Паметник на Сюлейман паша край Шейново?

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Tue Jun 22, 2004 12:41 pm

Ако го направят ще има ексцесии. Лично аз ще взривя могилата и тръгвам да взимам властта.

http://shipka1.hit.bg/

Анкета за или против.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue Jun 22, 2004 1:02 pm

Поредната простотия на разни малоумници във властта. То бива, бива, ама вече съвсем взеха да се оливат. Ако това стане, присъедниявам се към терористичната група на Драгън. :twisted:
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Tue Jun 22, 2004 1:14 pm

Мнееее - не терости - революционери и борци за свобода на онеправданите. Има сериозна разлика между двете понятия.

Dzvero
Sorcerer

Post by Dzvero » Tue Jun 22, 2004 2:11 pm

За един час гласувалите скочиха от около 6000 на почти 20 000. Не е зле!

Мдааа, след малко по-внимателна проверка се вижда че някои родолюбци вече са пуснали яко броячите. :wink:
Не мое да мъмриш, брат!

Daggerstab
Arcanist

Post by Daggerstab » Tue Jun 22, 2004 2:21 pm

М-м, от това, което прочетох на сайта с анкетата, стигнах до извода, че поне половината български журналисти заслужават разстрел и полагане в могила без право на паметник... Бива да трупаш точки на гърба на "патриотизма" на народа, но чак пък толкова... Журналистите са последните, които би трябвало да изразяват толкова емоции и лични пристрастия, още по-малко на такъв език...

Към всички, които се нахвърлиха върху мен - не виждам нещо нередно да се сложи някъде скромна плоча с надпис от рода на "Тук почиват еди-колко си турски войници, загинали в боевете на еди-кои си дати. Точка." без много шум. Цялата врява и от двете страни, като и мотивът "за да покажем какви европейци сме" ме отвращават. Съгласен съм с Морвен за строителната треска за паметници. Проблемът с този е, че отдавна би трябвало да го има.
Не става дума за паметник, тип "пашата на коня", като онзи на Цар Освободител пред НС - ако беше така, аз щях да съм първия с динамита :twisted: , а за плоча с надпис, посветена на войниците. Ако надписа споменава "герои", бих възроптал също. Никой обаче от тук присъстващите не знае какво ще пише на плочата. Като Злодей, просто се възхищавам на пропагандния мозък, измислил това - "турски паметник на Шипка". Кратка фраза с максимално въздействие върху въображението и емоциите, без да носи почти никаква информация. Ей върху такива неща се гради властта над масите.

Поробители? Не. Войски на поробителя. Има разлика. Представяте ли си турският войник, застанал пред пашата, и обясняващ "Няма да се бия, щото се съмнявам, че те май имат право"? Наградата за дезертьорство във всички армии е смърт. Само че, виждате ли, турците били кръвожадни зверове, тласкани от фанатичната омраза към раята, и затова се стремели да превземат върха, а пък нашите били родолюбиви герои. Друг път. Ако някой ми каже, че българите също не са мразели фанатично врага си... Не в същността, а в действията е героизма. Уважам опълченците и смятам че са герои, заради това, че са били доброволци и сами са тръгнали на смърт, и защото са извършили свръхчовешко дело, а не защото, разбирате ли, са били "от наште" и са ни осигурили победата, или защото така са ми промили мозъка в училище.

Въобще, както казах, шумът ме отвращава. "Кой не вика не е патриот" е лозунг на патриотара, не на патриота. За мен делата, а не думите имат значение. Дефиницията "Патриот е човек, който прави нещо за страната си, а не чака тя да направи нещо за него" обаче отхвърля 90% от българите в позорната категория на чакащи.

Добре, щом държите толкова на паметта на героите на Шипка, нека го проверим... Черпя едно Шуменско първия/първата, който ми изброи пълководците и отличилите се в боевете за прохода, без да се допитва (или да го е правил/а наскоро) до справочници и учебници - ей така, само по памет, както си седи пред монитора...

За примерите - доколкото знам, при Лайпциг или Ватерло (едно от бойните полета, при което е бил съкрушен Наполеон) има параклис-паметник на загиналите, в който всяка от страните има своя секция...
Пак доколкото знам, по време на Сръбско-българската война сърбите стигат почти до София - логично, би трябвало да има сръбски гробове на наша територия. Къде са? А пък ние се оплакваме, че нашите военни гробища в Сърбия и Македония били занемарени...

