Паметник на Сюлейман паша край Шейново?
Moderator: Moridin
Паметник на Сюлейман паша край Шейново?
Преди няколко дни, чух че имало проект да бъде изграден паметник на загиналите турски войници от армията на Сюлейман паша в битката при Шипка-Шейново. Та какво мислите за това, по мое мнение идиотско и да не казвам още какво предложение. Нормално ли е това нещо, даже и да се приеме че трябва да се правят усилия за преодоляване на историческите вражди с съседите? И не е ли все пак срамно за нас това? 

-
- Paragon
Абсолютно! Това е подигравка
Нашите политици толкова са смъкнали гащите, че вече мирише. Ама то след като сме пуснали турците във власста да ни управляват и от тях да зависят повечето решения на Парламента, кво да очакваме.
Да вземат пример от руснаците. Те да имат паметници на загиналите татари, шведи, войниците от 12 европейски страни от армията на Наполеон и най-вече на немците?!?!?!? Не! Няма и да имат! Щото колкото и да ги плюят нашите 'политици', руснаците не са със свалени гащи, няма и да бъдат. А всичката паплач дето е загинала на тяхна, наша и тн.територии да си е стояла у дома. Никой не ги е канил, и това че сме ги 'подканили' да си тръгват вече си е техен проблем. Не заслужават никакви паметници! Да си ги строят в Турция. Ако наште педераси вземат решение да се построи такъв ще е гавра с паметта на всички българи загинали за свободата на България. И не само българи.

Да вземат пример от руснаците. Те да имат паметници на загиналите татари, шведи, войниците от 12 европейски страни от армията на Наполеон и най-вече на немците?!?!?!? Не! Няма и да имат! Щото колкото и да ги плюят нашите 'политици', руснаците не са със свалени гащи, няма и да бъдат. А всичката паплач дето е загинала на тяхна, наша и тн.територии да си е стояла у дома. Никой не ги е канил, и това че сме ги 'подканили' да си тръгват вече си е техен проблем. Не заслужават никакви паметници! Да си ги строят в Турция. Ако наште педераси вземат решение да се построи такъв ще е гавра с паметта на всички българи загинали за свободата на България. И не само българи.
Не мое да мъмриш, брат!
Еми ето и малко по подробно, копирал съм го от агенция Фокус, може да се види и кой го е предложил:
Идея за построяване на паметна плоча на загинали 6 хиляди турски войници в Шипченските боеве през 1877-78 година край Шейново разбуни духовете на родолюбивите българи. Намерението за издигане на плочата е на Йордан Маринов, секретар на Общобългарския комитет "Генерал Иван Вълков" и член на Националния комитет за възстановяване на войнишките паметници.
Паметната плоча, с надпис на български и турски, трябва да бъде поставена в близост до един от масовите гробове на четирите хиляди загинали войници на Сюлейман паша при Шейново.
Бившият зам.-министър на отбраната от правителството на Иван Костов и секретар на Националния комитет за възстановяване на войнишките паметници Здравко Зафиров, заяви пред столичен вестник, че поставянето на плочата е в памет на “загиналите турски войници под връх Шипка” и “тест дали можем да бъдем европейци”.
Следвайки логиката на “родолюбците” от Националния комитет за възстановяване на войнишките паметници, паметна плоча би трябвало да има и на прохода Траянови врата, където през 986 г. Цар Самуил нанася голямо поражение на император Василий Втори Българоубиец. В памет на загиналите византийци, може би ще трябва да поставим на прохода възпоменателен знак, за да докажем, че сме европейци. А за ослепените през 1014 г. от същия този император 15 000 Самуилови войници, никой не трябва да споменава, за да не покажем случайно, “пагубен” национализъм.
Идея за построяване на паметна плоча на загинали 6 хиляди турски войници в Шипченските боеве през 1877-78 година край Шейново разбуни духовете на родолюбивите българи. Намерението за издигане на плочата е на Йордан Маринов, секретар на Общобългарския комитет "Генерал Иван Вълков" и член на Националния комитет за възстановяване на войнишките паметници.
Паметната плоча, с надпис на български и турски, трябва да бъде поставена в близост до един от масовите гробове на четирите хиляди загинали войници на Сюлейман паша при Шейново.
Бившият зам.-министър на отбраната от правителството на Иван Костов и секретар на Националния комитет за възстановяване на войнишките паметници Здравко Зафиров, заяви пред столичен вестник, че поставянето на плочата е в памет на “загиналите турски войници под връх Шипка” и “тест дали можем да бъдем европейци”.
Следвайки логиката на “родолюбците” от Националния комитет за възстановяване на войнишките паметници, паметна плоча би трябвало да има и на прохода Траянови врата, където през 986 г. Цар Самуил нанася голямо поражение на император Василий Втори Българоубиец. В памет на загиналите византийци, може би ще трябва да поставим на прохода възпоменателен знак, за да докажем, че сме европейци. А за ослепените през 1014 г. от същия този император 15 000 Самуилови войници, никой не трябва да споменава, за да не покажем случайно, “пагубен” национализъм.
- Daggerstab
- Arcanist
Кое е кретенизъм? Статията или идеята за плочата? Защото реакцията ми се струва не по-малко абсурдна от идеята... 
Окей, можете да си проявявате национализъм колкото искате... Някой няма ли да организира екскурзия с цел препикаване на турските гробове?
Става дума за паметна плоча, за бога... Не за паметник, надявам се. Никой не знае какво ще пише на нея. Няма да я ковнат на паметника ("нашия"), а "край един от масовите гробове". Така че нека се въздържаме от злостни коментари засега, става ли? И да изчакаме да видим дали има за какво да вдигаме шум...
Нямам нищо против да се сложи плоча - просто знак, че еди-колко си хиляди души са загинали в името на дадена (несправедлива) кауза еди-кога си и телата им лежат наблизо.

