Какво мислите за филмите/сериалите по книги

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Елица
Sorcerer

Какво мислите за филмите/сериалите по книги

Post by Елица » Thu Sep 03, 2009 11:33 am

Започнах да пиша пост за сериала на Мартин, но стана бая дълго, и реших, че си е за отделна тема.

Мразя сериали или филми по книги, винаги осират книгите.
По-принцип не гледам много филми, а филми по книги направо избягвам, защото изпадам в нещо като яростен амок като видя любимите си герои изиграни от някой който няма нищо общо като визия или от някой подходящ като визия, но пълно дърво като излъчване. Мразя и когато изрежат полвината важни според мен моменти, а другата полвина попроменят, поради бог знае какви причини.
Ужасно трудно ми е да погледна на филма като на самостоятелно произведение и да си кажа - е не е много по книгата, но си е добър филм/сериал.

Филм по книга може да ми хареса при положение, че го гледам преди да съм чела книгата, или ако книгата не ми е направила впечатление, а филма е наистина много добър.

Ужасни филми/сериали по книги, според мен:
Шогун - да знам, че според много хора е шедьовър, но за мен е ужасно опростяване на книгата, с крайно неподходящ Анджин-сан като визия, да добър е актьора, но е твърде... нежен да го кажа. Признавам че дори не съм го гладала реално, а само части от серии, но просто не можах да се насиля за повече, направо казано ми се повръщаше от него.

Скарлет - е това вече си е тотално и неоспоримо осиране на книга, беше на два сезона, от по 5-6 серии за всяка от двете книги, аз се насилих да гледам първите два или три епизода таейки някаква надежда, че след малко ще стане по-добра актьорската игра и филма ще започне поне малко да прилича на книгите, но се отказах, за да оцелее телевизора и за да не ме изселят от вкъщи заради неприличен език и нечленоразделни крясъци.

Самоличноста на Борн
- дори по диагонал не съм го гледала, защото ме беше страх да отида на кино, при положение че само избора на актьорския състав ме караше да изпадам в състояние твърде прилично на бяс - разбирай - избива ми пяна на устата докато говоря с хиляди думи в минута описвайки подробно точно колко е неподходящ Мат Деймън за Борн и, ако нещастния човек пред мен не успееше да ме спре продължавах със подробна критика за скублата избрана да играе Мари. Филма може и да е бил добър като такъв, но за мен е просто невъзможен за гледане с тези двама актьора в главните роли.

Спирам до тук, защото ще стане ужасно дълго, ако продължа с изброяването и уточняването защо точно ми призлява като гледам филми/сериали по книги.

Отнесени от вихъра - единствения филм по-любима моя книга, който ми е харесал. Кларк Гейбъл не беше достатъчно висок за Ред Бътлър, а мустакът му беше умопомрачителен, но въпреки това имаше толкова редбътлъровско излъчване, че след първите ми вопли: Ама какъв е този ужасен мустак и зализана прическа, втори не се чуха, защото бях занемяла :lol:

Питането ми е явно от заглавието на темата, а ако дадете примери за добре и зле направени филми/сериали по книги, ще е идеално.

tigermaster
Elder God

Re: Какво мислите за филмите/сериалите по книги

Post by tigermaster » Thu Sep 03, 2009 12:19 pm

Елица wrote: Ужасни филми/сериали по книги, според мен:
Шогун - да знам, че според много хора е шедьовър, но за мен е ужасно опростяване на книгата, с крайно неподходящ Анджин-сан като визия, да добър е актьора, но е твърде... нежен да го кажа. Признавам че дори не съм го гладала реално, а само части от серии, но просто не можах да се насиля за повече, направо казано ми се повръщаше от него.
Най-после някой на моето мнение за това. Точно заради актьорския състав и на мен ми беше трудно да го гледам.

Иначе по принцип рядко търся прилики с оригинала, но понякога се дразня много от някои неща. Пример за това е "Дюн" на Линч - този филм направо го мразя. Липсваше ми един от най-важните моменти в книгата, освен това Муад`Диб нямаше абсолютно нищо общо с представата, която си бях изградил.

А пример за добър филм по книга, който ми идва на акъла сега, е "Форест Гъмп" - който е май по-добър от книгата, даже. Другото са филмите на Вадим Джийн по Пратчет, които ми харесаха много.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Sep 03, 2009 3:40 pm

Елица wrote:Ужасни филми/сериали по книги, според мен:
Шогун - да знам, че според много хора е шедьовър, но за мен е ужасно опростяване на книгата, с крайно неподходящ Анджин-сан като визия, да добър е актьора, но е твърде... нежен да го кажа.
Ами той Ричард Чембърлейн си е от нежната част на мъжкото съсловие, та нормално. :lol:

Иначе за добри филми по книги - "Изкуплението Шоушенк", естествено. Това е вероятно единствената екранизация по произведение на Кинг, която съм гледал и ми се е видяла по-добра от първоизточника. (Да, гледах "Сияние". Донякъде. Спрях го преди края, защото се изнервих, при все наличието на Джак Никълсън).

Но по правило съм съгласен, че книгата обикновено е по-добра от филма/сериала. Даже новелизацията на Епизод 3, която е писана СЛЕД филма, а е в пъти по-добра от него. Факт е, че Матю Стоувър я е писал по скрипта на Лукас, но това само идва да покаже, че чичо Джордж има страхотни идеи, ама е по-добре друг да му ги развива.

В theforce.net (най-авторитетният фенсайт на Стар Уорс) точно новелизацията на Епизод 3 оглавява класацията на най-добро произведение по сагата. Един фен казва в тази връзка, че книгата е страхотна, даже чул, че щели да снимат филм по нея, "ама нали знаем, че филмът обикновено е по-слаб от книгата". :lol:

За трилогията по романите за Джейсън Борн - имай предвид, че филмите нямат нищо общо с книгите като сюжет. И са се получили чудесно. Една от най-добрите екшън поредици изобщо. Просто трябва да се гледат сами за себе си. Единственото общо с книгите е името на главния герой.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Елица
Sorcerer

Post by Елица » Thu Sep 03, 2009 4:52 pm

tigermaster, дай моля някое от имената на филми по прачет, които харесваш, да измародерствам мъжа да ми свали, мисля че съм виждала някъде кадри от един за прасоколеда, които изглеждаха учудващо добре, та и ти като казваш че са се получили, мисля да тествам, току виж си променя поне донякъде мнението за филмите по книги :)
За трилогията по романите за Джейсън Борн - имай предвид, че филмите нямат нищо общо с книгите като сюжет. И са се получили чудесно. Една от най-добрите екшън поредици изобщо. Просто трябва да се гледат сами за себе си. Единственото общо с книгите е името на главния герой.
Ей затова си мисля - защо техните кожи не нарекоха филма Самоличноста/Ултиматома/Превъзходството на Пешо примерно, и да си знаем, че е само вдъхновен от книгите или нещо такова, а взеха името на един наистина страхотно изграден герой, без изобщо да се съобазяват с описанието или историята му. Просто не мога да гледам филм за герой с име Джейсън Борн, който аз познавам по отблизо и детайлно от съседите си при положение че го играе Матчо, който колкото и добре да играе просто няма нищо общо като вид или излъчване :( А за Мари да не говорим, тя би трябвало да е не красива, но ужасно привлекателна жена с неизчерпаема енергия, излъчваща интелект и през ушите и с буйна червеникава коса, нещо като ъпгрейдната Джулия Рабъртс, кажете на кое от тези условия отговаря скублата играеща я във филма?!?
УФ, спирам, че пак почнах :oops:

За "Изкуплението Шоушенк", колко хора вече казаха че е страхотен, аз още му се кумя, но явно ще му дойде времето.

За книгите по филми и аз мисля, че се получават добри неща, четох преди време по първия Терминатор една и беше добра, а тази по ИТИ ми е супер любима, и според мен е по-добра от филма, случват се такива неща :)
Last edited by Елица on Thu Sep 03, 2009 6:05 pm, edited 1 time in total.

Dante
Mistborn

Post by Dante » Thu Sep 03, 2009 5:31 pm

tigermaster wrote:
Иначе по принцип рядко търся прилики с оригинала, но понякога се дразня много от някои неща. Пример за това е "Дюн" на Линч - този филм направо го мразя. Липсваше ми един от най-важните моменти в книгата, освен това Муад`Диб нямаше абсолютно нищо общо с представата, която си бях изградил.
Напълно съм съгласен. Този филм уби всичко детско в мен, гледах го с откровено отвращение, а накрая бях толкова погнусен, че тръгнах да си чета любими моменти от книгата, опитвайки се да забравя шока, който преживях.

