Президентските избори

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Президентските избори

Post by Moridin » Thu Apr 28, 2011 8:23 am

Тия дни се понадигна вече и темата за изборите. Мен ми е доста интересна не за друго, а защото тези избори ми изглеждат доста непредвидими, за разлика от предните няколко и вероятно от кметските (поне за софия).

Румен Христов ми е някакво тотално непознато лице и както каза Морви, дори Неделчо Беронов имаше повече шансове навремето, а неговите бяха нулеви. Не знам, но се чудя защо не пуснаха Надето. Човек все пак трябва да има някаква разпознаваемост, за да има шанс на избори. Ясно, че в БГ известните са омаскарени, но все пак неизвестните не са решението. Изобщо откъм синя страна според мен единствено Костов на тоя етап има каквито и да е шансове - всъщност далеч не лоши на фона на липсващата конкуренция. Другият вариант, за който аз мога да се сетя, е Мартин Заимов, но ми изглежда твърде честолюбив, за да се хване баш с президенство. Винаги го има и Найден Зеленогорски, но по неясни за мен причини той отпадна вече.

Нещата при ГЕРБ не изглеждат никак добре. Разбира се най-прекрасният вариант ще е Бойко да се кандидатира, да се провали и да изчезне завинаги, но шансовете са малки. Ако ВСЕ ПАК се кандидатира, ми е много интересно какво ще стане - това ще е добър лакмус докъде сме стигнали така принципно като интелектуално развитие :mrgreen: Единствените хора с все още висок рейтинг от ГЕРБ са Плевнелиев, Трайков и да кажем Фандъкова, но тя е твърде никаква и спечели предните избори основно заради рамото на ГЕРБ, което поизтънява. Другите двама са твърде млади и едва ли им се загробва с президенство.

БСП изглежда като тотално да няма полезен ход. Рандъм учен или културен деец с бегли червени уклони е едно решение, но то няма да работи, това е ясно. Горе-долу не остана човек с дори среден рейтинг в тая партия, но все пак си мисля, че Костадин Паскалев и Кадиев са най-добре звучащите имена там. Само че първият не иска, а вторият ще иде на кметски избори, което не оставя горе-долу никого.

НДСВ са ясни и според мен Кунева има най-големите шансове от всички известни кандидати. Но все пак е жена, а и по някаква неясна причина има настроения срещу нея, макар да не ги разбирам. Симеон щеше да е особено подходящ, ако не беше Рила, но на тоя етап вече това е твърде голям коз в ръцете на противниците му, а той не знае как да се защитава на какъвто и да е дебат.

Волен - рандъм 5%

Доста е интересно как ще играят ДПС. След цялото вековно медийно хранене за това как са осигурили на Първанов изборите, не мисля, че някой ще иска да играе с тях, а техен кандидат е горе-долу обречен, недай си боже да е турчин.

В общи линии Кунева ми изглежда като най-сигурният избор.

п.п. чух нейде, че РЗС щели да предлагат Алексей Петров. Надявам се това да е няква шега де.
This is it. Ground zero.

User avatar
termit
Jaghut Tyrant
Posts: 1758
Joined: Thu Jan 15, 2004 5:04 pm

Post by termit » Thu Apr 28, 2011 9:58 am

Алексей Петров може и да не е съвсем шега. Във всеки случай още е рано да се каже доколко са предвидими изборите, поне докато не излязат всички кандидати. Но при всяко положение за сега се очертава да са страшно безлични, няма да се учудя ако дори не се стигне до балотаж.
Elves dig rocket launchers.

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Thu Apr 28, 2011 11:14 am

Томислав Дончев ще е - помнете какво съм написал като го обявят.

User avatar
Super M
Warmage
Posts: 1000
Joined: Wed Jan 11, 2006 10:25 pm
Location: Sofia/Bourgas
Contact:

Post by Super M » Thu Apr 28, 2011 11:52 am

Алексей Петров има две партии зад гърба си - РЗС и "Нова сила", сред която се подвизават отпадъци от партията на Волен. Много е вероятно с него да играят олигарси като Ковачки (който принуждава работниците в своите предприятия да гласуват под строй) и да получи безрезервна подкрепа от "медии" като СКАТ, чиито шеф Валери Симеонов зрелищно се разведе със Сидеров, разбира се Канал 3 и жълтата притурка "Галерия". На всичкото отгоре вече цяла България познава Алексей Петров като мафиот и арестант, който е бил замесен в измами, рекет, убийства, но е на път да се подиграе със съдебната система - това му дава свобода да приказва каквото му падне, без да се притеснява от накърнен авторитет, а медиите жадно ще го отразяват. Един вид, той вече е имунизиран от всякакви словесни атаки.

