HELP - програма за тестване на HDD Seagate

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
moonlight
Warmage

HELP - програма за тестване на HDD Seagate

Post by moonlight » Fri Aug 28, 2009 1:32 pm

Имам странен проблем с лаптопа - като поработи 4-5 часа, забива и ми изписва съобщения "C: is not accessible" или "Not enough quota to proceed command" или хвърля грешки на различните програми. Пика е като забие всичко и даже на иконата "my computer" ми дава "Folder is empty".
След като няколко преинсталации с различни ХР-та не помогна, се уплаших че проблема може да е хардуерен. Инсталирала съм speedfan на компа, показва ми температурите на различните дивайси. Установих че след поредното "зацикляне" температурите на харда, ядрата и разни други, са от 50 градуса нагоре. Един познат спомена че проблема може да е в прегряване на харда, затова търся програма или туул за физическо тестване на харддискове. Някой може ли да даде линк към даунлоуд на такава програма?

Харда ми е Seagate: http://www.seagatepromotion.com/au/mode ... 120822as/a (т.е. в дивайс мениджъра пише ST9120822AS, та затова смятам че е такъв),

а това ми е конфигурацията на лаптопа: http://www.mostbg.com/most/Item.aspx?itemid=37089

Някой със съвети и идеи? :(

thunder
Forsaken

Re: HELP - програма за тестване на HDD Seagate

Post by thunder » Fri Aug 28, 2009 2:29 pm

Прегрява ти лаптопа по принцип. Над 40 градуса е висока температура (малко като при хората е, хехе).

Откъде ти се охлажда лаптопа? Общо взето имаш три възможности - отдолу, отстрани или направо през клавиатурата. Най=вероятно е първите две :) В случай, че вентилацията му е отдолу внимавай как го оставяш и му давай възможност да "подиша", така че да не прегрява толкова. Яко е да лежиш в леглото и да си пишеш, но не винаги е много добре за самия компютър :)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Fri Aug 28, 2009 4:14 pm

Лаптопа седи основно върху холната масичка или скрина вкъщи (и двете са равни повърхности, няма откъде да запушват), или на бюрото в работата (където има климатик).

Иначе има решетки отдолу (оттам тегли) и изхвърля горещия въздух отзад, където гледам да има поне 30 см, когато го поставям където и да е. В скута и върху одеалата вкъщи не съм го държала, имах инструктаж по темата още при покупката :)