Друг пример - Нощна стража. Е НЕМА толкова глупав филм( книгата е една от любимите ми), даже не издържах до половината и счупих диска (буквално).
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

thunder
Forsaken

Post by thunder » Thu Sep 03, 2009 5:56 pm

passer-by wrote: Иначе за добри филми по книги - "Изкуплението Шоушенк", естествено. Това е вероятно единствената екранизация по произведение на Кинг, която съм гледал и ми се е видяла по-добра от първоизточника.
любимият ми филм, номер едно отвсякъде :) Елица - не му се куми изобщо, неслучайно го хвалят. И като сме на тема Кинг - при "Зеленият път" също бих поставил филма на първо място.

За мен правилният начин да направиш един такъв филм е като, така да се каже, почетеш книгата във филма. Добър пример за мен са "Мълчанието на агнетата" и "Червеният дракон". Бяха се постарали да оставят най-яките моменти непроменени, така че да си ги спомниш от книгата. Все пак се чудя дали щеше да е така ако не беше Антъни Хопкинс... "Ханибал" нарочно не го споменах, беше много хубав филм, но другите два са едни гърди напред.
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

pnv_Creator
Misting

Post by pnv_Creator » Thu Sep 03, 2009 6:15 pm

Разбира се огромната част от филмите по книги са не просто по-слаби от книгите, ами провал в сравнение с тях.

Ако трябва да отлича някой, за което да кажа, че е обратното - да ми е харесал повече от книгата, то определено бих споменал "Властелина на Пръстените".
Обичам бавни книги, в които по мнението на някои "нищо не се случва" (т.е. деля се от тази група, която иска само плосък екшън и е отегчена от развитие на герои, вместо на действие). "Властелина" обаче за мен е просто лигава и малоумна и едва я изчетох. Няма такива елфически и горски песнички, плачещи войници и заешки чорби...
Битката в Шлемово Усое - половин страница, от която 75% се обяснява колко е героичен краля, а другите 25% Гимли и Леголас се шегуват завидно незабавно с това кой колко орка е убил.

Във филма е наблегнато на смислените части, премахнати са част от гейщините, историите без особена връзка с действието (Том Бомбандил, Глорфиндел, какво става с графството след като пръстена е унищожен и подобни) и като изпълнение от там нататък е перфектен. Добавени са елементи, като например елфите във Шлемово Усое, които пасват добре.

Шоушенк е 1:1 с книгата с изключение на 2 изречения в края, така че не мога да кажа, че едното е "по-".

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Sep 03, 2009 6:25 pm

Глупости - филма за властелина е такава дрянова тояга че заспах на средата на третия докато Арагорн призоваващ ъндеди краднати директно от Уоркрафт а гандалф въртеше двойно комбо с бяла тояга и меч +2 mana steal+12 %. ХАХАХ. Елфа и джуджето бяха някакви олигофрени които се държаха и изглеждаха инфантилно , без да споменавам похвати като карането на скейтборда.
Единствения качествен филм от трилогията беше първия.

Дюн - слава богу че го гледах далеч след като бях чел книгите и не можа да ми развали представата макар че на много хора именно той им е изградил грешната представа за Дюна.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Thu Sep 03, 2009 6:34 pm

Елица wrote:tigermaster, дай моля някое от имената на филми по прачет, които харесваш, да измародерствам мъжа да ми свали, мисля че съм виждала някъде кадри от един за прасоколеда, които изглеждаха учудващо добре, та и ти като казваш че са се получили, мисля да тествам, току виж си променя поне донякъде мнението за филмите по книги :)
"Hogfather" - "Дядо Прас", тоест, който е направо страхотен, и "The Colour of Magic", който е екранизация на "Цветът на магията" и "Фантастична светлина" и също радва, макар и не колкото "Дядо Прас".
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Sep 03, 2009 6:36 pm