Бойко Борисов няма никаква полза да се кандидатира за президент. Президентската институция в България има най-вече представителни функции и за него това ще е стъпка надолу. За Бойко е важно да си довърши метрото, магистралите, мостовете, спортната зала и т.н. за да даде някакви реални измерения на политиката, която води и да оправдае безкрайното си каканижене по тези въпроси. Цялата му стратегия е насочена към това да покаже, че той е единственият, който ще остави нещо след себе си от 20 години преход.

Поправете ме ако греша, но кандидатът на СДС, все още не е припознат като кандидат на Синята Коалиция. Костов е познато, но до болка познато лице. Въпреки че има твърдо ядро от гласовити и прехласнати в сляпо обожание към натурата му сподвижници, те са относително малко и са съсредоточени в по-големите градове. Заради престъпно проведената приватизация на повечето хора им се изправят косите като чуят името "Костов" и затова след 10 години в опозиция ДСБ е под прага на четирите процента, а Синята Коалиция едва стига 7%.

Меглена Кунева нито мисля, че е толкова популярна, нито толкова обичана, колкото се твърди, че е. Може би успешен комисар, но с малък към незначителен принос за България (което за разлика от едно популярно схващане си е напълно в реда на нещата, защото еврокомисарите представляват и прокарват политиките на ЕС, а НЕ на държавите-членки). И все пак за мен Кунева си остава един безличен, скучен и несъвместим с махленско-скандалджийския манталитет на българския политически живот кандидат. Прилича на зубрачката в клас със разлигавени, арогантни копеленца, които я дърпат за плитката и се секнат в чинията и със супа. Подобен проблем може да има и Сакскобургготски, но аз лично смятам, че от царя би излязъл страхотен президент - той все пак е цар и въпреки цялото фиаско на НДСВ, успява да запази аурата на някакво изтънчено, ефирно извънземно на фона на всички останали лешояди.

БСП и Атака са почти ясни. Подозирам известен прилив към първите и отлив от вторите, заради подкрепата към правителството. БСП имат голям и мотивиран електорат, особено в по-малките населени места, където без свян се раздават пари на когото трябва.

Разбира се е възможно всички да се пренастрои от някой компромат в последната минута (като речта на Доган от предните избори), особено ако Яне не е изстрелял всички патрони, но той толкова бързаше да извади Алексей Петров от ареста, че заприлича на лъжливото овчарче и донякъде обезцени значението на флашките, записите и другите си похвати.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

User avatar
armageddon
Forsaken
Posts: 2936
Joined: Tue Jan 13, 2004 10:24 am

Post by armageddon » Thu Apr 28, 2011 12:13 pm

Само аз ли смятам, че тези избори се очертават като особено пародийни, след като остават едва няколко месеца до тях, а официалните кандидатури никакви ги няма?

Не сте прави за БСП. Колкото и да са пробита карта, им е останало едно заглавие, което може да мине и да спечели президентските избори - Стефан Данаилов. Наскоро засякох текст, посветен именно на него като евентуален кандидат за вода. друг е въпроса дали въпросния иска да се занимава и съответно да се кандидатира.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Thu Apr 28, 2011 12:20 pm

Той няма да се съгласи - първо, че още си поддържа кариерата, второ, че е болен, трето, че не беше особено успешен министър. Но наистина има силни позиции.

Кунева за разлика от повечето споменати дотук доста повече мяза на истински политик, макар и да е безлична. Горе-долу към тая визия (и по-силна ръка) би трябвало да се стремят политиците ни според мен. Което ме навежда на мисълта, че нищо чудно и Кристалинка да вдигне Бойко.
This is it. Ground zero.

User avatar
Muad_Dib
Shadowdancer
Posts: 10972
Joined: Mon Oct 04, 2004 3:12 pm

Post by Muad_Dib » Thu Apr 28, 2011 12:54 pm

Ако Кристалина се изправи срещу Кунева ще е доста интересно ТБХ. Аз много бих се зарадвал на един Костадин Паскалев като червен кандидат, но уви няма да го бъде, както хубаво е отбелязал Жоро по-горе.

User avatar
Marfa
Moderator
Posts: 11241
Joined: Sat Dec 20, 2003 10:12 pm
Contact:

Post by Marfa » Thu Apr 28, 2011 2:25 pm

Моя силна убеденост е, че всички европейски структури - европарламент, европравителство, ерокомисари и всякакви други такива еврота, са бюрократични гнили циреи върху лицето на цивилизацията. Нищо против Кристалина Георгиева като личност - все пак нищо не ми е направила - но ми е трудно да си обясня тикането й от социологическите агенции като най-харесваният български политик. Първо, не е български политик. Второ, кое пък толкова са й харесали и кой пък й го е харесал? Мистерия.

