Аз искам да драсна най-напред за изключително любимия ми Starship Troopers. Туй филмче едно време имаше много хейтъри, особено такива, които бяха чели книгите и бяха много разочаровани, че творението на Пол Верховен няма, лайк, нищо общо с това на Хайнлайн. Това, или пък просто не бяха схванали за какво всъщност става въпрос и колко интересни неща има под (че и над) повърхността на този филм.
Като за начало, Верховен и Нюмайър (сценаристът) въобще не са се опитвали да направят адаптация на книгата, а просто да използват светът й като основа за тяхна собствена концепция, осмиваща и структурирана като пропагандните филми от втората световна (а и сега! По разни списания постоянно гледам наборни плакати, които спокойно могат да бъдат подиграни по същия начин). Всъщност причината този филм въобще да съществува, е че режисьорът и сценаристът, работили заедно и по първия Robocop, са сметнали за доста забавни мнението на разни хора, че Robocop е в ебати нацистското общество. Резултатът е почти перфектна сатира, която доставя еднакво удоволствие и със скритото си послание, и с бруталния си "безмозъчен" екшън, и с актьорската игра, и с отвяващата за времето си визия, и със склонността си да не прави нещата "както трябва" по Холивудски (особено що се отнася до гътването на определени персонажи за сметка на други, защото, както казва Верховен, "войната не подбира").
Наскоро предизвиках жена ми (която силно мразеше филма от младежките си години, когато бях доста убеден, че не го е схванала... то аз и след 10 гледания намирах още нюанси) да го гледа пак с мен и беше шашната колко много й хареса всъщност. Това израстване го видях дори на imdb, където оценката на филма, противно на обичайните трендове, почна от ниско 6, а вече е минала 7. Та така. Ако навремето не сте харесали Starship Troopers, забравете за книгата (колкото и да е хубава; аз също съм я чел с огромен кеф), обърнете внимание на по-малко явните неща в него, евентуално чуйте крайно интересния commentary track на DVD-то и се обадете пак. Лична оценка - 9.5/10