Менса

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Смятате ли, че високото IQ-то има значение?

Определящо е за качеството на живота
5
14%
Помага, но не дава гаранции
25
69%
Физическите параметри са далеч по-важни
1
3%
Нищо не може да промени Съдбата
5
14%

Total votes: 36

shayhiri
Elder God

Менса

Post by shayhiri » Fri Oct 26, 2007 3:14 pm

http://www.mensa-bg.org/

При толкова умни хора на форума, дали няма някой, който да членува? Или поне да е държал официалния тест, дето като изкараш над 148 IQ те приемат?

У нас го правят всяка последна събота от месеца, в частност - утре:
http://www.mensa-bg.org/modules/agendax ... view&id=13
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

inkheart
Paragon

Post by inkheart » Fri Oct 26, 2007 3:15 pm

Моето IQ е 144, кеото не ми пречи в 90 процента от случаите да съм тъп каго г** :mrgreen:

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Oct 26, 2007 3:22 pm

Много комплексарско ми се е виждало това винаги, честно казано. Гласувах с втората опция, според мен природната интелигентност е задължителна, ако искаш да постигнеш нещо, но е тооооолкова неопределяща каквото и да е...
And you can't dance with a devil on your back...

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Fri Oct 26, 2007 3:32 pm

Специално при този тест се мереше основно процесорната честота. В живота на практика това не е най-важното - в повечето случаи човек се нуждае и от бързичък РАМ и особено от по-голям харддиск, който на мен например ми липсва.
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Oct 26, 2007 3:36 pm

Гласувах с първата опция в отрицатлено значение - колкото по-интелигентен, толкова по-тегавко в крайна сметка.
This is it. Ground zero.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Oct 26, 2007 3:44 pm

Roland wrote:Много комплексарско ми се е виждало това винаги, честно казано.
Е ти сега ше ме откажеш да си го мера. :?

Инк, много добро изказване. Означава ли обаче, че си държал официалния тест?

Коруин, преведи на човешки, моля! :neutral:

Мор... (мълчаливо разбиране)
Last edited by shayhiri on Fri Oct 26, 2007 3:49 pm, edited 1 time in total.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Oct 26, 2007 3:47 pm

А, ма мери си го, що. Никой не е длъжен да се съобразява с мойто мнение по въпроса ;)
And you can't dance with a devil on your back...

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Oct 26, 2007 3:51 pm

Коруин иска да каже, че тестът мери схватливост, но освен нея трябват добра обща култура и добра памет
This is it. Ground zero.

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Fri Oct 26, 2007 3:52 pm

Къде е опцията "Тестовете за интелигентност са пълни дивотии, на които е безумно да се придава каквато и да е тежест"?

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Oct 26, 2007 3:52 pm

Е да ма, Рол, като дойда утре и ударя на масата, че IQ-то ми е колкото мани дължината, ми обиколката в милиметри - и ти ше махнеш с ръка и ше кажеш, беги бе комплексар. Примерно.

И се губи ефекта, някак си. :roll:

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Oct 26, 2007 3:54 pm

Lubimetz13 wrote:Къде е опцията "Тестовете за интелигентност са пълни дивотии, на които е безумно да се придава каквато и да е тежест"?
Четвъртата отгоре-надолу.

Мор, мерси за симултантния.

LifeJoker
Farmer

Post by LifeJoker » Fri Oct 26, 2007 3:54 pm

Имахме навремето един учител, който ни обясняваше надълго и нашироко, че тия тестове не са достатъчно представителни и ни обясняваше защо с някаква си там картинка на момченце, на която индианеца отговорил, че е нарисувано кръгче с две малки кръгчета по средата и няколко чертички, та го изкарали много тъп:)
Но както и да е, има разни приказки, че е нужен малко акъл, ама навреме, че успеха е 1% талант и 99% бачкане и т.н. Това, че си с високо IQ изобщо не означава, че ще се оправиш в живота.

Добавено: Четвъртата отгоре надолу не значи ли, че си непоправимо суеверен и нямаш воля да вземеш живота си в собствените си ръце?

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Fri Oct 26, 2007 4:00 pm

Означава следното - на МЕНСА теста основното нещо което се мери е бързината с която съобразяваш, намираш патерните и отговаряш на въпросите. Въпросите са елементарни, но имаш 20 минути за 45 въпроса и не трябва да се замисляш по-повече от няколко секунди на въпрос.
В много случаи това не е най-важното. Аз например имам слаба памет, която също би трябвало да е част от интелекта. Не мога да запомням дати, места, лица и т.н. В много случаи достигам бързо до решение на даден проблем, но като се сблъскам с него отново трябва да го решавам фром скратч, защото не мога да си възпроизведа решението му.
Друг пример - писал съм го и друг път. Айнщайн е имал КИ около 130, но е можел да се занимава паралелно с няколко проблема. (Докато работи в патентното ведомство, докато ходи на планина с приятели и тн, една част от него не спира да мисли за физичните проблеми, с които се занимава).
Още нещо - високата интелигентност не значи че взимаш правилните решения и имаш правилна преценка за нещата (в ДНД то разликата между Интелиджънс и Уиздъм).
Теста на МЕНСА наистина дава адекватна оценка на това, което оценява, но то е само един от параметрите за "улесняване на живота" (външен вид, физически качества, уиздъм, каризма и т.н).
Освен това Жоро също е прав - това, че си по-интелигентен на практика те кара да разбираш колко си зле всъщност и те кара да се замисляш и да имаш проблеми с неща, с които не би се сблъскал в обратния случай.
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Oct 26, 2007 4:03 pm

На мен са ми странни тестовете за интелигентност. Голяма част от тях като че ли са създадени, за да мерят колко добър математик е човек. Аз съм много работи, но не и добър математик. Иначе, де да знам... Не е лошо човек да не е тъп като гьон, ама както е рекъл Еклесиаста "Който трупа мъдрост, трупа печал" ;-)
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Fri Oct 26, 2007 4:06 pm

Добре, сериозно, коефицентът на интелигентност е голяма измама. Да питаш дали има някакво значение за качеството ти на живот е все едно да питаш дали скоростта, с която някой писател може да пише на ръка, определя качеството на творбите му. Смехотворно е. А значението, което се отдава на подобни тестове в някои други страни, е направо безобразно.

Освен това не смятам, че четвъртият отговор отгоре надолу отговаря на отношението ми към въпроса.