Най-тъжната статия на Cracked

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Най-тъжната статия на Cracked

Post by The Dragon » Fri May 27, 2011 5:39 pm

Пускам го тук, просто защото е толкова гениално, че си заслужава отделната тема.

http://www.cracked.com/blog/5-things-no ... eing-poor/
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Fri May 27, 2011 6:17 pm

Смешно заради добре познатия стил на Cracked, но иначе адски тъжно. Коментарите под статията го потвърждават.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Fri May 27, 2011 7:32 pm

Мда, вече си чукам доста от тоя шит в главата.

Имах късмета да получа кредитна карта още с идването си в Канада по няква банкова програма за студенти. Тя има 1000 долара лимит, за да проверят дали могат да ми имат доверие. Учудващо, ми я дадоха без да трябва да им пращам 1000 долара като заложници - щото кредитната карта на Александър беше такава. Ползвам я от 4 години. През последните 2 се научих да я ползвам за ВСИЧКО (дебитната ми стои в портфейла само да се идентифицирам с нея в банката), щото системата е така направена, че да те накара да я ползваш. И щото научих това за кредит рейтинга...

Благодарение на тази ми студентска кредитна карта, която ми е направила кредит рейтинг, който не е добър, но не е и лош, успяхме да си вземем кола на изплащане. С доста солидна лихва, щото кредит рейтингът ни не е добър. А той не е добър, щото досега не сме имали никви големи заеми. Т.е. за да ти дадат голям заем, те искат да си имал голям заем вече. Ненам как се постига това - ние минахме метър.

Тая шитня със задължителните заеми, които те ИЗНАСИЛВАТ да вземеш, не мога да я дишам. Ако остана в страната, мисля да си живеем под наем, щото наистина не ми се ще да се загробвам с изплащането на заем за собствено убер лайняно жилище (тук други не строят, дори за богатите бтв).

НЕ МОГА да понасям банковата система тука. Това е монопол, произвол и чиста проба паричен тоталитаризъм. Ще се бега към Европа в най-скоро време, надявам се там все още да не се е стигнало до тоя ужас.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Fri May 27, 2011 7:40 pm

Българските банки се понаучават на тези номера. Добре поне че няма още кредитен рейтинг.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Fri May 27, 2011 10:30 pm

Нещо се дочува че обмисляли да въведат.

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Fri May 27, 2011 10:45 pm

RRSunknown wrote:Нещо се дочува че обмисляли да въведат.
Аз съм обречен тогава :(
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Fri May 27, 2011 10:46 pm

Е, те ако въведат, адски малко хора ще бъдат допускани до големи дългосрочни кредити (за жилище например). То и сега не знам колко са, де, но ако кредитният рейтинг у нас е на принципа на този в САЩ, съвсем ще намалеят.

Иначе подочух, че банките ни вече са усвоили номера с внезапното раздуване на лихвения процент, защото в договора е записано, че могат да го променят ако се налага. :roll:

User avatar
Martix
Jaghut Tyrant
Posts: 1951
Joined: Mon Aug 21, 2006 12:44 pm
Location: selfmade plain

Post by Martix » Fri May 27, 2011 11:12 pm

Cheer up.
http://www.youtube.com/watch?v=EjoRsEVHol0

Всеки в тоя живот гледа да ти съдере кожата. Не го приемайте лично.
Лошото е наистина, че в България се въвежда банковата система на САЩ, вместо на някоя наистина просперираща икономика, но още сме далеч от тях(too much cash). Поне здравната ни система не е толкова зле като тяхната(казвам го без да съм се лекувал в американска болница).
There are no rules! I'm gonna get you!

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Fri May 27, 2011 11:27 pm

Аз пък чувах, че именно ще забранят на банките да променят условията по време на кредита.

Иначе това ми звучи силно налудничаво, което Амелия описва
This is it. Ground zero.

User avatar
moonlight
Warmage
Posts: 1089
Joined: Fri Jun 27, 2008 10:54 am
Location: Sofia

Post by moonlight » Fri May 27, 2011 11:49 pm

passer-by wrote:Иначе подочух, че банките ни вече са усвоили номера с внезапното раздуване на лихвения процент, защото в договора е записано, че могат да го променят ако се налага. :roll:
Да, преди 6 месеца ме хвана незнайно откъде вдъхновението да купувам жилище, та проучих основно въпроса. Тия 7, 8 или колкото там ти бутнат процента по кредита се образуват от две части: основен лихвен процент на БНБ (който принципно рядко се променя), и либора на банката (разбирай, лихвен процент, който банката сама си определя на око кажи-речи, "за да компенсира инфлацията и обезценяването на парите").

За да онагледя с конкретен пример: ПИБ за последните 2 години 3 пъти е променяла своя либор, и познайте в каква посока? Все нагоре! (А е една от най-читавите банки в българия по собсвеното ми мнение)

Тъй че, ако теглиш днеска ипотечен кредит и правиш сметка 15 години да плащаш по 280 лв, няма какво да се учудваш, ако другия месец вноската ти изненадващо се е покачила на 310 кинта :)

А ако си се излъгал и да купиш жилището на зелено или в груб строеж и строителя прецака сроковете.... хем вноски хем наем как се плащат не знам - малка ми е заплатата, а оттам - и въображението, за да мога да си го представя това.