П.С. Жалко че не е в мен онзи брой на ПиСи Мания, в който един от читателите беше пратил Стар-Крафт версия на творението на Вазов, за да го пусна. "Три дни вече как смелите марини бункера бранят" "Каригън безумни върха пак сочи..." "И върха отговори с дружен вик Go!GO!GO!" Имам идея как да компенсираме затварянето на АЕЦ Козлодуй - просто вграждаме генератор в ковчега на всеки велик българин...
Дагърстаб. Точка.

Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Tue Jun 22, 2004 2:46 pm

Даг - виж сега, не мисля, че някой от този форум би се възпротивил да има малка плоча на масовия гроб на която чисто информативно да пише "Тук почиват костите на 4000 турски войника загинали при неуспешен опит да превземат връх Шипка през Руско-Турската освободителна война". Проблемът е в хората които го издигат - познавам добре как българските държавници отричат своето минало. Бих заложил сериозна сума, че текстът на полочата ще бъде оскърбителен и унизителен за страната. Освен това ще омаловажава подвигът на хората загинали там.

Ако мислиш, че падналите турски войници заслужават нещо повече - да им го окаже Турция. България се грижи за Българите.
Опълченците на Шипка

Иван Вазов

11 август 1877

Нека носим йоще срама по челото,
Синила от бича, следи от теглото;
Нека спомен люти от дни на позор
Да висне кат облак в наший кръгозор;
Нека ни отрича исторйята, века,
Нека е трагично името ни; нека
Беласица стара и новий Батак
В миналото наше хвърлят своя мрак;
Нека да ни сочат с присмехи обидни
Счупенте окови и дирите стидни
По врата ни още от хомота стар;
Нека таз свобода да ни бъде дар!
Нека! Но ний знаем, че в нашто недавно
Свети нещо ново, има нещо славно,
Що гордо разтупва нашите гърди,
И в нас чувства силни, голями плоди;
Защото там нейде на връх планината.
Що небето синьо крепи с рамената,
Издига се някой див, чутовен връх,
Покрит с бели кости и със кървав мъх,
На безсмъртен подвиг паметник огромен;
Защото в Балкана има един спомен,
Има едно име, що вечно живей,
И в нашта история кат легенда грей,
Едно име ново, голямо, антично,
Като Термопили славно, безгранично,
Що отговор дава и смива срамът,
И на клеветата строшава зъбът.

О Шипка!
Три деня младите дружини
Как прохода бранят. Госките долини
Трепетно повтарят на боя ревът.
Пристъпи ужасни! Дванайсетий път
Гъсти орди лазят по урвата дива,
И тела я стелят, и кръв я залива.
Бури подир бури! Рояк след рояк!
Сюлейман безумний сочи върха пак
И вика: "Търчете! Тамо са раите!"
И ордите тръгват с викове сърдити,
И "Алах!" гръмовно въздуха разпра.
Върхът отговори с други вик: ура!
И с нов дъжд куршуми, камъни и дърве;
Дружините наши, оплискани с кърви,
Пушкат и отблъскват без сигнал, без
ред. Всякой гледа само да бъде напред
И гърди геройски на смърт да изложи,
И един враг повеч мъртъв да положи.
Пушкалата екнат. Турците реват,
Насипи налитат и падат, и мрат; -
Идат като тигри, бягат като овци
И пак се завръщат; българи орловци
Кат лъвове тичат по страшний редут,
Не сещат ни жега, ни жажда, ни труд.
Щурмът е отчаян, отпорът е лют.
Три дни веч се бият, но помощ не иде,
Отникъде взорът надежда не види
И братските орли не хвърчат към тях.
Нищо. Те ще паднат, но честно, без страх -
Кат шъпа спартанци под сганта на Ксеркса.
Талазите идат; всички те нащрек са!
Последният напън вече е настал.
Тогава Столетов, наший генерал,
Ревна гороломно: "Млади опълченци,
Венчайте България с лаврови венци!
На вашата сила царят повери
Прохода, войната и себе дори!"
При тез думи силни дружините горди
Очакват геройски душманските орди,
Бесни и шумещи! О геройски час!
Вълните намират канари тогаз,
Патроните липсват, но волите траят,
Щикът се пречупва - гърдите остаят
И сладката радост до крак да измрът
Пред цяла вселена, на тоз славен рът,
С една смърт юнашка и с една победа.
"България цяла сега нази гледа,
Тоя връх висок е: тя ще ни съзре,
Ако би бегали: да мрем по-добре!"
Няма веч оръже! Има хекатомба!
Всяко дърво меч е, всякой камък бомба,
Всяко нещо -удар, всяка душа -
плам. Камъне и дърве изчезнаха там,
"Грабайте телата!" - някой си изкряска,
И трупове мъртви хвръкнаха завчаска,
Кат демони черни над черний рояк,
Катурят, струпалят като живи пак!
И турците тръпнат, друг път не видели
Ведно да се бият живи и умрели,
И въздуха цепят със демонский вик,
Боят се обръща на смърт и на щик,
Героите наши, като скали твърди,
Желязото срещат с железни си гърди
И хвърлят се с песни в свирепата сеч,
Като виждат харно, че умират веч. . .
Но вълни по-нови от орди дивашки
Гълтат, потопяват орляка юнашки. . .
Още миг - ще падне заветният хълм.
Изведнъж Радецки пристигна със гръм,
..................................................................
И днес йощ Балканът, щом буря захваща
Спомня тоз ден бурен, шуми и препраща
Славата му дивна като някой ек
От урва на урва и от век на век.

