Help for lamers...

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Morwen
Shadowdancer

Help for lamers...

Post by Morwen » Wed Mar 09, 2005 12:29 pm

Значи, идеята е, че филмите не щат да ми вървят. Те и преди не го правеха с голямо желание - циклеха, разминаваше им се звука и други подобни, но се понасяше, пък и някои си вървяха примерно. Сега обаче нищо не ми тръгва. След като си преинсталирах кодеците - т.е. сложих k-lite mega pack ми тръгнаха някакви контури в синкаво-зеленикавата част от спектъра. Дава ми "couldnt create surface" и "error". Та... някаква идея как да го оправя? И дали може да е заради колосалните 42mb свободно място на диска?
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Wed Mar 09, 2005 1:00 pm

Морви, ако беше казала параметри на машината(CPU,Ram, HDD, Video card) и операционната система, щеше да е доста по-лесно да ти помогнем:)

Пробвай с преинсталация на кодеците и ъпдейт на драйверите на видео картата.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Mar 09, 2005 2:27 pm

Аз не казвам параметрите, щото ме е срам...
Pentium2 266 mhz (може би mobile?), 128 RAM, 3,2 GB, нямам си идея за видеокартата, но няма начин да е над 64 MB. Операционната система е Windows2000. Щайга е, но в момента не ми тръгват и неща, които преди си вървяха...
I don't wanna die

Morgana
Paragon

Post by Morgana » Wed Mar 09, 2005 7:46 pm

P2 266MHz? Откога не съм виждала такива, това е процесора на РС ентусиастите, няма от какво да те е срам. :)

Почти винаги при проблеми с филми причината е в кодеците. Изтрии абсолютно всички и инсталирай отново k-lite и elecard mpeg2 decoder package - първото съдържа всичко, за са гледаш филми във всички по-популярни формати, а второто - за mpeg2. Бих ти препоръчала да си свалиш и програмата GSpot, с която можеш да провериш дали имаш всички необходими кодеци за даден филм или дали самият файл не е повреден. Работата с тази програма е изключително лесна и полезна. На мен ми се случи 2 дни да се мъча с един файл, загубих маса време да го "поправям" докато накрая не се сетих да го прекарам през GSpot само за да разбера, че файла изобщо не е видео.

Видеокартата ти, предполагам, е стара и по-добре не слагай най-новите драйвери. Понякога те не са най-подходящите за старите карти. Преинсталирай си тези, които си с вървят нея.

Само с видеофайлове ли имаш проблеми или въобще с цялата машина?
Last edited by Morgana on Wed Mar 09, 2005 8:28 pm, edited 1 time in total.
pulled out

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Wed Mar 09, 2005 7:49 pm

Видеокартата ти, предполагам, е стара и по-добре не слагай най-новите драйвери. Понякога те не са най-подходящите за старите карти. Преинсталирай си тези, които си вървят нея.
Бе аз съм по-големият lamer, защото й връчих дисковете с най-новия K-lite Mega Pack и тя ме е послушала съвсем на доверие... *много виновно смайли* :oops:
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Morgana
Paragon

Post by Morgana » Wed Mar 09, 2005 8:24 pm

Не, не, ти нямаш вина. Драйверите за видеокартата нямат нищо общо с k-lite кодеците. Но, ако не са деинсталирани старите кодеци, а направо са качени новите, най-вероятно е всичко да се е омазало. Затова, основно триене и преинсталиране на чисто. И свободното място мен малко ме притеснява, само 42mb. Вярно, че диска е малък, но все пак освободи поне 150mb, ако е възможно.
pulled out

neEd'Le
Sorcerer

Post by neEd'Le » Wed Mar 09, 2005 9:12 pm

ънинсталваш всякви кодеци дето си инсталирала(както си му е реда-от адд/римуув програмс),ако ти се занимава влез в виндоус/систем32 и търси файлчета с наименованието на кодеци и ги трии.

после инсталираш които и да е к-лайт(аз ти препоръчвам 2.21 фулл-върви с медия плейър класик) и воала :)

опа-малък едит
ако по време на инсталацията ти дава някви съобщения от типа 'не мога да инсталирам еди-кои-си-файл.длл(дивхикс.длл примерно) си ги записваш как точно се казват на едно листче(цъкаш ок като ти изкочи тва съобщение разбира се,за да продължиш инсталацията и да видиш дали има още подобни файлове),и като свърши инсталацията-пак ънинсталваш,и тогава вече задължително влизаш във систем32 и ги триеш проблемните длл или квито са там файлове и инсталираш на чисто.

