Banned books

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Xellos
Moderator

Banned books

Post by Xellos » Thu Dec 13, 2007 1:42 pm

Тва малко като наръчник на цитаделеца :hmpf:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_banned_books
Fahrenheit 451 Ray Bradbury Novel Banned in United States for its criticism of US politics, censorship and lack of freedom of speech and criticism of the continuously increasing reliance on technology.
От друга страна към момента тук поне всеки може да си издаде всичко с повечко пари. :roll:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Dec 13, 2007 2:02 pm

Ммм, това с "451 градуса по Фаренхайт" е малко пресилено. Книгата не е точно забранена в Съединените щати; не и в целите Съединени щати, не и от правителството. Всичко, което се е случило, е, че едно училище (вярно, държавно училище, така че това може да бъде прието като действие от страна на държавна институция, но все пак...) е махнало книгата от списъка с изучавани и задължителни книги за четене. Това само по себе си е малко странно, наистина, и човек може да поспори, но все пак не е същото като истинска правителствена забрана и цензура и какво ли не.

http://www.banned-books.com/bbarticle-miss.html
West Marion High School in Foxworth, a rural Mississippi town, is the place where recent events aimed at censorship occurred. The book, Fahenreit 451, was on the reading list for several of the English classes. However, after a parent complained to the superintendent about the use of the word "God damn" in the book, the book was removed from the required reading list. Interestingly, the complaint did not surface until the book report was due -- more than a month after the reading assignment was given.
Дотам стигнах през нещо, което прилича на официален форум на почитатели на Рей Бредбъри:

http://www.raybradbury.com/ubb/Forum1/HTML/001436.html

Цялата тема е малко дългичка, важни са две мнения. За съжаление онова UBB там не ми позволява да сложа връзки директно към тях :?
Ice wrote:Ok, it has taken me a while, a good while, but I finally found a place that says Fahrenheit 451 was banned, where it was banned, and why it was banned.
http://web.archive.org/web/200308130045 ... -miss.html ,

Technically you could just go to www.banned-books.com/bbarticle-miss.html directly, Its just the link I came across was this. It's also mentioned on this page, http://web.archive.org/web/200308130057 ... sta-i.html (Again, you can start at the www.banned-books.com to get to it)

And an incident of censorship is talked of here, title.forbiddenlibrary.com

Now everone's happy or everyone's upset, or we may all be floating in the middle, but there yea go. Take that Pete.

Randomly appearing,

SilentIce (too lazy to put that as user name)
pterran wrote:Hello, Ice,

And thanks for the links, and for taking me up on my challenge.

Unfortunately, your links refer to the same incident in 1999. Surely you'll agree that counts as a little bit of banning anecdote inflation. And while technically speaking a school is part of the government, removing a book from its reading list is hardly the same thing as having a book banned by the government.

My point: F-451 may have been removed from a reading list - and I've argued elsewhere that this isn't banning but merely the give-and-take that should be going on between concerned parents and the school system that teaches their children - but F-451 was still readily available at the public library, Barnes and Noble, Amazon.com, etc. And in its original version, that the truncated one referred to in Muted's post. You call that banning? Nice try.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

hellside
E'lir

Post by hellside » Thu Dec 13, 2007 2:06 pm

За да е на цитаделеца добави Пулман, Ериксън и Кай, особено първия. :mrgreen:
Мене лично ме изгониха от Цитаделата за антирелигиозни изказвания... :oops: Пък на Пулман може и книжките да му ги горят церемониално, знам ли...

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Dec 13, 2007 2:15 pm

Black Beauty
Was banned in South Africa because of the use of the word 'black' in the title.
Това, доколкото помня, беше детска книжка за черен кон.
Bridge to Terabithia
Previously banned in the US for its offensive language and depictions of the occult.
Пък аз във филма не видях нищо такова. :shock:

Karlsson-on-the-Roof
Banned in North America for subversive views on babysitters
:lol: :lol: :lol:
The Golden Book of Chemistry Experiments
Banned in the 1960s because the Chemistry experiments told as "simple" in the introduction of the book were simple but very dangerous.
:twisted:
What my Mother Doesn't Know
Banned in some school libraries for use of sexual content.
Ама и заглавието си го бива... :lol:
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

passer-by
Elder God

Re: Banned books

Post by passer-by » Thu Dec 13, 2007 2:23 pm

Xellos wrote:От друга страна към момента тук поне всеки може да си издаде всичко с повечко пари. :roll:
Това ми напомни патардията, която се вдигна у нас по повод новото издаване на "Моята борба" на Хитлер (която не съм чел, а и не възнамерявам). Изтъкваше се, че тази книга била вредна и че е забранена в страни като Германия - е, там си има исторически причини.
Направи ми впечатление, че дори представители на българските евреи (не всички, но някои) казаха нещо в смисъл, че по-добре книгата да не се крие, а да се чете, за да знаят хората на какъв акъл е бил този, който е наредил хладнокръвно и целенасочено избиване на определени категории хора.

