защото това ползваме постоянно с братото. В тази връзка предпочитам картата да има HDMI изход, защото само такъв достатъчно дълъг кабeл, който да стига от компа до LCD TV-то, което е на някъде 4 метра от него. Такъв изход май липсва във втората препоръчана от RRSunknown карта(Galaxy-to) или се лъжа?

За Radeon 4670 някакви отзиви?
Don't be a lawyer!