гарация от франция и чат-пак от хонг-конг че ще стане хавата по тая тактика :wink:
И излитам в студения мрак,където порядъчни хора не летят.Тук има само дяволи и вещици, яхнали метли, и един Витя Суворов с неговия парашут.

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Wed Mar 09, 2005 10:18 pm

Доколкото знам си е изтрила всички стари кодеци преди да сложи новите, то си е практика де :P :D ..., ама и мен free disk space-a ме притеснява.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Mar 09, 2005 11:42 pm

Мда. Прекалено е малко мястото на харда. Морви, зачисти нещо иначе е голямо страдание. Аз също съм горд притежател на античен комп и проблемът с кодеците ми е станал наистина близък до сърцето. Изтрий ги и ги инсталирай отново (онези старите дето са ти тръгвали). Аз лично K-Lite хич не го обичам.
Наскоро ми дадоха линк към едно player-че, което успява да ми просвири ави-тата, които с никоя друга програма не тръгваха:
http://www.videolan.org/
Опитай го и него.
А ето ти линк от образователната дискусия, която проведохме в аниме.лудост. Може да си намериш някой хинт там:
http://anime.ludost.net/modules.php?op= ... pic&t=2609

mitkohr
E'lir

Post by mitkohr » Thu Mar 10, 2005 4:59 pm

Наистина са омазани кодеци - както те посъветваха по-горе махаш всички кодеци, включително и тъпия кодек пак.
Инсталираш
ffdshow: http://sourceforge.net/projects/ffdshow
ac3 filter: http://ac3filter.sourceforge.net/
Media Player Classic: http://sourceforge.net/projects/guliverkli/
и това е. ffdshow е страшно лек кодек и при теб трябва да се справя по добре от смотания DivX, свири XviD и сумати други формати.
А Media Player Classic e страхотен плейър има да вади субтитри(това и ffdshow го може), свири ogm и mkv фаилове въобще приказка .... :)
Действаи и успех.
П.С. Дисковото пространстово наистина малко, поразчисти наистина .. :)

Morgana
Paragon

Post by Morgana » Thu Mar 10, 2005 6:13 pm

Amelia, каква обида за vlc - player-че? :) Че то това си е цяла самостоятелна ОС :) - плеър със собствени кодеци и филтри. И е цели 6MB. Вярно, че плейва всичко, дори и повредени файлове. Но аз и до днес не знам как се пускат субтитрите в този плеър. :oops: Да използвам темата на Morwen и да ви помоля да ми окажете малко помощ.
pulled out

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Mar 10, 2005 6:44 pm

Много съм благодарна на всички за отговорите, мисля че научих дори повече от очакваното:)
А иначе това с преинсталирането го правих няколко пъти, но всичко продължаваше да е зелено. Последния път, когато го насилих, обаче, си каза, че му липсвал някакъв файл studio.exe, дано да е това.
I don't wanna die

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Mar 10, 2005 6:45 pm

Това е един протест на компа срещу многото аниме, което го караш да плейва. :D :P 8-)
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Mar 10, 2005 6:47 pm

Точно затова опитах да му набутам и други филми, но уви...
I don't wanna die

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Mar 10, 2005 7:00 pm

Моргана :)
От File, даваш Open file. Долу, там където е полето, в което указваш path-a към файла, който искаш да пуснеш, има едно празно малко квадратче, до което пише subtitle options. Do subtitle options имаш неактивен бутон Settings. Като чекнеш квадратчето, бутонът става активен. Натискаш го и ти отваря dialog box-a за субтитрите. Там и сама шъ съ опраиш, гледам знаеш повече от мен за ОС (аз и идея си нямах, че това е ОС, честно! Но на мен ми е простено - аз съм конпютърен олигофрен) :)
Сега, има един проблем. И това е subtitle text encoding-a. Там си има цял списък с различни системи за енкодинг и аз не знам коя е нужна за субтитри на кирилица. Има някаква, която уж трябва да е за такива субс, но тя не ги дава добре. Поне не и на моята машина. Ако ти имаш някаква идея - ще се радвам да я споделиш с мен :)
Морви, освен кодеците, които миткохр препоръча, си сложи и един xvid пакет. Знам, че уж в ffdshow го има, но като си имаш един отделно е по-добре :) От опит говоря.