За вярата и атеизма - не пак, а отново

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Sat May 22, 2010 3:35 am

http://www.youtube.com/watch?v=3m0YYy9lqqs
http://www.youtube.com/watch?v=_fSpI4oZoDc
Простотии. :twisted:

И един яко сайт.Не влизайте в него ако сте фанатизирани християни!
http://atheistempire.com/

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Sat May 22, 2010 12:45 pm

Claymore47_Fen wrote:И един яко сайт.Не влизайте в него ако сте фанатизирани християни!
http://atheistempire.com/
Много ми е тъп всъщност. Атеистите-активисти са ми почти толкова неприятни, колкото надъханите религиозни фанатици, а и това е насочено предимно към американската публика.

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Sat May 22, 2010 10:17 pm

Аз съм атеист но и мен ме дразни че повечето хора под атеист разбират анти-християнин.На мен всички религии са ми смешни. :lol: Иначе аз не съм кой знае колко активен атеисти,дори ходя на църква със семейството особено за на сестра ми курбана.Празнувам и Коледа и всичко друго просто заради обичая.А и заради яденето. :D

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Sat May 22, 2010 11:07 pm

Е, това е нормално. Християните като цяло са крайно нетолерантни и враждебни в религиозността си. В смисъл те ЗНАЯТ, че са прави, защото никой друг НЕ МОЖЕ да бъде прав, та всичко ги засяга много лично. Разните източни религии, примерно, изпитват далеч по-малка непоносимост към хората с различни вярвания или невярвания.

И все пак тия, които си поставят едва ли не за цел в живота да разпространяват правата не-вяра на атеизма, без да се усещат влизат в един кюп с фундаменталистите. Става въпрос за разните луди като Dawkins. На мен отдавна ми е писнала цялата тази истерия. Моят начин за противопоставяне на пусналите дълбоки корени религиозни порядки е просто да ги пропускам.

Пък ако искам да се позабавлявам, просто отивам на christiananswers.net, там винаги има нещо абсурдно, което да ме разсмее. Примерно:

"The game may not be realistic in the respect that it will train kids to use real-life weapons and turn them into terrorists. Nevertheless, "Quake 3" numbs the conscience to sickening amounts of blood. Besides the violence and gore, the game is filled with demonic symbols like pentagrams because id Software thought they would look cool. A few of the characters in the full version are scantily clad to prey on the weaknesses of teen-aged boys.
Considering the out-and-out sinful nature of the game, features such as gameplay, graphics, etc. are irrelevant. This is not a game for kids, nor is it one for adults. The first epistle of John says that whoever believes in Christ must walk as He did. I am certain the Lord would not touch this game with a forty-foot pole."

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Thu May 27, 2010 11:58 am

AlDim wrote:И все пак тия, които си поставят едва ли не за цел в живота да разпространяват правата не-вяра на атеизма, без да се усещат влизат в един кюп с фундаменталистите.
Това е сууупер невярно.
Виж това.
Look at the darkness...
...around me.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Thu May 27, 2010 1:04 pm

Oh noes, the Internets say they proved me wrong. :lol:

"Фундаменталната" позиция на атеистите-активисти е, че няма бог и че вярващите в него трябва да си "отворят очите" за истината. Колкото и да се прави, това си е просто нов вид мисионерство. Освен това аз никъде не съм казал, че въпросните атеисти са "фундаменталисти" - да, това принципно е религиозен термин - а че се държат като тях.

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Thu May 27, 2010 1:21 pm

AlDim wrote:"Фундаменталната" позиция на атеистите-активисти е, че няма бог и че вярващите в него трябва да си "отворят очите" за истината.
Атеистите нямат за фундамент разбирането, че бог не съществува, тука си в огромна грешка. Фундамента(ако може да се нарече такъв) им е, че когато няма доказателства за нещо, то това нещо не съществува, независимо дали става дума за бог, розов слон или спагетено чудовище.

Атеистите в по-голямата си част, са учени. Няма нищо по анти-фундаменталистично от науката, ако твърдиш нещо различно, въобще няма смисъл да говоря с тебе.
Look at the darkness...
...around me.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Thu May 27, 2010 2:20 pm

О, повярвай ми, в науката има много луди фанатици, които си защитават недоклатените хипотези все едно животът им зависи от тях, защото са хора и имат своите слабости. Или да го кажа с други думи - науката е прекрасно нещо, но учените - не чак толкова.

Останалото е чисто и просто семантика. Не, те не смятали, че липсата на бог е фундамент, а че липсата на доказателства за него е фундамент. Shiver me timbers!

В края на краищата всички хора с малко ум в главата могат да възприемат, че в небето няма белобрад старец, който вижда всичко и наказва грешниците. На някои даже им става фикс идея. Но още по-умните не се питат дали има бог, а КАКВО може да се дефинира като бог. Може би вселената? Кой знае.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu May 27, 2010 3:06 pm

Да, така е, има такива хора. За мен идеята, че след като няма научно потвърждение, то няма Бог е разбираема. Идеята, че след като няма научно потвърждение, то може и да няма Бог е още по-ок (но това не е атеизъм, бтв, това е агностицизъм) . За мен е разбираема и идеята, че Бог има. Проблемът е когато някоя от групите - атеисти или религиозни започне да пропагандира, че всеки смятащ, че бог има/няма е отклонение и е в грешка, а също и доста смешен/грешен. И да налага своето схващане на другите. Което се е случвало много пъти с религгите, но се е случвало и с атеистите. Включително и на най-високо ниво като например в България по времето на комунизма.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu May 27, 2010 3:31 pm

Единствената адекватна позиция по въпроса за мен е просветеният агностицизъм с леко мистичен уклон бтв :mrgreen: Аз това изповядвам :)
And you can't dance with a devil on your back...

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu May 27, 2010 4:17 pm

Мине не мине време и пак се бистри стария спор :)

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Thu May 27, 2010 5:17 pm

Morwen wrote:Да, така е, има такива хора. За мен идеята, че след като няма научно потвърждение, то няма Бог е разбираема. Идеята, че след като няма научно потвърждение, то може и да няма Бог е още по-ок (но това не е атеизъм, бтв, това е агностицизъм) . За мен е разбираема и идеята, че Бог има. Проблемът е когато някоя от групите - атеисти или религиозни започне да пропагандира, че всеки смятащ, че бог има/няма е отклонение и е в грешка, а също и доста смешен/грешен. И да налага своето схващане на другите. Което се е случвало много пъти с религгите, но се е случвало и с атеистите. Включително и на най-високо ниво като например в България по времето на комунизма.
И какъв е изходът от тая ситуация? Трябва да приемеме вижданията на другите, каквото и да са те? Някой като дойде и ми каже, че 2+2=17, аз да му се усмихна и да се съглася с него?
Look at the darkness...
...around me.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu May 27, 2010 5:28 pm

Я кажи по добре - могат ли да се пресекат две успоредни прави 8-)

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Thu May 27, 2010 5:31 pm

RRSunknown wrote:Я кажи по добре - могат ли да се пресекат две успоредни прави 8-)
Могат и прав ъгъл да сключат даже.
А това дали 2+2=17 зависи от множеството, в което сме.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu May 27, 2010 5:31 pm

Ако са под формата на магистралка отиват на 1 место ;р Иначе повечето сме се съгласили че не могат и го вярваме искренно ;)
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”