Между другото, прочитайки още релевантна информация по въпроса за Хрътките в четвърта, мисля става очевидно, че Десимбелакис е сключил сделка с тях и в известен смисъл използва формата им, а може би самите тях за veer-ването си, т.е. някак е слял съзнанието си с тях може би. Ясно е, че те са седемте оригинални Holy Protectors.
Как са изчезнали не е ясно, но може би са останали само сенките им (The Hounds of Shadow), а самите хрътки някак са били пленени в статуите в Nascent. Не ми е много ясно какво точно е станало с тях, но това че имаше точно две живи мисля, че е очевидно свързано с факта, че Паран хвърли две хрътки през портала към Куралд Галайн в меча. Още в трета той си мърмореше нещо от сорта на "I sent them... home", докато обикаляше из Азата и осъзнаваше разни неща ей така одма. Т.е. някак си тези две хрътки са успели да се превърнат обратно в оригиналните. Това обаче не е съвсем така, защото Първата Империя (човешката) със сигурност очевидно се случва много след Ритуала на Теллан, и ерго, много след идването на Едурите. А хрътките на Сянката познаваха Едурите и най-вероятно са стари колкото тях. Т.е. по едно също време (може би след спомена на Рараку, в който живееше Озрик, когато още дори нямаше Имаси, но със сигурност преди Ритуала на Теллан) са съществували И Дерагот, И Хрътките на Сянката, което сорт ъф не обяснява как едните са изчезнали, а другите се превръщат в тях, като минават през портала в меча.
И тъй... не е особено ясно. On a different topic, започва да ми става прогресивно неясно колко натрошени уоръна има точно из тая книга. Аз си мислех, че говорят все за Куралд Емурлан, но има поне три различни строшавания на уоръни. Куралд Емурлан е разбит още по времето на Скабандари. Това едно. После един уорън е разбит от Ритуала на човешката първа империя. Това го знаем от спомените на Трийч. Най-вероятно тогава е създаден the otataral desert ("turned that whole land to the east into something that defied magic"). Което пък не обяснява как поне един от нефритените гиганти е пленен точно във въпросната отатаралова пустиня и Хеборик вижда това по времето на The Fall of the CG, когато първата империя (май) е още цяла. За това обаче не съм много сигурен. Точният цитат от пролога на третата в мислите на К'рул е "The First Empire had risen, half a world away from here", по отношение на Калорската империя, което не казва дали вече не е била и разрушена, когато призовават CG. Така че тук може би няма противоречие. Мисълта ми беше обаче за трошенето на уоръни - има и още едно, което не е нито едно от тези двете - от Икариум, който разрушава Азат-а, в чиито корени живееше оная Джагутка, за да освободи Готос, и се споменава неколкократно, че е shatter-нал a warren. Или поне wounded. Та... тия и двете не са Емурлан, все пак.
This is it. Ground zero.