За много години на цялото форум!
Съжалявам ако повтарям тема, която вече сте обсъждали, но порових и не видях такава.
Откакто посетих зимния Панаир на книгата и видях повече фантастика в кошчетата по 5 лева отколкото по рафтовете с актуални хитове, една мисъл не ми дава мира: какво по дяволите се случи с тоя жанр в България?
От многохилядни тиражи и много десетки заглавия годишно сега стана някаква бутикова история - всяко нещо различно от Сандерсън и още няколко автора се появява от дъжд на вятър, в минимални тиражи, често залежава и накрая се озовава във въпросните кошове. Пускат се странни неща (здрасти, Бард), издава се без план, идея и посока (как сте, Бард), алиенира се и малкото останал електорат като му пробуташ примерно първите две части от нещо и не издадеш третата (времето днес е чудесно, нали, Бард), бавят се с години доказани бестселъри като продълженията на Експанзията (ех, Бард...) и т.н.
Артлайн се фокусират предимно върху Сандерсън, което си е full time job като се има предвид тоя колко пише, но все пак...
Разни други се пробват, но предимно с young adult бозици...
Жанрът фентъзи също не забелязвам да кърти с огромно разнообразие, все така си говорим предимно за Властелина, Песента, Колелото и Ериксън (подсещам, става въпрос за български издания, не за книги на английски).
Дори автори като Бюджолд и Хоб, които навремето се радваха на мега търсене, в момента са на примоция по 10 кинта в сайта на Бард, с надпис отгоре "разчистваме".
Та, въпросът ми е, защо според вас от хилядите купуващи и жадно поглъщащи фантастика през 90-те до днес издаянихме само Сашо, Мустафа, Асен и аз, както се пееше в старата песен.
Наскоро четох мнение, че сякаш мечтателите са свършили - навремето фантастиката ни осигуряваше портал към други светове, а сега като че ли и в реалния свят има достатъчно такива портали - нет, телефони, социални мрежи, игри...