Dzvero
Sorcerer

Post by Dzvero » Tue Jun 22, 2004 2:50 pm

Поробители? Не. Войски на поробителя. Има разлика.
Така ли?!?!! И къде е тя? Че то по тая логика поробители не е имало. Бил е само един а именно - Султана. Това звучи както немците дето са трепали евреи на кило и после в Нюрнберг всички в един глас са викали - Невинен, изпълнявах заповеди!
Ама също така не Султане е бил тоя дето е убивал мъже, жени, деца, грабел, изнасилвал и отвличал. Дори едно чакълче не заслужават!
За примерите - доколкото знам, при Лайпциг или Ватерло (едно от бойните полета, при което е бил съкрушен Наполеон) има параклис-паметник на загиналите, в който всяка от страните има своя секция...
Пак доколкото знам, по време на Сръбско-българската война сърбите стигат почти до София - логично, би трябвало да има сръбски гробове на наша територия. Къде са? А пък ние се оплакваме, че нашите военни гробища в Сърбия и Македония били занемарени...
Ватерло е бойно поле. Има гробници и за 3-те основни нации дето са се били(французи, англичани и германци). Ако не се лъжа това е в Белгия, или много близо до Белгия. Просто трите армии са се срещнали и са се потрошили. Нямало е 500 години робство. Това е война и е много по-различно от робство, въпреки че по време на робство се водят бойни действия. Ако се даде идеята да се сложат паметни плочи на сръбските войници умряли на българска територия - нищо против, ама пък специално турците, както писах по горе не заслужават и камъче. Освен това ,като позачетох малко материали по темата се оказа, че в Бг. има такива паметни плочи за турски войници, но те са водили достойни (каквото и да значи0 бойни действия. Специално за резлака и неговите резлачета, те са клали и опожарявали като бесни из българските села и градове. Почти цялата Розова долина е била съсипана тотално и са избити хиляди мирни граждани, жени и деца, докато не е бил спрян при Шипка. Това е военно престъпление и няма нищо общо с бойните действия. По тая логика поляците трябва да поставят паметна плоча на убитите немски войници на тяхна територия направо на Аушвиц, че и на Освиенцим и Треблинка да не идат зян.
Това си е гавра с националната чест и паметта на онези отдали живота си за свободата на България.
Не мое да мъмриш, брат!

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Tue Jun 22, 2004 3:24 pm

В интерес на истина няма да се учудя всичкото това да е постановка на Иван Костов. Точно в момента когато той създава партия с националистически наклон и си търси членска маса, се случва това и то иницииарано от бивш кадър в неговото управление.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Jun 22, 2004 4:52 pm

Баси смеха :) Иван Костов е всичко друго, но не и малоумник, а още по-малко е дребен интригант. Едно от малкото качества, които не могат да му се зачислят, дребното интригантство. Иначе между революционерите, борците за свобода и терористите разлика няма, Драгън. Никаква. Едните се правят на по-принципни от другите, но зверствата са същите.

