Честит 10-ти ноември
Moderator: Moridin
- The Dragon
- Elder God
Честит 10-ти ноември
20 години. Спорна дата, но все пак мисля, че беше за добро.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Термо, аз като казах, че нищо никога не идва наготово, имах предвид и времената преди това, и времето след това. Да, лутаме се малко, току се сепваме и усещаме, че сме поели по малко погрешен път, но поне не гледаме съвсем безпомощно, докато някой друг избира пътя вместо нас.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
- RRSunknown
- Elder God
Колкото и роднините ми да роптаят и въздишат по "доброто старо време" когато се ходело на почивка без пари и имало салам и сирене за мене беше преобладаващо за добро. Ще цитирам какво са написали едно уважавани от мен хора към което ще добавя моето +1.

+1 ебасиДнес по радиата и телевизиите със сигурност ще ти надуят главата с приказки, остри съждения и крайни изводи за мъчителния преход, през който продължава да преминава България. Какво е било преди 10 ноември 1989 година, къде сме сгрешили, колко спокойно е било тогава и колко зле сме в момента. Като портал с коренно различна идеология спрямо медиите от времето преди 10-ти, ще споделим, че ForPlay нямаше как да съществува под каквото и да е форма в тогавашните времена. Последвалите след 10-ти промени ни позволиха свободно да се забавляваме с това, което ни е на сърце. А именно да играем видео игри от всякакво естествено, родният ни кино афиш да не е съставен от 90% руски продукции, да слушаме бунтарска музика на публични места, да говорим каквото ни е на сърце и да не се притесняваме, че ще видим Белене отвътре. Съвсем друг е въпросът с крайно неблагоприятната икономическа обстановка в момента, властващият нео-комунизъм, озлобеността на голяма част от сънародниците ни и не на последно място, настанилото се като кърлеж в българския гражданин чалга мислене (като тук не визираме само чака-рака музиката, а цялостния манталитет “бий, пий, чукай, почитай пошлостта и му еби майката”). Нито ни е работа обаче да говорим за политка, нито имаме желание да споделяме очевидни неща, която и ти самият си опитал под една или друга форма от първа ръка.
В рамките на ForPlay, за нас най-важното е, че периодът след 10 ноември и сдаването на поста от Тато, ни позволи едни принципно “забранени” хобита да се превърнат в съществена част от нашето битие и дори да стигнем до там, че да ги превърнем в свои професии.
Пожелаваме ти скъпи читателю още на следващия 10 ноември, мъчителният преход, който си влачим вече две декади, да е зад гърба ни, да разговаряме с теб на по чашка за неща различни от кризи, паричен недоимък, крайна шуробаджанащина и прочее. Ама не ни се вярва, да ни извиняваш за скептицизма...

- Interpreter
- Forsaken
Разбира се, че беше за добро. Мен само леко ме притеснява това, че може би сме народът с най-много празненства, посветени на освобождавания, съединения, независимости и не знам какво още. Участвах в тези събития преди тази дата и след това. Имаше да се свърши работа - е, свърши се зле-добре. Животът продължава.
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"
Май най-добре са го обобщили форплейци, благодаря на РРС за цитата.
Аз помня дефицитите на свестни неща по магазините, всъщност и липсата на баш качествени продукти - и от първа, и от друга необходимост, и най-вече как ни учеха да внимаваме какво говорим и пред кого. Като си знам как обичам да си казвам откровено приказката, сега не знам къде щях да съм и дали въобще щях да съм. А имам и други лични и семейни спомени от онова време, които не са от най-приятните, хем беше вече краят на въпросното време - за предишното поколение е било доста по-тежко. Моите роднини определено не въздишат по онова време.
А за които въздишат по гарантираната ниска уравниловка, текстът на оная песен на Джендема за свободата от темата за 9 ноември май става и за тук - даже май повече за тук.
Та да, за добро е.
Аз помня дефицитите на свестни неща по магазините, всъщност и липсата на баш качествени продукти - и от първа, и от друга необходимост, и най-вече как ни учеха да внимаваме какво говорим и пред кого. Като си знам как обичам да си казвам откровено приказката, сега не знам къде щях да съм и дали въобще щях да съм. А имам и други лични и семейни спомени от онова време, които не са от най-приятните, хем беше вече краят на въпросното време - за предишното поколение е било доста по-тежко. Моите роднини определено не въздишат по онова време.
А за които въздишат по гарантираната ниска уравниловка, текстът на оная песен на Джендема за свободата от темата за 9 ноември май става и за тук - даже май повече за тук.

Та да, за добро е.

The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
Това ми напомни стихотворението за слепите пастири!!!Roamer wrote:но поне не гледаме съвсем безпомощно, докато някой друг избира пътя вместо нас.