Та в този ред на мисли ми се струва, че не бива да има забранени книги, защото някой решил, че били вредни (?!). Всяка книга може да е полезна с нещо - пък дори като показва какво да избягваме да правим. Пък всеки сам преценява какво да чете и какво - не. По-важното е да има избор.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Dec 13, 2007 2:38 pm

Morwen wrote:
Black Beauty
Was banned in South Africa because of the use of the word 'black' in the title.
Това, доколкото помня, беше детска книжка за черен кон.
Хм, това вече е интересен случай... Някой може ли да намери нещо официално като информация? Най-доброто, което ми попадна досега, беше http://ramblinglibrarian.blogspot.com/2 ... st_16.html, където е споменато, че "Черният красавец" е била забранена в ЮАР, защото властите са решили, че думите "черен" и "красавец" не си подхождат изобщо, пък камо ли за заглавие на книга. Но все пак ще е интересно някой да намери нещо по-официално.
Morwen wrote:
Karlsson-on-the-Roof
Banned in North America for subversive views on babysitters
:lol: :lol: :lol:
А за това пък не мога да намеря никакви източници, никакви споменавания другаде. Хрм?

Мдааа, май единственото, което виждам, е поредното предупреждение да не вярваме твърде много на Уикипедия, ако хората, които пишат там, не цитират източниците си:

http://forums.canadiancontent.net/loung ... 6838_16074
Nilfmir wrote:I am able to buy that book from both Amazon.ca and Amazon.com. As always, be careful with wikipedia. That same article also claims that "Did six million really die?" is banned in Canada, when in fact I read the supreme court decision and have linked it here before and they found the legislation unconstitutional.
..........

А иначе за изказването на Минувача - да, с последния абзац съм съвсем съгласен. Някаква степен на контрол може да има - официално неодобрявани книги (но не чак заклеймявани или знам ли и аз какво), книги, които да не влизат в разни списъци за изучаване и т.н. (макар че все пак и там трябва да има някаква смислена аргументация) и т.н., но съвсем забрана - ми... хм... като оставим настрана факта, че това просто не работи, особено тези дни, когато повечето хора познават някой, който познава някой, който има достъп до Интернет, и освен това познават някой, който познава някой, който има достъп до принтер... Пък всъщност терминът "самиздат" е възникнал дълго преди Интернет и принтерите :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Thu Dec 13, 2007 2:40 pm

passer-by wrote:Това ми напомни патардията, която се вдигна у нас по повод новото издаване на "Моята борба" на Хитлер (която не съм чел, а и не възнамерявам). Изтъкваше се, че тази книга била вредна и че е забранена в страни като Германия - е, там си има исторически причини.
Направи ми впечатление, че дори представители на българските евреи (не всички, но някои) казаха нещо в смисъл, че по-добре книгата да не се крие, а да се чете, за да знаят хората на какъв акъл е бил този, който е наредил хладнокръвно и целенасочено избиване на определени категории хора.

Та в този ред на мисли ми се струва, че не бива да има забранени книги, защото някой решил, че били вредни (?!). Всяка книга може да е полезна с нещо - пък дори като показва какво да избягваме да правим. Пък всеки сам преценява какво да чете и какво - не. По-важното е да има избор.
Много сте прав. Аз я прочетох много внимателно когато излезе - тъкмо защото беше забранена. Ами пълна долнопробна боза и кич се оказа. Точно затова не трябва да се забраняват книги - всеки да чете и да си преценява. А иначе, то и Шекспир е бил забраняван в някои училищни библиотеки в САЩ, както и Курт Вонегът, а за Марк Твен да не говорим :)
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Thu Dec 13, 2007 2:42 pm

Само едно нещо относно забраните - обикновено те имат точно противоположния ефект, и хора, които в нормални условия не биха прочели някоя книга, попаднала в забранения списък, биха се изкушили да го направят. Така че това е положението с "Моята борба" - не вярвам че толкова хора навремето биха обърнали внимание на изданието, ако не беше тази кампания срещу него. То май се получава подобна история и с Пулман около филма - но лошо няма, поне книжките са хубави, ако някое дете реши да ги прочете напук на родителите/учителите си, толкова по-добре.
This signature is not yet rated

