Morwen wrote:Black Beauty
Was banned in South Africa because of the use of the word 'black' in the title.
Това, доколкото помня, беше детска книжка за черен кон.
Хм, това вече е интересен случай... Някой може ли да намери нещо официално като информация? Най-доброто, което ми попадна досега, беше
http://ramblinglibrarian.blogspot.com/2 ... st_16.html, където е споменато, че "Черният красавец" е била забранена в ЮАР, защото властите са решили, че думите "черен" и "красавец" не си подхождат изобщо, пък камо ли за заглавие на книга. Но все пак ще е интересно някой да намери нещо по-официално.
А за това пък не мога да намеря никакви източници, никакви споменавания другаде. Хрм?
Мдааа, май единственото, което виждам, е поредното предупреждение да не вярваме твърде много на Уикипедия, ако хората, които пишат там, не цитират източниците си:
http://forums.canadiancontent.net/loung ... 6838_16074
Nilfmir wrote:I am able to buy that book from both Amazon.ca and Amazon.com. As always, be careful with wikipedia. That same article also claims that "Did six million really die?" is banned in Canada, when in fact I read the
supreme court decision and have linked it here before and they found the legislation unconstitutional.
..........
А иначе за изказването на Минувача - да, с последния абзац съм съвсем съгласен.
Някаква степен на контрол може да има - официално неодобрявани книги (но не чак заклеймявани или знам ли и аз какво), книги, които да не влизат в разни списъци за изучаване и т.н. (макар че все пак и там трябва да има някаква смислена аргументация) и т.н., но съвсем забрана - ми... хм... като оставим настрана факта, че това просто не работи, особено тези дни, когато повечето хора познават някой, който познава някой, който има достъп до Интернет, и освен това познават някой, който познава някой, който има достъп до принтер... Пък всъщност терминът "самиздат" е възникнал дълго преди Интернет и принтерите

Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.