И да питам кога да очакваме в Сталинград паметник на убитите немски момчета? В смисъл, те не са били злобни завоеватели, в крайна сметка, той Хитлер е бил злобният завоевател, те са му били само армията.

Продължавам да твърдя, че да издигнеш, ако ще и дървен кол с табелка на него, е най-малкото вулгарно.
And you can't dance with a devil on your back...

sauron
Paragon

Post by sauron » Tue Jun 22, 2004 7:14 pm

Ами то наистина разликата между терористите и борците за свобода най вече е в гледната точка. :evil:

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Tue Jun 22, 2004 7:17 pm

sauron wrote:Ами то наистина разликата между терористите и борците за свобода най вече е в гледната точка. :evil:
Не е точно така, можеш да бъдеш "борец за свобода" и без да убиваш цивилни.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

sauron
Paragon

Post by sauron » Tue Jun 22, 2004 7:22 pm

определението терорист не се дава само в случаите когато убиваш цивилни. Христоматиен пример за твърдението ми споредмен е завземането на кораба Радецки от Христо Ботев. От наша гледна точка- той е борец за свобода. От турска какъв е? Да кажем и от международно правна точка завземането на кораб плаващ под чужд флаг какво е? Можем до безкрай да спорим по въпроса, ама е в страни от темата. Конфликта Израел-Палестина например също си е източник за нескончаем спор.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Jun 22, 2004 7:25 pm

Хайде стига с този Иван Костов, че стана вече свръхбанално, а? В смисъл - онзи ден чух, че Ина Колева ли беше, Кънева ли беше, дето взе второ място на конкусра на Монсерат Кабайе в Андора преди три години хич не си го била заслужила, ми Костов бил подкупил журито (с председател Кабайе това, нали), понеже девойчето май му било племенница... Ади малко запрете се де!
За паметника - безобразие! Възмутена съм. То бива да сме глобалисти, бива да сме космополити, бива там етнически модел на Балканите да развъждаме, ама черта все някъде трябва да има. Щото ако епопеята на Шипка беше завършила другояче днес щяхме да бъдем на хала на кюрдите, нали. Това го казвам като нормален човек, който криво-ляво познава историята си и поне донякъде я уважава. Дагер, нищо против нямам да си контра, макар че не можах да схвана доводите ти дето си ги дал, но съм съгласна напълно с Рол - в момента, в който руснаците сложат паметна плоча на немските войници, паднали край Сталинград и Ленинград (сега Петербург), в момента, вкойто в Париж сложат паметна плоча на падналите немски войници по време на Втората световна, може и да си преосмисля виждането. Нямам нищо против турците, но прекалените неща винаги са ми идвали в повече. А по-прекалено от това - здраве му кажи. И да, наистина, що не вземем да направим и паметна плоча на падналите войници от армията на Василий Българоубиеца? Тъй и тъй сме почнали, поне да караме подред!
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Tue Jun 22, 2004 7:26 pm

sauron wrote: Христоматиен пример за твърдението ми споредмен е завземането на кораба Радецки от Христо Ботев. От наша гледна точка- той е борец за свобода. От турска какъв е? Да кажем и от международно правна точка завземането на кораб плаващ под чужд флаг какво е?
Отвличане с елемент на пиратство. :P
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Regsa
Sorcerer

Post by Regsa » Tue Jun 22, 2004 7:36 pm

Ама вие всички все още ли не сте разбрали, че ние сме народ с робско самосъзнание (доколкото робите имат такова). Колкото и да ми е мъчно да го призная - това е жестоката истина.
Били сме роби официално 482 години. Знаете ли какво става с народ, който толкова дълго е бил под непрестанна заплаха да му забият кол в задника всеки път щом му хрумне да проявява публично чувството си за патриотизъм? Когато му дойде времето да умре и на последния българин и той ще иска чуждо разрешение, за да влезе в гроба.
На никой не му се иска да е така, но е така.
Така че въобще не ме учудва, че на някой му е хрумнало да строи паметник на турския войник навръх Светая светих на българския дух. Все пак те турците и до днес се чувстват виновни, що пък да не им подаден благ пръст в знак на добрата ни воля. Само, че дори и аз в ролята си на безпристрастен историк не съм наясно защо ни е за Бога да проявяваме добра воля спрямо турския народ.
"Somewhere over the rainbow way up high
There's a land that I've heard of once in a lullaby..."