Мразя сериали или филми по книги, винаги осират книгите.
По-принцип не гледам много филми, а филми по книги направо избягвам, защото изпадам в нещо като яростен амок като видя любимите си герои изиграни от някой който няма нищо общо като визия или от някой подходящ като визия, но пълно дърво като излъчване. Мразя и когато изрежат полвината важни според мен моменти, а другата полвина попроменят, поради бог знае какви причини.
Ужасно трудно ми е да погледна на филма като на самостоятелно произведение и да си кажа - е не е много по книгата, но си е добър филм/сериал.
Филм по книга може да ми хареса при положение, че го гледам преди да съм чела книгата, или ако книгата не ми е направила впечатление, а филма е наистина много добър.
Ужасни филми/сериали по книги, според мен:
Шогун - да знам, че според много хора е шедьовър, но за мен е ужасно опростяване на книгата, с крайно неподходящ Анджин-сан като визия, да добър е актьора, но е твърде... нежен да го кажа. Признавам че дори не съм го гладала реално, а само части от серии, но просто не можах да се насиля за повече, направо казано ми се повръщаше от него.
Скарлет - е това вече си е тотално и неоспоримо осиране на книга, беше на два сезона, от по 5-6 серии за всяка от двете книги, аз се насилих да гледам първите два или три епизода таейки някаква надежда, че след малко ще стане по-добра актьорската игра и филма ще започне поне малко да прилича на книгите, но се отказах, за да оцелее телевизора и за да не ме изселят от вкъщи заради неприличен език и нечленоразделни крясъци.
Самоличноста на Борн - дори по диагонал не съм го гледала, защото ме беше страх да отида на кино, при положение че само избора на актьорския състав ме караше да изпадам в състояние твърде прилично на бяс - разбирай - избива ми пяна на устата докато говоря с хиляди думи в минута описвайки подробно точно колко е неподходящ Мат Деймън за Борн и, ако нещастния човек пред мен не успееше да ме спре продължавах със подробна критика за скублата избрана да играе Мари. Филма може и да е бил добър като такъв, но за мен е просто невъзможен за гледане с тези двама актьора в главните роли.
Спирам до тук, защото ще стане ужасно дълго, ако продължа с изброяването и уточняването защо точно ми призлява като гледам филми/сериали по книги.
Отнесени от вихъра - единствения филм по-любима моя книга, който ми е харесал. Кларк Гейбъл не беше достатъчно висок за Ред Бътлър, а мустакът му беше умопомрачителен, но въпреки това имаше толкова редбътлъровско излъчване, че след първите ми вопли: Ама какъв е този ужасен мустак и зализана прическа, втори не се чуха, защото бях занемяла

Питането ми е явно от заглавието на темата, а ако дадете примери за добре и зле направени филми/сериали по книги, ще е идеално.