Менса
Moderator: Moridin
Менса
http://www.mensa-bg.org/
При толкова умни хора на форума, дали няма някой, който да членува? Или поне да е държал официалния тест, дето като изкараш над 148 IQ те приемат?
У нас го правят всяка последна събота от месеца, в частност - утре:
http://www.mensa-bg.org/modules/agendax ... view&id=13
При толкова умни хора на форума, дали няма някой, който да членува? Или поне да е държал официалния тест, дето като изкараш над 148 IQ те приемат?
У нас го правят всяка последна събота от месеца, в частност - утре:
http://www.mensa-bg.org/modules/agendax ... view&id=13
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Е ти сега ше ме откажеш да си го мера.Roland wrote:Много комплексарско ми се е виждало това винаги, честно казано.

Инк, много добро изказване. Означава ли обаче, че си държал официалния тест?
Коруин, преведи на човешки, моля!

Мор... (мълчаливо разбиране)
Last edited by shayhiri on Fri Oct 26, 2007 3:49 pm, edited 1 time in total.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
- Lubimetz13
- Mistborn
Е да ма, Рол, като дойда утре и ударя на масата, че IQ-то ми е колкото мани дължината, ми обиколката в милиметри - и ти ше махнеш с ръка и ше кажеш, беги бе комплексар. Примерно.
И се губи ефекта, някак си.
И се губи ефекта, някак си.

Четвъртата отгоре-надолу.Lubimetz13 wrote:Къде е опцията "Тестовете за интелигентност са пълни дивотии, на които е безумно да се придава каквато и да е тежест"?
Мор, мерси за симултантния.
Имахме навремето един учител, който ни обясняваше надълго и нашироко, че тия тестове не са достатъчно представителни и ни обясняваше защо с някаква си там картинка на момченце, на която индианеца отговорил, че е нарисувано кръгче с две малки кръгчета по средата и няколко чертички, та го изкарали много тъп:)
Но както и да е, има разни приказки, че е нужен малко акъл, ама навреме, че успеха е 1% талант и 99% бачкане и т.н. Това, че си с високо IQ изобщо не означава, че ще се оправиш в живота.
Добавено: Четвъртата отгоре надолу не значи ли, че си непоправимо суеверен и нямаш воля да вземеш живота си в собствените си ръце?
Но както и да е, има разни приказки, че е нужен малко акъл, ама навреме, че успеха е 1% талант и 99% бачкане и т.н. Това, че си с високо IQ изобщо не означава, че ще се оправиш в живота.
Добавено: Четвъртата отгоре надолу не значи ли, че си непоправимо суеверен и нямаш воля да вземеш живота си в собствените си ръце?
Означава следното - на МЕНСА теста основното нещо което се мери е бързината с която съобразяваш, намираш патерните и отговаряш на въпросите. Въпросите са елементарни, но имаш 20 минути за 45 въпроса и не трябва да се замисляш по-повече от няколко секунди на въпрос.
В много случаи това не е най-важното. Аз например имам слаба памет, която също би трябвало да е част от интелекта. Не мога да запомням дати, места, лица и т.н. В много случаи достигам бързо до решение на даден проблем, но като се сблъскам с него отново трябва да го решавам фром скратч, защото не мога да си възпроизведа решението му.
Друг пример - писал съм го и друг път. Айнщайн е имал КИ около 130, но е можел да се занимава паралелно с няколко проблема. (Докато работи в патентното ведомство, докато ходи на планина с приятели и тн, една част от него не спира да мисли за физичните проблеми, с които се занимава).
Още нещо - високата интелигентност не значи че взимаш правилните решения и имаш правилна преценка за нещата (в ДНД то разликата между Интелиджънс и Уиздъм).
Теста на МЕНСА наистина дава адекватна оценка на това, което оценява, но то е само един от параметрите за "улесняване на живота" (външен вид, физически качества, уиздъм, каризма и т.н).
Освен това Жоро също е прав - това, че си по-интелигентен на практика те кара да разбираш колко си зле всъщност и те кара да се замисляш и да имаш проблеми с неща, с които не би се сблъскал в обратния случай.
В много случаи това не е най-важното. Аз например имам слаба памет, която също би трябвало да е част от интелекта. Не мога да запомням дати, места, лица и т.н. В много случаи достигам бързо до решение на даден проблем, но като се сблъскам с него отново трябва да го решавам фром скратч, защото не мога да си възпроизведа решението му.
Друг пример - писал съм го и друг път. Айнщайн е имал КИ около 130, но е можел да се занимава паралелно с няколко проблема. (Докато работи в патентното ведомство, докато ходи на планина с приятели и тн, една част от него не спира да мисли за физичните проблеми, с които се занимава).
Още нещо - високата интелигентност не значи че взимаш правилните решения и имаш правилна преценка за нещата (в ДНД то разликата между Интелиджънс и Уиздъм).
Теста на МЕНСА наистина дава адекватна оценка на това, което оценява, но то е само един от параметрите за "улесняване на живота" (външен вид, физически качества, уиздъм, каризма и т.н).
Освен това Жоро също е прав - това, че си по-интелигентен на практика те кара да разбираш колко си зле всъщност и те кара да се замисляш и да имаш проблеми с неща, с които не би се сблъскал в обратния случай.
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...
I like to touch them...
It's almost orgasmic...
На мен са ми странни тестовете за интелигентност. Голяма част от тях като че ли са създадени, за да мерят колко добър математик е човек. Аз съм много работи, но не и добър математик. Иначе, де да знам... Не е лошо човек да не е тъп като гьон, ама както е рекъл Еклесиаста "Който трупа мъдрост, трупа печал" 

- Lubimetz13
- Mistborn
Добре, сериозно, коефицентът на интелигентност е голяма измама. Да питаш дали има някакво значение за качеството ти на живот е все едно да питаш дали скоростта, с която някой писател може да пише на ръка, определя качеството на творбите му. Смехотворно е. А значението, което се отдава на подобни тестове в някои други страни, е направо безобразно.
Освен това не смятам, че четвъртият отговор отгоре надолу отговаря на отношението ми към въпроса.
Освен това не смятам, че четвъртият отговор отгоре надолу отговаря на отношението ми към въпроса.