The Sci-Fi Newbie Friendly Guide

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Mindcrime
Arcanist

The Sci-Fi Newbie Friendly Guide

Post by Mindcrime » Fri Oct 02, 2009 9:44 pm

Пускам тази тема защото май наистина взехме да флудим "четенето" пък се заформя интересна и позитивна дискусия.
Тъй че, всички да се чувстват поканени да подпомогнат делото тъй да се рече :)

Принципа е следния - прдлагаме автори/книги/ които са лесни за "преглъщане" от прохождащи в жанра(щтото не искаме да ги губим в крайна сметка нали). Най-общо, това са неща които трябва да са лесно смилаеми, написани що-годе увлекателно, без излишна провлаченост и обяснителност, тежка "научност" и т.н. ю гет дъ пойнт.

За да не се преповтаряме, ще помоля някой любезен модератор да изреже мненията ни от другата тема и да ги сложи тук за да продължим дискусията.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri Oct 02, 2009 9:46 pm

За прохождащи във фантастиката аз бих препоръчал Азимов, Шекли, Саймък и Уиндъм на прима виста, плюс излезлите на български три книги от "Галактическа болница" на Джеймс Уайт ("ГБ", "Космически лечители" и "Оперативна намеса").

Като се замисля, в "Библиотека Галактика" има доста подходящи неща за прохождащи в жанра.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Oct 02, 2009 9:49 pm

От доста време опцията да се местят постове във вече съществуваща тема не работи. А и като работеше, правеше проблеми. Просто всеки, който счита, че му е важно, да се автоцитура.

Иначе аз мисля, че са много, МНОГО малко авторите, на които всяка книга е подходяща за начинаещи. Щото ше ме прощавате, ама айде да видим кой начинаещ читател ще изтрае Фондацията на Азимов, Куклата на съдбата, а дори и Градът на Саймък или Кукувиците от Мидуич на Уиндъм. Всеки от тия автори, дето Минувача е изброил, имат маса романи, дето са абс инаксесибъл за новопрохождащи.

Конкретни заглавия откъм фантастика за мен са:

Играта на Ендър на Кард
Аз, роботът на Азимов
Резерватът на таласъмите на Саймък

Откъм фентъзи:

Окото на света на Джордан
Магьосник на Фийст
Размяната и Лудият жезъл на Зелазни
Царството на злото на Саймък

Разбира се, има стотици други, но тия са от най-доброто и същевременно най-добронамерено към нуубове :)
And you can't dance with a devil on your back...

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri Oct 02, 2009 9:55 pm

Ами аз не се сещам за недостъпен роман (или разказ) на Азимов, Шекли, Саймък или Уиндъм. А Градът и Фондацията определено стават за начинаещи според мен.

А казах, че в "Библиотека Галактика" има доста подходящи неща за прохождащи в жанра, а не че всички заглавия в нея са подходящи за тая цел.

Припомням мнението си по въпроса от другата тема.
passer-by wrote:Факт е, че понякога уцелването на подходящ момент (или възрастов период, или умствена нагласа) да се запознаеш с дадено произведение става случайно.

FAQ-тата също не винаги вършат работа, защото отразяват личния вкус на отговорилите в тях. Е, случва се някои заглавия да са масово харесвани и препоръчвани като най-голям общ знаменател, но даже това не е гаранция, че читателят Х ще ги хареса. Може само да се дадат най-общи ориентири, всеки пробва едно-друго-трето и каквото сабя покаже. :)
Last edited by passer-by on Fri Oct 02, 2009 9:58 pm, edited 2 times in total.
The Best of Mozart

Mindcrime
Arcanist

Post by Mindcrime » Fri Oct 02, 2009 9:56 pm

Roland wrote: Фондацията на Азимов
Аз със това започнах и ми беше даже като "кик" да продължа така че съм съгласен с минувача тук. При мен, примерно много по трудно "влезе" на първо четене Кларк, не знам що сега ми е идеален.

Dante
Mistborn

Post by Dante » Fri Oct 02, 2009 9:59 pm

Благодаря за темата. Аз тъкмо прохождам във фантастиката и ще ми бъде от полза, тъкмо съм се заел да чета най-известните и признати. Продължавайте така.