Окей, можете да си проявявате национализъм колкото искате... Някой няма ли да организира екскурзия с цел препикаване на турските гробове?
Става дума за паметна плоча, за бога... Не за паметник, надявам се. Никой не знае какво ще пише на нея. Няма да я ковнат на паметника ("нашия"), а "край един от масовите гробове". Така че нека се въздържаме от злостни коментари засега, става ли? И да изчакаме да видим дали има за какво да вдигаме шум...
Нямам нищо против да се сложи плоча - просто знак, че еди-колко си хиляди души са загинали в името на дадена (несправедлива) кауза еди-кога си и телата им лежат наблизо.
Дагърстаб. Точка.
Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.
Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.
- Moridin
- Global Moderator
And to what purpose? Не е като нещо, което те да са си предложили и ние да се чудим дали да приемем. Предложено е от българин - какъв е смисълът, нещо ми се губят тотално мотивите му. Не трябва ли някакси първо поне да бутнем паметни плочи на всички наши си загинали и тогава да се притесняваме, за тези, които са били виновни за това.
This is it. Ground zero.
- Daggerstab
- Arcanist
-
- Paragon
Не, и двете мнения имат някакъв смисъл, но не виждам особена идея в това да се превръщаме в страна на паметниците. Ако почнем така, няма да ни стигне брутния вътрешен продукт за памтниците които *би трябвало* да сложим. Защото мисля, че имаме вопиюща нужда и от паметник на загиналите у нас кръстоносци, византийци, татари или странстващи монаси, нали.
Бтв, забелязали ли сте как щом се види някое малко по-незастроено място, веднага там изниква монумент/църква/паметна плоча? Това само ако не може да се построи нова кооперация, разбира се. Вижда ми се някакво безсмислено парадиране тип "вижте колко сме културни/вярващи". Непрекъснато призовават за набиране на средства за поредното строително-благотворително дело, от което в крайна сметка никакъв смисъл няма.
Бтв, забелязали ли сте как щом се види някое малко по-незастроено място, веднага там изниква монумент/църква/паметна плоча? Това само ако не може да се построи нова кооперация, разбира се. Вижда ми се някакво безсмислено парадиране тип "вижте колко сме културни/вярващи". Непрекъснато призовават за набиране на средства за поредното строително-благотворително дело, от което в крайна сметка никакъв смисъл няма.
Last edited by Morwen on Tue Jun 22, 2004 10:53 am, edited 1 time in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
- Lubimetz13
- Mistborn
Daggerstab, уважение? С плоча? Сега ще обясня нещо много просто - слагайки възпоменателна плоча за еди-кои си, Тези Хора ще "уважат" еди-кои си, убити от дядовците на Тези Хора, като по този начин отрекат делото на същите тези дядовци. А делото на същите тези дядовци е било освобождението на страната на Тези Хора, което, поне от гледна точка на Тези Хора, би трябвало да е справедлива кауза. Така Тези Хора все едно отричат собственото си освобождение. На мен лично не ми пука, защото патриотизмът откакто се помня не ми е хоби, но за някой може да е жалко - в напъните си да са Модерни Европейци, Тези Хора просто изглеждат смешни - никой в Модерната Европа не би правил паметници на исторически противници, оставяйки собствените си жертви неупоменати, в опит да докаже Модерността си. Това е един вид проява на криворазбрана глобализационна идеология и стряскащ опортюнизъм от страна на Тези Хора, което лично мен по гореспоменати причини хич не ме впечатлява и не ми е тема за разговор. Но е забавно, признавам :Р
И мъничко тъжно...
И мъничко тъжно...
Last edited by Lubimetz13 on Tue Jun 22, 2004 12:44 pm, edited 1 time in total.
Ами не знам дали някой гледа Слави снощи, той точно за тази глупост говореше и нещата пак бяха на майтап, ама и много сериозни. Така си е, за какъв дявол ще правим паметник на онези, които са ни потискали 5 века. Е, според някои е било просто присъствие, ама аз не се хващам на тая простотия. Просто някои хора се престарават в желанието си да правим добро впечатление на Европа. Само дето не съм чула още някъде да са направили паметник на Хитлер или Франко и т.н. Та освен да се прославим като дупедавци(то май вече ни се носи славата), дупелизци и всякакви такива, не виждам какво друго може да стане.
П.П. Може да направим паметник на попа, дето е предал Васил Левски(срам, че не се сещам как се казваше
). Такъв достоен човек. Българин при това.
П.П. Може да направим паметник на попа, дето е предал Васил Левски(срам, че не се сещам как се казваше

Значи, може би Франко не е най-доброто сравнение, тъй като точно в испания наистина има паметник на верно на Франко, но на загиналите и от двете страни през гражданската война- републиканци и франкисти. НО все пак това е гражданска война, и този паметник обединявана испанците. При нас положението е друго- турската армия си е била окупационна така че това е съвсем друг въпрос. Да не говорим че това само ще разбуди ненужно напрежение между българи и турци. И друго- например мисля че има паметник на Владислав Варненчик /ако не се лъжа/, та какво- да направим и плоча на загиналите турски завоеватели, които са го убили ли? Това сси е жив кретенизъм :<
P.S. btw май последните изследвания показват че въпросният поп Кръстьо си е набеден съвсем неправилно, и човека не е извършил деянието за което го обвиняват...
P.S. btw май последните изследвания показват че въпросният поп Кръстьо си е набеден съвсем неправилно, и човека не е извършил деянието за което го обвиняват...