Руска клавиатурна подредба

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
moonlight
Warmage

Руска клавиатурна подредба

Post by moonlight » Sun Feb 07, 2010 7:05 pm

Не знам дали е баш тука мястото да питам, ама... понеже като гледам руската фонетична няма да мога да и свикна, а всъщност, на мен ми трябват само няколкото буквени знака, които ги няма в българския език...

Та въпроса ми е:
Знае ли някой начин да си настроя няколко клавиша на клавиатурата, които да ми отговарят на съответните руски букви - например, Е оборотное, еръй... не че ще пиша по форуми, само за чат си ми трябва :)

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Feb 07, 2010 7:27 pm

http://msdn.microsoft.com/en-us/goglobal/bb964665.aspx

това е много яка програма, с която можеш да си отвориш българския фонетик, да си смениш знаците с произволни такива и да го запазиш като нова подредба. майкрософтска е, супер е интегрирана, всичко е пушка ;)
This is it. Ground zero.

bsb
Paragon

Post by bsb » Sun Feb 07, 2010 8:06 pm

Или може да се пише по БДС, където тези букви си ги има :)
Може и да се ползва тази програмка: http://nathanaeljones.com/products/quickkey/
Позволява определени символи да се качат на бутони, по които се цъка с мишката. Но може би за чат не е най-удобно.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun Feb 07, 2010 8:31 pm

е не виждам нужда с мишката при положение че е работа точно за 1 минута да си направиш нова подредба с мклц-то :wink:
в БДС май няма е оборотное, само ери
This is it. Ground zero.

Zee
Adept

Post by Zee » Sun Feb 07, 2010 9:16 pm

Всичко си има в БДС-то: и Э, и ы.

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Mon Feb 08, 2010 9:40 am

Да де, но аз на БДС не съм писала от... не знам кой си клас, когато ни преподаваха информатика на едни "модерни" компютри Правец 8...

Ще се пробвам с програмката на майкрософт, благодаря, Moridin!

Scourge
Mistborn

Post by Scourge » Mon Feb 08, 2010 2:04 pm

http://m-balabanov.hit.bg/keyboard_layouts/index.html

първата подредба е фонетична и съдържа всички руски букви.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Mon Feb 08, 2010 11:34 pm

moonlight wrote:Да де, но аз на БДС не съм писала от... не знам кой си клас, когато ни преподаваха информатика на едни "модерни" компютри Правец 8...
*head scratch* Двете части на това изречение трябва ли да са свързани? Аз лично не си спомням осмица, която да не беше с фонетична кирилица... Може и да бъркам де, но... действително не си спомням.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

bsb
Paragon

Post by bsb » Tue Feb 09, 2010 9:09 am

По някакво съвпадение току-що почнах да преглеждам една книга за "Правец-8А". Оказа се, че е имало такива с подреждане на клавиатурата по БДС. Тъй като 8А не бяха много разпространени, е нормално да не си спомняме подобна подредба.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Tue Feb 09, 2010 9:17 am

Уф, да, може. Истината е, че още докато го писах това вчера, се чудех дали да не добавя едно "...освен ако не става дума за 8A или 8C". Мррррси.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Tue Feb 09, 2010 12:35 pm

Хаха, на такива сложни въпроси просто не мога да отговоря - имаше някакви антики в училището, докарани от не-знам-си-къде по не-знам-си-каква линия, а даскалицата, която трябваше да ни "преподава" си учеше урока в междучасието и гледаше тъпо при всеки зададен въпрос :D :lol:

Добавено: Все още си ползвам българската фонетична, но вече си имам и три бутончета за руските букви: ы, э и ё :yo: