Загледах филма и трябва да си призная, че в началото сюжетът ми се видя също толкова малоумен, колкото и тоя на книжния оригинал. Имаше известни украси и свободни интерпретации и добавки в доста постния сорс материал за Ной, та се чудех закво изобщо Аронофски се е напънал да създаде оригинална тъпня, след като е можел просто да си кара с библейската такава.
И тогава почна троленето.
Троленето, копелета.

Ма на сякви нива беше - от очеизбождащите кадри на Биг Бенг и Еволюцията в наратива на Генезиса, та до по-скрити неща като гаврата с патриархалната мачо-структура на тая религия. И най-любимото ми - заклевам се, през живота си не съм виждала по-крещящ илюстративен пример за това как т.нар. "пастир" дето се предполага да ни пасе милостиво и да се грижи за нас, всъщност или го няма (и ние сме абсолютно сами на тая планета и трябва да си взимаме всичките тежки решения и да си носим последствията без квато и да е помощ свише) или е ебаси неадекватния задник, който би трябвало да бъде презрян от всеки човек с 2 мозъчни клетки в главата. На голям екран, със СиДжи, за повече импакт - от един атеист (агностик?) с любов!

То тоя т.нар. Създател си беше чиста проба бездушна и безмилостна Природа...
Нищо чудно, че северноамериканските талибангелисти не харесват тоя филм. Усещат, че има нещо нередно в него, но понеже са твърде тъпи за да осъзнаят, че ги тролят, реват че никой не ползва думата "Бог" и че не било като в Библията. А то всъщност си е бая като в Библията, ма за да го разбере човек, трябва да я е чел, нали.
Екологичните послания също бяха много яки. Начи, имаме сблъсък между ултра райт уинг републиканци и Грийнпийс. Изводът е, че и двете страни на конфликта са пълни с лайна и съзнателно или несъзнателно искат да убият човечеството, но за щастие, докато се опитват да се унищожат взаимно, животът си продължава и човеци се раждат.
Изобщо, ценен филм и си заслужава гледането. Бих го гледала пак, защото някои неща ми останаха неясни - примерно ква беше цялата тая калимера със змийската кожа.