Тези избори за пореден път доказват неангажираността на партиите с политическия живот в страната, както и осветляват нежеланието им да извадят българската политика от бутафорния регистър. Не е нормално няколко месеца преди президентските избори да няма и един смислен кандидат (оная кукувица Сидеров не я броя), да няма и една смислена кампания (всенародното спонтанно "харесване" на К. Георгиева също не го броя), основните играчи тепърва да почват да се чудят кого да пратят за пушечно месо и всички да демонстрират искрено учудване от факта, че наближават избори, сякаш са чули за това днес сутринта от сутрешния блок на btv.

Това е някакъв абсурд.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

User avatar
ifadriana
Mistborn
Posts: 1344
Joined: Tue Jul 03, 2007 7:06 pm

Post by ifadriana » Thu Apr 28, 2011 2:52 pm

Абе поправете ме, ако греша, но Кристалина не е живяла последната година в БГ и по мои спомени няма право да се кандидатира.

Що се отнася до Кунева, смятам, че е приемлива кандидатура дотолкова, доколкото от президента се очаква да го играе повече като лице, да е харесван навън и горе-долу това е. Тя е популярна в Европа и би стояла ОК като президант, дори и да е безличничка. Аз се забавлявам с идеята БСП да подкрепят нейната кандидатура, това би било интересно, защото не се знае ще й помогне ли или ще навреди. Така или иначе нямат кой знае какъв успешен вариант. Проблемът тук е във вътрешнопартийното разделение в червените - ако Сергей изкара кандидат и той загуби, другият лагер ще използва това да му иска оставката, но ако подкрепи независим кандидат, другите ще мрънкат, че не може единствената силна лява партия да не излъчи собствена лява кандидатура. Пат. Голем смех :lol:

Ща се отнася до сините, аз също останах изненадана от шкартирането на Надето. При нея почти изцяло важи казаното за Кунева - европейски политик в последните години, с добър опит в дипломацията. Аз лично не си падам много по нея, но даже обмислях вариант да й пусна един глас, белким това доведе до засилването на сините, за да могат да се поокопитят до парламентарните избори и да станат някаква дясна алтернатива на Бойко. При това даже не съм им фен, ама....

За ГЕРБ също няма да е лесно. Ако Бойко се кандидатира, рискува да отслаби правителството и парламента и тогава с гаранция на следващите парламентарни избори хората няма да гласуват за ГЕРБ, още повече, че като евентуален президент той няма да може да агитира. Ако издитне друг кандидат, шансовете хората да гласуват за него са минимални, защото народът не си пада по ГЕРБ, а по Бойко. Тва в случай, че горният ми коментар за Кристалина е валиден. Излиза, че и за ГЕРБ евентуална подкрепа за Меглена би била хитър ход, пък и така биха показали надпартийност и национална отговорност, но доколкото ББ не си пада по такива ходове, които могат и да се изтълкуват като кадрово безсилие, нещо не вярвам да се получи.

Изобщо, сеир ще падне
VMITW!

User avatar
Demandred
Moderator
Posts: 6266
Joined: Sun Jan 11, 2004 8:42 am
Contact:

Post by Demandred » Thu Apr 28, 2011 3:50 pm

Пародия отвсякъде.
Абе поправете ме, ако греша, но Кристалина не е живяла последната година в БГ и по мои спомени няма право да се кандидатира.
Според конституцията "За президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който отговаря на условията за избиране на народен представител и е живял последните пет години в страната.

Но май има някаква вратичка, позволяваща официалните ни представители в международни институции да са изключение в случая, не съм сигурен, юристите да кажат.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

User avatar
ifadriana
Mistborn
Posts: 1344
Joined: Tue Jul 03, 2007 7:06 pm

Post by ifadriana » Thu Apr 28, 2011 4:10 pm

Demandred wrote: Според конституцията "За президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който отговаря на условията за избиране на народен представител и е живял последните пет години в страната.

Но май има някаква вратичка, позволяваща официалните ни представители в международни институции да са изключение в случая, не съм сигурен, юристите да кажат.
Пак не става. Тя е номинирана за комисар някъде в началото на миналата година, а преди това е живяла в чужбина в качеството си на служител на Световната банка, което не се брои за официален представител на страната ни в международна институция.
VMITW!

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Thu Apr 28, 2011 4:10 pm

Ако под живял разбират адресна регистрация всеки който има такава отговаря на условието.

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Thu Apr 28, 2011 5:14 pm

Не, не се има предвид адресната регистрация. Има се предвид да е пребивавал поне 183 дни в годината на българска територия.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Thu Apr 28, 2011 5:15 pm

Как се доказва пребиваването?

User avatar
Morwen
Shadowdancer
Posts: 13468
Joined: Sat Dec 20, 2003 1:20 am

Post by Morwen » Thu Apr 28, 2011 5:33 pm

Честно казано, не съм убедена. Едно време беше лесно - с паспорт. Предполагам, че има някаква база данни на границите, а и други неща. Във всеки случай за Кристалина е ясно, че не е била тук.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests