Държава, държавност и некои граждански размисли по въпроса

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Dilvish the Damned
Paragon

Държава, държавност и некои граждански размисли по въпроса

Post by Dilvish the Damned » Mon Oct 25, 2004 4:01 pm

Дами и господа, днес сутринта прегледах със сутрешното кафе неделният в-к Труд. Започвайки по стар навик отзад напред, тъкмо си бях допил кафето (хвала на боговете), когато стигнах до втора страница. Там, черно на бяло, с големи букви се мъдреше изречението
Симеон: Не съм премиер на всички българи. Премиер съм само на тези, които са гласували за мен!
Сега, аз че съм прост молекулярен биолог, прост молекулярен биолог съм. Че не разбирам от законодателство, не разбирам. Но като се замислих, стигнах до следующия извод:
Аз се явявам личност без премиер (о, лапи мои и мустаци!). Хубаво, но този премиер не е там за хубост, а за да ръководи правителството на републиката. Добре, но щом не го ръководи за мен, значи аз, в този хубав момент, се оказвам освен обезпремиерен, също и обезминистърен, един вид.
Не че нещо лошо има, де, но въпросът ми е следния: Ако горните ми разсъждения са истина (моля някой юрист да каже, прав ли съм, или не, в горните си разсъждения), то тогава за чий чеп плащам данъци на тази държава!?

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Mon Oct 25, 2004 5:20 pm

Аз не съм юрист, а само прост икономист :), но мога да ти кажа със сигурност, че си напълно прав. Много ми е интересно обаче, как г-н Сакскобурготски може да твърди, че е цар на всички българи, но да е министър-председател само на някои от тях ... Може би намеква, че трябва да поразмислим по въпроса, знам ли. А може би става дума, че няма да е лошо да се върнем обратно във феодализма и да си изберем някой местен владетел, на когото да плащаме десятък - в предвид кралската кръв на нашия министър-председател, не бих се учудил особено.

Шегата на страна, лично мен не ме засяга какво мисли Симеон Сакскобурготски. Това изобщо не е един от най-големите му недостатъци, след като той така или иначе е най-малко подходящия човек да осъществява прозрачно и демократично управление. Както се вижда ясно, Симеон Сакскобурготски си мечтае да е на мястото на своя баща и да управлява без да му се задават излишни въпроси - това че там имало някаква демокрация, що ли, кучета я яли.

Поне за мен, държавната власт не се персонализира в Симеон Сакскобурготски, така че той да смята че е министър-председател на колкото хора си иска. Това което ме интересува е да има адекватна държвана власт - от там нататък, много ми пука кой държавен чиновник какво е казал.
This signature is not yet rated

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Oct 25, 2004 8:08 pm

Живик, съждението ти би било вярно, но само при наличието на единственото условие, че Симеон изобщо е в състояние да роди каквато и да е мисъл, която да става за обществена употреба. Съгласно моето скромно мнение обаче, лицето С. се отличава с особени ментални проблеми, известни на широката общественост като "забавено умствено развитие". Това донякъде ме кара да се чувствам горда - натаковахме ли и го на Европата, а? Питам? Те тепърва се борят за правата на хората с телесни и умствени увреждания, трепят се да ги приобщят към обществото, чудят се как да не ги държат в състояние на неравностойно социално положение, но ние... Ние направо скочихме на дълбокото, като вместо да назначаваме подобни хора на длъжности като чистачи, миячи, или други такива професии, които не изискват кой знае каква предварителна подготовка, ги назначаваме на възможно най-отговорните държавни постове! Нека сега някой юродив европеец да посмее да ми говори за дискриминация! Нека!!! А ми е проговорил за дискриминация към... ъъъъ... дебилите, а съм му отворила книгата на Найо Тицин "Колко е часът, ваше величество?" на произволна страница и а съм го затапила като пирон в ковчег!
Колкото до мене, аз лично се чувствам много щастлива, че този конкретен човек не е мой премиер. Всъщност, аз и преди си знаех, че не е мой, ама сега той сам си призна, така че постигнахме двупосочно съгласие по въпроса. И ето че днес Дупката, в която отдавна си кисна без изгледи да изпълзя оттам ми се видя малко по-плитка от обичайното.
На тая страна ко ли не й мина през главата след "Демокрацията" - Луканова зима, Каракачански купони, Беровизация, Виденов, Костов (аз на пук продължавам да съм костовистка и то все повече, но това е друга тема, моля!), но отколешното желание на старо и младо да се върне Тато най-сетне бе постигнато - всички си спомнят колко евтини бяха кремвишите тогава (когато ги имаше), колко спокойно се ходеше по улиците (пренаселването още не беше станало такъв факт, какъвто е днес де, ма бутай), колко приятно беше да не носиш никаква, ама съвсем никаква отговорност, а вместо тебе някаква държавна машина, за която повечето хора нямаха идея какво представлява си бачкаше ли бачкаше... Ма понеже Тато умре (да го прости Бог), впрегнахме всичкото екстрасенси и медиуми, дето се шляят безцелно по улиците и ся си имаме Дедо. И всичко е наред. И тая работа с изказването му за премиерството ще мине и замине както минаха и заминаха приказките му за осемстотинте дни, за повишаването на заплати и пенсии, приказките му за това, колко сме... тъпи... Ама за сметка на това Калинка си дари сватбената рокля на музея, че да ни бъдела като културно наследство.
Не мога, нямам думи. Всеки път, когато се изправя пред поредната шутовщина като тази говорителят на премиера да си бръсне мустаците само и само едната Икона да не закача неговата Икона се изправям на нокти. И каква е ползата? Щото все още хората около мене продължават да каканижат мантрата "ама ти просто не знаеш какви неща върши този човек за България!" Така е, не знам! А някой да знае случайно?
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Oct 26, 2004 1:01 am

Ха, той значи бил премиер само на 40% от българите? Я колко забавно.
Ся, нека аз като един скромен бъдещ (може би) публичен администратор да цитирам Конституцията на Република България.
Та, в гореспоменатият незначителен нормативен акт, като член 116 (последен от главата за Министерски съвет), алинея първа е записано "Държавните служители са изпълнители на волята и интересите на нацията. При изпълнение на своята служба те са длъжни да се ръйоводят единствено от закона и да бъдат политически неутрални."
Та, премиерът ние малко противоконституционен, но какво ли ни е наред, та той...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Oct 26, 2004 9:45 am

Изправен съм пред казус. Ся, аз като съм бил твърде малък, за да гласувам или да не гласувам за него навремето, той на мен премиер ли ми е, или не? :P
And you can't dance with a devil on your back...

thunder
Forsaken

Post by thunder » Tue Oct 26, 2004 10:32 am

Бе друг е казуса - ся той е премиер на България, освен това е премиер на тези, които са гласували за него. Които не е гласувал за него българин ли е? :roll:

Dilvish the Damned
Paragon

Post by Dilvish the Damned » Tue Oct 26, 2004 10:45 am

Няма казус, Рол, човекЪт си го е казал - който не е гласувал, се обезпремиерява. Няма "Ама...", няма "Обаче..."!

Това, обаче, навежда на мисълта, че има списъци с това, кой е гласувал и кой не... От тайното гласуване, де...

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Oct 26, 2004 10:47 am

Хмм, не знам, все пак трябва да има някакви облекчаващи вината обстоятелства... В смисъл, аз ако имах тогава навършени 18, щях да гласувам за него! ЩЯХ, ДА! ЧЕСТНО! МОЛЯЯЯЯЯ ВИИИИИИИ!!!!!

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Oct 26, 2004 11:08 am

Много отдавна те подозирах аз тебе! Пфу!
Сега обаче аз имам друг върпос - ние, дето си нямам премиер, следователно си нямаме и, как да го река, държава. Не трябва ли аджеба тогаз да сме освободени там от данъци, плащания, здравни вноски и каквото още там плащаме кат хамави? А? Ко ше кажете?

Уук.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Oct 26, 2004 2:50 pm

Аз викам да въведем нов почин - всеки българин с личен премиер! По-нататък вече можем да разширим практиката и с личен Министерски съвет, личен президент и личен Свети синод. Че както 2 милиона се оказаха без право на лични лекари, поне някакъв вид личен обществен служител да си имат.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Ambartanen
Arcanist

Post by Ambartanen » Tue Oct 26, 2004 3:48 pm

И така следващите избори ще са за главен държавен личен лекар. И той ще си вземе няколко помощници (а.к.а. министри) и ще лекува всички. Те личните лекари и без това имат по хиляди пациенти та няма да е голяма промяна.
А аз като съм все още непълнолетен имам ли премиер или нямам? Човек би си помислил, че разделянето на обществото по този начин е остнало в миналото, но не и в нашата България - страна на традициите :) .
А за една заблудена душа, която е толкова отчаяна от вестниците и новините дори на толкова крехка възраст ще се намери ли линк към някоя статия с по-подробно описание на събитията довели до това изказване на нашия (хмм, не е наш, ама какъв ни се пада точно и защо управлява държавата, в която живеем ако не е наш управник?) премиер.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Oct 26, 2004 4:39 pm

Аз за свой личен премиер искам Стефан Вълдобрев - радетелят на черното в България. А за Министър на здравеопазването - Лили Иванова. По очевидни причини...

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Oct 26, 2004 5:17 pm

То май трябва да си отгласуваме и Личен Шут, че комай такъв пост най-много ше се харчи. Амб, ми не знам къде из нета има нещо по въпроса, пробвай в сайта на вестник СЕГА, може да намериш. А откъсът, дето Дилвиш го е дал, е леко "смекчен". Щото аз с ей тея две уши чух как Симо се прокашля, та рече: "Стига с тоя не... неги...визъм! Требва да си смените чиповете в главата! Аз не съм премиер на всички, а само на тея, дето са ми гласували!". каквото и да значи това. Според министър Паси то било продукт на толкова тънка ирония, че ние просто не сме я схванали. Аз бих допълнила, че може да не сме я схванали, ама има опасност с това поголовно отъпяване да я прихванем обаче.

Уук.

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Tue Oct 26, 2004 8:47 pm

Значи и аз си нямам премиер...
Тъжна работа.
И все пак. Някак не ми се тъпче по тая тема. Писна ми някой да плюе политиците. И да ги плюем с право, то не помага.
А съществува възможността да не е с право ...
Колкото и да е малка, все пак ...
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Oct 26, 2004 8:54 pm

Мня, не съществува. Не и в конкретния случай поне.

Уук.