Невероятна книга. Единодушно призната за най-доброто произведение на шотландската литература за миналия век, обявена от маса критици за една от Книгите на миналото столетие. Да си призная, още не съм я дочел, остават ми 50-на станици, а я мотая от много време. Чете се доста трудно на моменти, а по едно време просто нямах нужната нагласа и я позарязах.
Книгата е издадена през 2002 от ИК "Еднорог", авторът се казва Алистър Грей. Струва 15 кинта, но пък е доволно обемна, че и илюстрации от автора има вътре. Мисля, че няма да сбъркате, ако си я вземете, има я тук-таме из книжарниците. Не се наемам да давам подробни оценки и анализи, защото малко ме съмнява да съм я разбрал достатъчно добре. Само ще кажа, че една от най-нестандартно написаните книги, които са ми попадали, пък и много провокативна и стряскаща освен това.
Ланарк: Един живот в 4 книги
Ами, както си личи от заглавието, става дума за 4 книги, обединени в едно цяло(към 700 стр. някъде). Две от тях са нещо като автобиография, а останалите представляват модерна визия за ада, като са обвързани с първите, но са си смислово самостоятелни. Интересното е, че вместо да са подредени, както бихме предположили(т.е. 1,2,3,4 книга...), в "Ланарк" първа е трета книга, следвана от пролог, първа, втора, четвърта, като по средата на последната има епилог, в който авторът излага списък със собствените си плагиатства. Доста е шантаво, но определено радва. Автобиографичните книги описват Шотландия през периода по време на и след 2та световна война. Като цяло, книгата се занимава с неспособността на хората да обичат и извращенията, които държавата(тук - "Съществото") поражда. Има си много сюрреализъм в две от книгите, в Щатите даже май я водят фентъзи или сай-фай, но далеч не е така.