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Dec 13, 2007 2:45 pm

zhivik wrote:Само едно нещо относно забраните - обикновено те имат точно противоположния ефект, и хора, които в нормални условия не биха прочели някоя книга, попаднала в забранения списък, биха се изкушили да го направят. Така че това е положението с "Моята борба" - не вярвам че толкова хора навремето биха обърнали внимание на изданието, ако не беше тази кампания срещу него. То май се получава подобна история и с Пулман около филма - но лошо няма, поне книжките са хубави, ако някое дете реши да ги прочете напук на родителите/учителите си, толкова по-добре.
+1
Както беше казал не помня кой, "няма лоша реклама". Когато представител на католическата църква заклейми "Шифъра на Леонардо", продажбите на книгата скочиха, а то си е най-обикновено симпатично трилърче за еднократен прочит IMO.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Thu Dec 13, 2007 3:05 pm

Бтв родителското мнение наистина е голяма сила :lol: Помня, че навремето Партията оправдаваше милиционерските акции със стригане на дългите коси и печатите по коленете на момичетата, носещи минижупи с "Възмутени писма на родители и трудови колективи от цялата Родина".
Помня даже как баща ми (лека му пръст), когато бях ученик и донесох в къщи едно книжле с цитати на известни личности и като прочетох срещу цитирания по-долу Ленин "Liberty is a precious thing. So precious, that it must be ratioed" много се смях и му го преведох, а той почервеня и после ходи до директора на гимназията да настоява да се забрани такава "вражеска литература" :roll:
Естествено Оруел го четяхме нелегално до средата на 80-те, а най-големият майтап беше, когато в края на 80-те гонеха, ако си се абонирал за "Огонек" или "Литгазета" :lol:
Живот си живеете вие :wink:

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Thu Dec 13, 2007 3:46 pm

Interpreter wrote:
passer-by wrote:Това ми напомни патардията, която се вдигна у нас по повод новото издаване на "Моята борба" на Хитлер (която не съм чел, а и не възнамерявам). Изтъкваше се, че тази книга била вредна и че е забранена в страни като Германия - е, там си има исторически причини.

Много сте прав. Аз я прочетох много внимателно когато излезе - тъкмо защото беше забранена. Ами пълна долнопробна боза и кич се оказа. Точно затова не трябва да се забраняват книги - всеки да чете и да си преценява. А иначе, то и Шекспир е бил забраняван в някои училищни библиотеки в САЩ, както и Курт Вонегът, а за Марк Твен да не говорим :)
Съвсем вярно. И аз съм я чела. И е направо смехотворна. Доста си личи неуравновесен, клонящ към отквъртялост, писател.

В абсолютно всички мюсюлмански страни са забранени The Satanic Verses, на Salman Rushdie. :lol: И на места, дори се опитват да забранят някои книги на Гибран!! :shock:
Last edited by BaYa on Thu Dec 13, 2007 4:16 pm, edited 1 time in total.
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Thu Dec 13, 2007 4:03 pm

BaYa wrote:...И на места, дори се опитват да забранят някоЙ книги на Гибран!! :shock:
Байа, моля те - и теб, както и други събеседници тук: нека съхраним чара на българския език и да не употребяваме скъпото ни и-кратко в края на думи в мн. число :?

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Dec 13, 2007 4:13 pm

Title: Bible
Author: Various authors

:rofl: Авторът не е ли сам Светият дух? :P

Много лейм така. В Корана даже всяка буква е свещена, а Библията моля ви се - писана от обикновени смъртни, и то авторски колектив. :mrgreen:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Thu Dec 13, 2007 4:15 pm

Interpreter wrote:
BaYa wrote:...И на места, дори се опитват да забранят някоЙ книги на Гибран!! :shock:
Байа, моля те - и теб, както и други събеседници тук: нека съхраним чара на българския език и да не употребяваме скъпото ни и-кратко в края на думи в мн. число :?
:thumbsup: :blush:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Dec 13, 2007 6:37 pm

shayhiri wrote:
Title: Bible
Author: Various authors

:rofl: Авторът не е ли сам Светият дух? :P

Много лейм така. В Корана даже всяка буква е свещена, а Библията моля ви се - писана от обикновени смъртни, и то авторски колектив. :mrgreen:
Авторите на Библията са различните пророци които са вдъхновявани от Бог - в Коран пророка е само един и освен това половината Коран е взет от Библията, Исляма приема за верен повечето от стария завет.
В този смисъл и двете книги са еднакво свещенни за съответната религия.