Drill baby, Drill ...

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

The Dragon
Elder God

Drill baby, Drill ...

Post by The Dragon » Sun May 09, 2010 9:38 pm

Реших да отворя тема за инцидента в Мексиканския Залив.

Това което ме плаши не е размера на нещастието - имали сме и по големи, след 10-20 години ще се възстанови околната среда. Това което ме удивлява е невъзможността вече 20 дни да се овладее нещастието. И че не се знае кога ще бъде спряно изтичането. А най-лошото е че в краткосрочен план имаме голяма нужда от безопасна технология за извличане на нефт от дълбокото.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

ifadriana
Mistborn

Post by ifadriana » Tue May 11, 2010 10:55 am

Хвърли око на тази статия в Дойче Веле - дава интересен поглед върху кризата с разлива, имиджа на Обама и степента на заинтересованост в Щатите:

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5537923,00.html
VMITW!

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Wed May 26, 2010 11:54 am

И все още не са я запушили .... почвам сериозно да се радвам вече ...

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sun May 30, 2010 12:25 pm

http://www.nytimes.com/2010/05/30/us/30rig.html?hp

Възхитен съм от количеството внимание което най голямото екологично нещастие след чернобил предизвиква тук ...

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sun May 30, 2010 12:35 pm

Просто не ми се коментира, Драгъне. Не друго. Истината е, че ми се реве. И ме изпълва с ужас. Защото е повече от ясно, че екологичната катастрофа в района (понеже от самото начало това, което се случва там, не се вписва в понятието екологична криза) ще окаже огромно негативно влияние върху цялата Земя дори ей сега проклетата тръба да бъде запушена и да спре да бълва. Влиянието ще бъде както на екологично ниво, каквото вече е, така и на икономическо ниво, каквото скоро ще стане. Дори не ми се коментира това, което става в момента с кораловите рифове, с които районът е осеян. На цялата флора и фауна можем да турим кръст. И наистина недоумявам толкова ли верно тая гадост не може да бъде запушена?!
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Sun May 30, 2010 12:38 pm

аз се интересувам и следя принципно, като междувременно се заинтересувах и малко повече от Бургас-Александрополис...
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Sun May 30, 2010 12:38 pm

Ами то е факт и ние нищо не можем да направим. На мен това ме плаши. Плаши ме, че е имало хора, които не им е пукало да вземат мерки.

Там околната среда вече никога няма да се възстанови. Колко милиона литра петрол се е изсипал в морето до тук? И какво, ако успеят някой ден да го изсмучат целия? Всичко там вече е мъртво.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sun May 30, 2010 12:40 pm

Толкова трудно е - представи си бутилка пропан бутан на която си пробила предпазния вентил с бормашина. И сега трябва да го запушат при 150 атмосфери налягане под водата, в пълна тъмнина и дистанционно. Инженерната задача е изключително сложна, а и повечето им хора са прекалено изморени в момента от юркане че да мислят ясно.

@thunder - Бургас - Александропулис е по добре - там е в танкери - количеството което може да се разлее е ограничено и понеже се разлива директно на повърхността по лесно за събиране. А и ако/докато го построят ще е влязла в сила една директива на ЕС че всичкият петрол който се вкарва в ЕС с танкери трябва да е от такива с двойна палуба което прави разлива малко вероятен. Абе като цяло тая индустрия е много безопасна, но когато хората решат да са умни и пестеливи (прочети последния линк горе) се връща и те ухапва отзад. Big time.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sun May 30, 2010 12:44 pm

Да де, ясно. В смисъл, заинтересувала съм се. Въпросът ми беше риторичен. :( Преди няколко вечери се чудих дали има някаква възможност пробойната да се "бомбардира" с големи чували пясък, но после си дадох сметка, че ако наистина отговорът беше толкова прост, някой отдавна е щял да го направи. Но наистина "нещо" трябва да се измисли, само че да пукна не се сещам какво би могло да бъде.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sun May 30, 2010 12:46 pm

Проблема е че нефта излиза под огромно налягане - така че отвява каквото и да се опитат да сложат.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Sun May 30, 2010 12:50 pm

А BP строят друга нефтена платформа, "Атлантис", която има същите сейфти рискове, като там дори нещата били по-страшни.

This is sort of old news. On "60 Minutes" a couple weeks ago, and on CNN "Situation Room"), recently, a former BP engineer (whistle blower) told what he knew. What he said was not good. Not only for Deppwater Horizon, but another platform called Atlantis. Atlantis is already in production (at the time of the explosion Deepwater Horizon was not in official production), but is has a whole host of similar safety and structure issues as Deepwater Horizon. He effectively said that Atlantis is a ticking time bomb, and if it goes, it would be much worse than the current disaster.

Not only does BP know what they are doing, the engineering oversight is similar to what Karen Silkwood discovered when she worked at Kerr-McGhee; we know what happened to her. That is, killed on her way to blow the whistle. with proof in hand; the proof has never been found.What she discovered were bad welds that could have caused a nuclear disaster. Well, BP has their own nuclear disaster, because, Like Kerr-McGhee, put profits/greed ahead of safety.

Edit: Опа, не в строителство, а всъщност явно вече е действаща.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Sun May 30, 2010 3:15 pm

The Dragon wrote:@thunder - Бургас - Александропулис е по добре - там е в танкери - количеството което може да се разлее е ограничено и понеже се разлива директно на повърхността по лесно за събиране. А и ако/докато го построят ще е влязла в сила една директива на ЕС че всичкият петрол който се вкарва в ЕС с танкери трябва да е от такива с двойна палуба което прави разлива малко вероятен. Абе като цяло тая индустрия е много безопасна, но когато хората решат да са умни и пестеливи (прочети последния линк горе) се връща и те ухапва отзад. Big time.
моите притеснения са основно колко бързо ще се събере това петно, преди да преебе плажовете на половината ни морски курорти... Само веднъж да се случи да не успеят и става такава греда, че не ми се мисли. А разливите са предвидени в проекта и ще се случват. Ако това за двойната палуба е вярно - супер, но пак остава проблема, че вместо зад вълнолом и на някаква стоянка петролът се излива в един плаващ буй на броени км от плажовете на Созопол и Слънчев бряг.

Това е леееко встрани от темата обаче ;)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

termit
Jaghut Tyrant

Post by termit » Mon May 31, 2010 11:44 am

Каквото каза Марфи. Също го следя, но не виждам смисъл да коментирам - ситуацията е ясна, умрелите с бавна стъпка към гробищата. В момента въпросът е най-вече в контрола на щетите, доколкото е възможен. И ВР да си го отнесат зловещо, но нещо твърде много ме съмнява последното да се случи.
А аз лично също се притеснявам за Бургас - Александрополис, защото дори и твърде минимален, шанс за разлив има. А хич не вярвам нашенските служби да имат техниката и опита (да не говорим за организацията) да овладеят бързо такъв разлив.
Elves dig rocket launchers.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon May 31, 2010 11:21 pm

Най ужасяващото е че от BP просто не са имали план б и технология за овладяване на нещастието - те в момента импровизират като побъркани. И като всяка подобна импровизация под напрежение бъркат. И загубиха доста повече време отколкото ако просто бяха спряли след експлозията и помислили. А и нефтения кладенец вече фана няколко левъла експириънс.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Wed Jun 02, 2010 1:25 pm

Една малка частица от мен която просто иска да види колко абсурдни могат да станат нещата очаква и този път да се провалят...

http://www.reuters.com/article/idUKTRE64U0OW20100602