tigermaster wrote: ↑Tue Apr 04, 2017 12:41 am
Roland wrote: ↑Tue Apr 04, 2017 12:16 am
Ебаваш се, нали? Азиатците, родени и отраснали в Америка, са десетки милиони на този етап. И те се виждат систематично цензурирани от културата, в която са израснали. Изобщо дафък е това изказване? И що за плитко сравнение с източно кино? Колко бели актьори според теб работят в азиатското кино?
Ъм, не?
Защо пък да не сравнявам с източното кино? Защото римейкването с местни актьори в едната посока е напълно приемливо, а в другата - не?
И хайде да не са десетки милиони. 1.3 милиона японци в САЩ към 2010 година - което е по-малко от половин процент от населението на страната. Би било хубаво да се съобразят с тях, обаче изобщо не виждам защо някой би го очаквал.
Бтв:
http://www.hollywoodreporter.com/heat-v ... ons-948696
Japanese fans were largely unbothered about Johansson playing the lead role, having expected a white actress to star in the Hollywood film. There were more sarcastic comments about the casting of Takeshi Kitano, whom many said always reminded them of a yakuza gangster because he had played so many in his career.
Начи, тоя спор го водиш много отгоре и игнорираш твърде много фактори.
1. Повечето азиатски държави не са мултинационални. В Япония да речем живеят 0.1% хора, които не принадлежат към източноазиатска раса. В японското кино едва ли има повече от трима бели актьори, но в момента говоря наизуст. Така или иначе, японците когато римейкват нещо външно, го римейкват за собствено ползване.
2. Америка Е мултинационална И мултикултурна. И аз много конкретно и умишлено не стеснявам параметрите до конкретно японци, китайци или корейци. Факт е, че хората от източноазиатски произход - дали родени, или емигрирали там - са системно "трити" от киното и (в малко по-малка степен) телевизията. Ето и линк по въпроса:
https://youtu.be/zB0lrSebyng
И това са над 18,000,000 човека в Америка. Това не е пренебрежим процент и за много от тези хора фактът, че не виждат собствената си раса в мейнстрийма и дори произведенията от родните им култури (или тези на родителите им) биват преработени без тях, е много по-важен от това дали японец може да бъде изигран от китаец.
3. За разлика от азиатските страни и техните римейкове, ВСИЧКО в Америка се прави едновременно за вътрешна консумация И за износ. И в нито едно от двете отношения избелването не е плюс. Освен, естествено, за белите, които тотално не виждат какъв им е проблемът на тия мрънкала...
Не знам, аз имам силни мнения по всичко, както е добре известно, но все пак се опитвам да се вслушвам в позициите на хора, които нещо ги касае директно. Никой от нас не може да си представи какво е да израсне в култура, в която никой от обичаните герои и знаменитости не споделят дори цвета на кожата ти, какво остава за културата. Аз имам частичен поглед върху това усещаме (макар и по друго направление), но пак не мисля, че е редно да сме толкова категорични в отхвърлянето на тия оплаквания.
And you can't dance with a devil on your back...