Поредния Толкин-спор
Хаха. Не се хващай. Наистина нямат нищо общо, всеки си е величина по свойта част. Просто се замислих за ситуацията безсмъртна жена/смъртен мъж.
Която вече е обща. И при положение, че Толкин е канон (достатъчно известен), Геймън никога не би допуснал да го повтори 1:1. Винаги съм разсъждавал така. След като нещо вече го има и е достатъчно добро, какъв е смисълът да го повтаряш? Добрите писатели не работят така. Само хаковете.
Която вече е обща. И при положение, че Толкин е канон (достатъчно известен), Геймън никога не би допуснал да го повтори 1:1. Винаги съм разсъждавал така. След като нещо вече го има и е достатъчно добро, какъв е смисълът да го повтаряш? Добрите писатели не работят така. Само хаковете.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Поне филма е гледал.
Паолини, да.
Добър антипример.
Паолини, да.

passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Колко от сюжетите му са дигнати от предхождаща го творба? Едва ли повече от 1/10. А и не ги е оставил 1:1, нали? Използвал ги е за основа.
Тва, което казвам, Дем - и което не ти харесва - е, че единият стил не прави историята. Ако преразкажеш една (още повече известна) история (или характерна поредица събития) с най-брилянтния стил, тва не те прави писател.
Тва, което казвам, Дем - и което не ти харесва - е, че единият стил не прави историята. Ако преразкажеш една (още повече известна) история (или характерна поредица събития) с най-брилянтния стил, тва не те прави писател.
Проблемът ми е, че си готов веднага да обявиш някой автор за hack защото е заимствал един сюжетен елемент от творбата на някой преди него. Което е тотален абсурд, защото примерите за всепризнати автори, взимали сюжетни елементи с пълни шепи от къде ли не са безброй. Шекспир е един от най-очевидните (сюжетите на практически всичките му пиеси са сериозно заимствани от по-ранни автори).
Но този спор сме го водили вече, ти увърташе докато на всички ни писна, така че този път аз съм дотук.
Но този спор сме го водили вече, ти увърташе докато на всички ни писна, така че този път аз съм дотук.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
Е няма да спорим, ест. Просто да не говорим принципно, а конкретно. Ако линията Тристан/Ивейн беше и завършила точно както Арагорн/Арвен, точно тва щеше да ми дойде на акъла, точно тва щях и да кажа: ебаси, тва е точно като при Толкин.
Не знам за вас.
Не знам за вас.

- BaYa
- Forsaken
Ако Тристан/Ивейн е всъшност келтската легенда за Триста и Изолда, превърната от Вагнер в опера, бъркаш от самото начало. Господарят .. на Толкин е книга писна от човек на ХХ век, докато Т+И си е легенда, т.е. основана на реална история и съществуващи (макра и много отдавна), реални хора.
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
Не, само името съвпада. Даже в книгата "Звезден прах" - за която говорим - е Тристран, май.
Легендата за Тристан и Изолда също беше филмирана наскоро. Сега, като стана въпрос, ще поровя да сравня оригинала с адаптацията.
Легендата за Тристан и Изолда също беше филмирана наскоро. Сега, като стана въпрос, ще поровя да сравня оригинала с адаптацията.
Също толкова валиден съвет: ако ще губиш лице, прави го с повод - ако изобщо.
Девалвираш стойността на абсолютно коректна забележка - оправдана в друга ситуация - поставяйки я в абсурден контекст.
Спелвам очевидното:
коментирам част от историята на "Звезден прах", налична във филма, който съм гледал, 2 пъти
имам пълно доверие на Нийл Геймън, както и на твоето ревю на книгата

Спелвам очевидното:
коментирам част от историята на "Звезден прах", налична във филма, който съм гледал, 2 пъти
имам пълно доверие на Нийл Геймън, както и на твоето ревю на книгата
Да, но не си чел книгата и нямаш и най-бегла идея как е поднесена идеята и колко напомня вътре в романа на каквото и да било, свързано с Толкин. На ниво описание практически всеки сюжет може да бъде приравнен с някой друг. Една от причините постоянно да плямпотиш за плагиатстване и хак-автори бтв. Просто съдиш не по какво пишат, а какво някой си е написал за тях.
Накарай ме да ти напиша още нещо, което знаеш, впрочем.
Накарай ме да ти напиша още нещо, което знаеш, впрочем.
And you can't dance with a devil on your back...
Вече си напълно прав. Млъквам.