п.п
Градът го чета в момента и ми влиза прекрасно.
Last edited by Dante on Fri Oct 02, 2009 10:00 pm, edited 1 time in total.
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri Oct 02, 2009 9:59 pm

Roland wrote:Откъм фентъзи:
Post subject: The Sci-Fi Newbie Friendly Guide
Last edited by passer-by on Fri Oct 02, 2009 10:00 pm, edited 1 time in total.
The Best of Mozart

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Oct 02, 2009 10:00 pm

Аз Робота е безумно скучна за начинаещи и на всичкото отгоре несъотвествията могат само да разсмеят. Изобщо Азимов е само за хардкори.

Аз лично смятам най-първия Дюн за много приятна книга за нуубс , на Хайнлайн за луната, Сираци на Вселената и Звездните рейнджъри също. На Шекли разказите. Среща с Рама на Артър Кларк. Кръстоносци в космоса на Пол Андерсън. Бойно поле земя на Л.Р. Хабъд. Ето това за мен са приятни фантастики без натоварващи претенции.
Last edited by RRSunknown on Fri Oct 02, 2009 10:05 pm, edited 1 time in total.

Mindcrime
Arcanist

Post by Mindcrime » Fri Oct 02, 2009 10:03 pm

За мен Хайнлайн е по скоро психологически разкавач, така че не го препоръчвам като научно-фантастичен в най-точния смисъл на думата.
Дюн също не е лъжица за всяка уста, особено след първа част - философията на места съсипва нервни системи.

Едит: Ааа RRS дава за пример само първия Дюн с това съм съгласен на 110%

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Oct 02, 2009 10:07 pm

Само първия - да ,
другите са за хардкори :wink:
А иначе Хайнлан е единствения автор фантаст със книга задължително изучавана в университет (военните школи) и единствения на който в момента ползват теориите най -официално и в пълна сила.

Dante
Mistborn

Post by Dante » Fri Oct 02, 2009 10:08 pm

И мислиш ли, че на "нуубовете", както се изрази, ще ни е много приятно да четем точно такива работи?
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Oct 02, 2009 10:09 pm

Е не, тук само за първия Дюн иде реч и за него съм съгласен. Иначе аз почнах с Аз, роботът и ми влезе прекрасно. За Фондацията не знам, подозирам, че не я четох в подходящ момент, но ми се видя ужасно досадна и разточена. Говоря за РОМАНА, не за серията.

На Хайнлайн също - определени неща да, други - не. Звездни рейнджъри примерно се иска бая опит, за да я схване човек, а не съм убеден, че екшънът е достатъчен, за да компенсира иначе.

Но истината е, че първо трябва човек да е наясно каква нагласа има. Щото примерно аз четох Хиперион в доста невръстна възраст за първи път и се размазвах от кеф. За мен е ужасно удоволствие да се потопя рязко в света чрез Маса Мощни Термини И Названия, Които Не Разбирам, Но Знам, Че С Четенето Ще Ми Се Изяснят™, докато за други хора тоя похват е много отблъскващ и съм срещал доста индивиди, които точно това ги е накарало да спрат да четат книгата още в началото.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Fri Oct 02, 2009 10:11 pm

Ами да ти кажа честно Фондацията беше една от първите книги, които ме зарибиха по фантастиката, така че всякакви луди има. :)

Иначе на прима виста ми идва наум да препоръчам Воркосиганския цикъл на Бюджолд, вече споменатите разкази на Шекли, "Звездни Дневници", ако щете и Пътеводителя дори. :)
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Oct 02, 2009 10:12 pm

Dante wrote:И мислиш ли, че на "нуубовете", както се изрази, ще ни е много приятно да четем точно такива работи?
Не се впрягай, изразът е добронамерен :) И не, не мисля, че ще е интересен. Хайнлайн иска основа за мен. Дори най-достъпните му книги са доста по-яки, ако си чел други автори преди него.

Бтв, аз не споря, че Азимов и Саймък са по-достъпни от много други автори. И аз с тях съм почнал. Но е факт и че не всичко им е подходящо просто. Градът за мен също е книга, която си иска основа, за да й се насладиш пълноценно, при все, че си кефи и иначе.

Mindcrime
Arcanist

Post by Mindcrime » Fri Oct 02, 2009 10:12 pm

Dante wrote:И мислиш ли, че на "нуубовете", както се изрази, ще ни е много приятно да четем точно такива работи?
Аз лично, когато го четох за първи път имах чувството, че съм в час по философия вместо с книга в ръка, но може би беше и от самата книга "Странник в странна страна", ако бях почнал с "Луната..." примерно, може би щях по-друг начин да го виждам.