В аниме медията има повече екранизации по книги (манги), откъдето и да е другаде. Там се справят доста добре - срещала съм и не едно и две заглавия, при които анимето надминава книжния оригинал.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Sep 03, 2009 6:57 pm

tigermaster wrote:
Елица wrote:tigermaster, дай моля някое от имената на филми по прачет, които харесваш, да измародерствам мъжа да ми свали, мисля че съм виждала някъде кадри от един за прасоколеда, които изглеждаха учудващо добре, та и ти като казваш че са се получили, мисля да тествам, току виж си променя поне донякъде мнението за филмите по книги :)
"Hogfather" - "Дядо Прас", тоест, който е направо страхотен, и "The Colour of Magic", който е екранизация на "Цветът на магията" и "Фантастична светлина" и също радва, макар и не колкото "Дядо Прас".
Хогфадъра горе-долу се ядва, но по никакъв начин не е по-добър от книгата. Става за гледане, но недей да подхождаш с твърде големи очаквания.

Колър ъф Меджика пък на мен ми беше доста ялов.
The Best of Mozart

pnv_Creator
Misting

Post by pnv_Creator » Thu Sep 03, 2009 9:07 pm

RRSunknown wrote:Глупости - филма за властелина е такава дрянова тояга че заспах на средата на третия докато Арагорн призоваващ ъндеди краднати директно от Уоркрафт а гандалф въртеше двойно комбо с бяла тояга и меч +2 mana steal+12 %. ХАХАХ. Елфа и джуджето бяха някакви олигофрени които се държаха и изглеждаха инфантилно , без да споменавам похвати като карането на скейтборда.
Единствения качествен филм от трилогията беше първия.
Чел ли си книгата?

ПП Напълно съм съгласен за простотията със сърфа, биещия се с тояга и меч Гандалф (но второто не се разминава с концепцията на Толкин)

Хогфадъра е далече от книгата. Различен, несмешен, интересен, театрален.

Dr. Horrible
Forsaken

Post by Dr. Horrible » Thu Sep 03, 2009 10:09 pm

Мисля, че наистина е от голямо значение с кое произведение си се запознал първо и с какво мнение си останал. Примерно книгите „Нощен патрул”, „Четецът” и „Английският пациент” ми се сториха невероятно велики, за сметка на екранизациите, които сметнах за особено посредствени. Но всеки, който ги е гледал без да е прочел романите, ми обяснява, че това са особено стойностни ленти.
И обратното – „Двестагодишен човек” и „Козият рог” като филми ме трогнаха доста повече от разказите, които прочетох след това. И се съгласявам напълно с поста за Властелина по-горе. Обожавам филмите, но книгите откровено ми бяха скучни.

Та общо взето ако остана впечатлен от първия си досег с историята е доста трудно да я харесам, когато е разказана в друг формат. И обратното – ако първия път ме отврати е доста възможно алтернативния вариант да ми допадне повече.
But goddamn,
you got me in love again

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Sep 03, 2009 10:10 pm

За мен филмите по Властелина са първо безпрецедентно явление в киното и второ - великолепна екранизация. До степен да ме кефят в пъти повече от самата книга, но това е вече въпрос на лични възприятия.

Като цяло рядко ми се случва да харесам филм по книга повече от книгата, но определено има такива случаи - Боен клуб, Мъглата, Звезден прах, Коралайн... А ако се позамисля, сигурно и други ще изскочат.
And you can't dance with a devil on your back...

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Sep 03, 2009 10:13 pm

Подкрепям за Боен Клуб и Звезден прах.

В първия случай зарязах книгата още в началото (бях решил да я пробвам след филма), а във втория книгата всъщност ми хареса, но далеч по-малко от филма, който ми въздейства страхотно* - най-вече заради разширената роля на Робърт де Ниро и края. Обичам хепиендове. :D А Мишел Пфайфър беше другият адски подходящ избор за роля и също вдъхна много добре живот на персонажа си, въпреки че в книгата вещицата беше брюнетка (ама това вече са подробности). Без да забравям Клеър Дейнс, която обикновено ми е невзрачна, но тук пасна идеално на ролята си. Изобщо кастингът беше на шест, което е решаващо за добра екранизация.

*до степен първата ми мисъл след финалните надписи да беше "Да са живи и здрави хората, които са направили тоя филм възможен." Едно такова благо чувство.
The Best of Mozart