User avatar
armageddon
Forsaken
Posts: 2936
Joined: Tue Jan 13, 2004 10:24 am

Post by armageddon » Sat May 28, 2011 12:31 am

Всъщност у нас има някаква кредитна система, която следи какви и колко читави са ти кредитите и тн, но още е далеч от нивото на щатската. На мен са ми отказвали лизинг, понеже не съм имал кредитна история някъде преди 2-3 години.

User avatar
passer-by
Elder God
Posts: 8280
Joined: Thu Sep 20, 2007 5:42 pm

Post by passer-by » Sat May 28, 2011 1:39 am

Moridin wrote:Иначе това ми звучи силно налудничаво, което Амелия описва
В сравнение със статията в линка и коментарите под нея е направо веселба.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Sat May 28, 2011 3:40 am

Тоя от линка обаче е някъв лузър без образование. Той си каза, че е изкарал две декади пиян и сега си сърба попарата. Реално, не е чак толкова непосилно човек да си намери няква по-смислена работа с по-добро заплащане. Дори в тия смотаните места те повишават ако те видят, че ставаш. Ма трябва да ставаш, нали.

Иначе и други от описаните там неща са ми се случвали - порязвали са ме лошо за оувърдрафт и наистина не сигнализираха - два пъти ми взеха таксата заради едно и също нещо, добре че си следя банковата сметка често, че щяха да ми навръткат няколкостотин долара така. Порязват ме, ако си мина лимита на кредитната карта, порязват ме ако се случи да върнат мой чек, щото не е имало достатъчно кинти и прочее и прочее.

Предполагам, че ако не си платя нещо навреме, ще има наказателни такси. Засега проявявам тоя произвол само с училищната си такса, а там слава богу не ни наказват особено. Наемът си го плащаме всеки месец - там са ни включени всичките режийни. Нета и телефоните си ги плащам сама, де, пак през кредитната карта автоматично, за да правя кредитно хистори.

Порязват ме, когато искам да ползвам собствените си пари - искат кинти за всяко дребно нещо, когато благоволят да ми доставят МОИТЕ СОБСТВЕНИ финанси. За да получа повече пари в брой (последния път ставаше дума за 3 или 4 хиляди), трябва да ги заявя цяла седмица по-рано. Аз бях пищяла в северноамериканската тема от банковия произвол. Това е баси ужасния узаконен рекет, честно.

Тоя пич не е споделил за другите методи да ти скубят париците - застраховките. Като безумно скъпите задължителни автозастраховки, които са някви хиляди долари годишно и които при някви дребни катастрофи и повреди, дори не по твоя вина, скачат двойно и тройно. Ако нямаш кинти да си купиш нова кола и вземеш някоя таратайка ти праскат такава застраховка, че за половин година си платил 2 пъти колкото ти струва колата. Ние затва решихме да вземем няква почти нова колица, че да не ни откъснат главите със застраховката, а после Сашо плати 600 долара за специален курс по кормуване, който да ти намали въпросната застраховка. Шест стотака, копеле. И се възвръщат, точно щото застраховките им са невъзможно огромни и ги намаляват чувствително след такъв курс. Ма ако нямаш кинти да платиш 6 стотака наведнъж, ко прайш?

В Америка сигурно и със здравните застраховки е прекрасната работа. Тук поне е малко по-нормално положението. Изобщо - социална политика - НИХТ! И уродите в царевичака, като някой се опита да им прокара социална политика, се дърпат и пищят за свободния си пазар. Къв свободен пазар имаш батенце, като си роб на банките, застрахователните фирми и прочеето корпорации.

ПП. Аз проявих гениалност и далновидност, които дори не съм предполагала, че имам идвайки в тъпата Северна Америка като вече образован кадър с хубава стипендия. Иначе не ми се мисли ако трябваше да им цакам училищните такси. Е поне щеше да ми е първият голям заем и щях да врътна баси кредит хисторито от него....
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Moridin
Global Moderator
Posts: 19287
Joined: Fri Dec 19, 2003 10:21 pm
Location: On the other side
Contact:

Post by Moridin » Sat May 28, 2011 8:15 am

Добре, аз може би съм леко наивен, но не е ли логично кредитното досие да е по-успешно, ако НЯМАШ много взети кредити (демек не харчиш кат разпран и можеш да си връщаш заемите). Не го схващам да е обратното (т.е. схващам го, но ми звучи прекалено перверзно).
This is it. Ground zero.

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Sat May 28, 2011 8:26 am

Moridin wrote:Добре, аз може би съм леко наивен, но не е ли логично кредитното досие да е по-успешно, ако НЯМАШ много взети кредити (демек не харчиш кат разпран и можеш да си връщаш заемите). Не го схващам да е обратното (т.е. схващам го, но ми звучи прекалено перверзно).
Правилно си го схванал. Още по забавното е че кредитния рейтинг се определя по тайни формули, от частни компании БЕЗ никакъв government oversight.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Who is online

Users browsing this forum: Ahrefs [Bot] and 5 guests