В началото ми напомни на "Големи малки лъжи", започва с двамата главни герои Ноа и Алисън, които биват на разпит за неясно убийство в малкото им градче и така разказват историята на своята среща и афера.
(В петте отделени абзаца по-долу следват не точно спойлери, но все пак някои издавания на структурата на сериала, които аз поне с кеф си откривах сама, тъй като нямах никаква идея за какво става дума извън анонса и актьорите и се чудех как точно пък пет сезона ще се разкрива едно убийство. Наистина няма истински спойлери, но за всеки случай предупреждавам.)
-------
И това е само първи сезон от общо пет, а това кой умира става ясно за внимателния зрител още в първи сезон, като във втори се разкрива и какво се е случило. И следват още три силни сезона!
Другото интересно за мен нещо са гледните точки. Всеки епизод представя обикновено един и същи интервал от време, но през призмата на Ноа или на Алисън (но от втори сезон нататък се добавят и други гледни точки и става по-раздвижено). Винаги нещата биват представени по различен начин в зависимост от това чия е перспективата, включително дрехите от едно и също събитие са различни. В началото е особено силна разликата, направо все едно гледаш различни истории и трябва сам да решиш каквк версия за събитията приемаш, щото не може да се вярва нито на единия, нито на другия напълно. После става малко по-обрано и рядко повтарят така брутално цели сцени по тотално различен начин, но пак го има - например виждаш една сцена и после виждаш други части от същия разговор, в зависимост от това на кой герой какво му е важно. Финалът на четвърти сезон е особено интересен в това отношение, въпреки че там веднага става ясно коя версия е истинската. Този похват невинаги беше използван перфектно, а в един момент, както казах, малко го позарязват сякаш, извън чисто козметични неща, но определено направи сериала още по-любопитен за гледане.
От всички сезони най-малко ми допадна трети, но и там има интересни неща, плюс забавно включване на Брендън Фрейзър.
В пети сезон я има доста централна темата за #metoo, макар че така и не бива завършена по някакъв начин. Но ми хареса как представиха и двете гледни точки и финално не усетих да насочват към оценка и зрителят сам си избира страна, ако иска, в зависимост от личната си ценностна система и разбирания.
Като цяло интересно и неочаквано за мен поне решение за финал, петият сезон определено беше различен от останалите, с нова по-фантастична времева линия, с начина, по който някои неща останаха висящи и някои неща, които очаквах да се случат, но се случиха само частично.
----------
И обожавам оупънинга, направо е настръхващо това изпълнение на Фиона Епъл.
https://youtu.be/6muh9kTlr88
Песента е само това, една минутка. Нито веднъж не я пропуснах за всички петдесетина епизода.
@Dr. Horrible, освен това можеш да го гледаш по любимата си платформа HBOGo, надявам се да ти хареса повече от предната ми препоръка "Love life", ако решиш да го тестваш