Още настръхвам като го прочитам.
Стадото на слепите пастири
автор: Валери Станков
От хиляди лета пастири слепи
са ни повели някъде нагоре,
където ни очакват сухи репеи,
изтръгнати от ветрищата корени,
където подир дъжд едва покълва
тревицата – душица омърлушена,
а вълци с нокти в белите ни хълбоци
изпиват от гръкляните ни сушата.
Пастирите натирят ни пресипнали
и псуват в ямурлуците разпасани,
а ние се катерим все по сипея –
да стигнем до заветните им пасища.
Но там по пладне сянката е мащеха
и слънцето подскача по тоягата,
а някъде в поляните със мащерка
децата им играят с вакли агънца.
Но камъни навред, където свърнем,
обелени от слънцето оврази…
И молим бог в поляните остъргани
от слепите пастири да ни пази.
Но някой ден, езиците прехапали,
ще се свлечем връз тях като лавина…
Че по-добре под ножа на касапина,
отколкото подир слепец завинаги!
Last edited by passer-by on Tue Nov 10, 2009 9:42 pm, edited 1 time in total.
The Best of Mozart
Ми нямам лоши детски спомени от онова време, а сега нещата ме устройват пак като се замисля. Има кво да се оправя, но така е било винаги откак има хора.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
Абе има си степени, Никич.
The Best of Mozart
Е верно, ама не ги праят като едно време и тех 

„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
Добре, че беше десети ноември. Иначе сега сигур щях да съм в Белене вече.
Как да е, преходът биде осмърдян и осран и сигурно никога няма да свърши или ще свърши с нова диктатура. Но колкото и да ми липсват разни неща от детството, все пак съм рожба на новото време и го предпочитам пред старото. Или поне така си мисля.

Как да е, преходът биде осмърдян и осран и сигурно никога няма да свърши или ще свърши с нова диктатура. Но колкото и да ми липсват разни неща от детството, все пак съм рожба на новото време и го предпочитам пред старото. Или поне така си мисля.
- Interpreter
- Forsaken
Като стана дума за Белене, та се сетих.
След 10-ти имаше много простотии. Е, не чак в толкова голям мащаб като след 9-ти, но човешката простотия си е същата.
В класическата гимназия витаеше доста дисидентски дух. Още повече, че хората от тези среди все още ги брояха за "недоклани фашисти" (катедрата по класическа филология беше закрита докъм края на 50-те под предлог, че е буржоазна и фашистка дисциплина). Добре, но гимназията беше създадена с покровителството на Людмила Живкова. И сега идва моментът, в който СДС печели "с малко, но завинаги", и гимазията изпадна в немилост: гонят я от старата сграда, а не й дават нова. Вдигаме се ние, няколко "активни борци за демокрация" и отиваме в общината. Посреща ни една новоизлюпена демократка и се пени: "Мястото ви е в Белене, защото сте креатура на комунистическата номенклатура." Викам си на ума: "Абе и ти кога стана циганка, кога ти почерне задника", но започвам кротко: "Уважаема госпожо. Знаете ли вие, че гимназията беше първият пробив в Стената. Флагманът на прогресивната буржоазия в жестоката й борба с комунистическия гнет. Юмрукът в лицето на безпросветния пролетариат..." И т.н. А тя ме гледа тъпо. Както и да е, разтичахме се кой какви връзки имаше, отървахме гимназията
След 10-ти имаше много простотии. Е, не чак в толкова голям мащаб като след 9-ти, но човешката простотия си е същата.
В класическата гимназия витаеше доста дисидентски дух. Още повече, че хората от тези среди все още ги брояха за "недоклани фашисти" (катедрата по класическа филология беше закрита докъм края на 50-те под предлог, че е буржоазна и фашистка дисциплина). Добре, но гимназията беше създадена с покровителството на Людмила Живкова. И сега идва моментът, в който СДС печели "с малко, но завинаги", и гимазията изпадна в немилост: гонят я от старата сграда, а не й дават нова. Вдигаме се ние, няколко "активни борци за демокрация" и отиваме в общината. Посреща ни една новоизлюпена демократка и се пени: "Мястото ви е в Белене, защото сте креатура на комунистическата номенклатура." Викам си на ума: "Абе и ти кога стана циганка, кога ти почерне задника", но започвам кротко: "Уважаема госпожо. Знаете ли вие, че гимназията беше първият пробив в Стената. Флагманът на прогресивната буржоазия в жестоката й борба с комунистическия гнет. Юмрукът в лицето на безпросветния пролетариат..." И т.н. А тя ме гледа тъпо. Както и да е, разтичахме се кой какви връзки имаше, отървахме гимназията

"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."