Прозренията на Рейлайт за политическите системи

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

raylight
Sorcerer

Post by raylight » Fri Apr 29, 2011 3:34 pm

Аз захванах Пергамента, добро е като литература, интересно е, но леко левичко ми идва като убеждения. Не са много фентъзи авторите с десни виждания, за съжаление :neutral:
В традициите вграждаме себе си – ценностите си, светогледа си, паметта си, мъдростта си, себе си жертваме, за да предадем своите познания, но и страхове на бъдещите поколения през хилядолетията.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri Apr 29, 2011 3:56 pm

raylight wrote:Аз захванах Пергамента, добро е като литература, интересно е, но леко левичко ми идва като убеждения. Не са много фентъзи авторите с десни виждания, за съжаление :neutral:
Що бе имаш - проблема е че пишат боклуци.

Айн Ранд, Тери Гудкайнд.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Fri Apr 29, 2011 5:17 pm

The Dragon wrote:
raylight wrote:Аз захванах Пергамента, добро е като литература, интересно е, но леко левичко ми идва като убеждения. Не са много фентъзи авторите с десни виждания, за съжаление :neutral:

Айн Ранд, Тери Гудкайнд.
За Тери Гудкайнд или добро или нищо! Сакън!

Аз зачетох "The judging eye". Приятно, ама нещо не успява да ме увлече... Стилът изглежда с една идея по- опростен...
;)
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

raylight
Sorcerer

Post by raylight » Sat Apr 30, 2011 1:11 am

The Dragon wrote:

Айн Ранд, Тери Гудкайнд.
Робърт Джордан също е десен, а Колелото не е боклук, макар и да не е най - доброто на света освен за мен и другите луди фенове
В традициите вграждаме себе си – ценностите си, светогледа си, паметта си, мъдростта си, себе си жертваме, за да предадем своите познания, но и страхове на бъдещите поколения през хилядолетията.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sat Apr 30, 2011 9:32 am

raylight wrote:
The Dragon wrote:

Айн Ранд, Тери Гудкайнд.
Робърт Джордан също е десен, а Колелото не е боклук, макар и да не е най - доброто на света освен за мен и другите луди фенове
Разбира се, Ранд който се опитва да се разцепи на две за да осигури логистиката и доставката на храната на популациите които владее безвъзмездно, както и лечението на Аес Седай за което не искат пари са вплътената дясна идея :)

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sat Apr 30, 2011 9:53 am

По политическо фентъзи от Меча на истината не съм чел лично аз. Дори си водих записки с някои мисли които ми направиха впечатление.

Devoted of Slaanesh
Paragon

Post by Devoted of Slaanesh » Sat Apr 30, 2011 9:57 am

RRSunknown wrote:По политическо фентъзи от Меча на истината не съм чел лично аз. Дори си водих записки с някои мисли които ми направиха впечатление.
Нещо в тази отвратителна сапунка ти е направило чак такова впечатление? :shock:

Освен странната обич на автора към козичките де ... :wink:

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sat Apr 30, 2011 10:37 am

Правилата на магьосника се оказаха доста полезни на практика :)

ninja_senso
Scholar

Post by ninja_senso » Sat Apr 30, 2011 10:43 am

Завърших Гарваните и сега се чудя какво да подхвана.
Хареса ми поредицата, но можеше да се развият още някои загатнати идеи. Краят беше напълно неочакван, а на места хапливите забележки бяха готини. Отново благодаря на Ян за книжките :)

Yan
Site Admin

Post by Yan » Sat Apr 30, 2011 10:48 am

Е, то има още 4 книги за гарваните (че може и 5 да станаха не помня вече).
Last edited by Yan on Sat Apr 30, 2011 11:13 am, edited 1 time in total.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

ninja_senso
Scholar

Post by ninja_senso » Sat Apr 30, 2011 11:09 am

Мерси, ще ги потърся и тях, че доста интересни ми се сториха тези дотук :)

edit: Намерих във википедията още една трилогия + една допълнителна книга след още 10 години + една за Септерн преди 300г. Видях и на сайта на Баркли, че пише нова трилогия, която се казва "Елфи", а става дума пак за Гарваните и същата вселена. Досега е написал първата книга.

А по същество - спрях да се двоумя и след като изгледах Wiedzmin, ще препрочета разказите на Сапковски за вещера Гералт :)

raylight
Sorcerer

Post by raylight » Sun May 01, 2011 12:49 am

The Dragon wrote:
raylight wrote:
The Dragon wrote: Що бе имаш - проблема е че пишат боклуци.

Айн Ранд, Тери Гудкайнд.
Разбира се, Ранд който се опитва да се разцепи на две за да осигури логистиката и доставката на храната на популациите които владее безвъзмездно, както и лечението на Аес Седай за което не искат пари са вплътената дясна идея :)
Милосърдието е дясна, Християнска идея. И десните и левите помагат на тези, които не могат да си помогнат сами по различен начин. Левите дават средствата, които са необходими, а десните дават начина на придобиване на средствата чрез образование. Различни подходи. Няма политическа философия, която да отрича милосърдието, като изключим комунизма.

А ако става на въпрос, Бисмарк е радетел на социалните мерки в Германия, за да не дава възможност на работнически въстания да възникват. По - добре малко, отколкото нищо и война :)

Човекът е родом от Чарлстън, с медал от Виетнам, какъв да бъде? Републиканец или консервативен демократ :)

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sun May 01, 2011 12:57 am

raylight wrote:
The Dragon wrote:
raylight wrote: Робърт Джордан също е десен, а Колелото не е боклук, макар и да не е най - доброто на света освен за мен и другите луди фенове
Милосърдието е дясна, Християнска идея. И десните и левите помагат на тези, които не могат да си помогнат сами по различен начин. Левите дават средствата, които са необходими, а десните дават начина на придобиване на средствата чрез образование. Различни подходи. Няма политическа философия, която да отрича милосърдието, като изключим комунизма.

А ако става на въпрос, Бисмарк е радетел на социалните мерки в Германия, за да не дава възможност на работнически въстания да възникват. По - добре малко, отколкото нищо и война :)

Човекът е родом от Чарлстън, с медал от Виетнам, какъв да бъде? Републиканец или консервативен демократ 8-)
I can only assume you haven't been watching fox news or daily show in the last 7-8 years.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sun May 01, 2011 1:08 am

Няма политическа философия, която да отрича милосърдието, като изключим комунизма.
?????????????????????????????????????????
This is it. Ground zero.

raylight
Sorcerer

Post by raylight » Sun May 01, 2011 10:57 am

Moridin wrote:
Няма политическа философия, която да отрича милосърдието, като изключим комунизма.
?????????????????????????????????????????
Идеята на Ленинизма е диктатура на пролетариата. В диктатурите няма място за милосърдие. Една класа/раса измества останалите и смуче от кръвта им. Не говоря за утопичния социализъм от Англия или други социални подредби от доброволен тип, където няма диктатура. Говоря за бича на 20-и век

До Дракон. Проблемът е, че всички хора разбират милосърдието по различен начин, а и нациите правят разграниченията - тя е приоритет за десните политици, т.е. ако трябва да се направи нещо недотам добро, за да се спаси нацията или нейни представители, се смята за по - малкото зло. Това прави много велики десни държавници от Чърчил през Рейгън до Буш нелицеприятни, особено за широката публика, а и те са си такива. Някой път се налага да нагазиш в лайната, за да спасиш хора, друг е въпросът доколко ефективно се прави и каква е цената на това (като Хирошима например). Как да те обичат като правиш такива неща?
Last edited by raylight on Sun May 01, 2011 11:01 am, edited 1 time in total.