Къде се слага запетаята

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
kalein
Arcanist

Къде се слага запетаята

Post by kalein » Wed Mar 19, 2008 5:43 pm

Взето от една заключена тена:
Corwin wrote:Къде се слага запетаята :
1. Което мисля аз, е че...
2. Което мисля аз е, че...
Заради тоя въпрос специално си купих най-новия правописен речник на БАН, с все 100-те страници граматична притурка отпред. И не намерих отговора. Да г'е.

Както каза Мор, едната запетая се пропуска, че стават много - и май само от тебе си зависи коя ще е. Аз поне не виждам как контекстът ще промени каквото и да е.

А ти що пита?

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Mar 19, 2008 5:48 pm

Доста е просто, но понеже съм гол и бос в терминологията, обяснявам по маймунски. Абсолютно съм сигурен в правотата си, поне ако мога да вярвам на примерите от литературни текстове.

1. Когато е след подчинено изречение от типа:
Това, което искам да ти кажа, е че си галфон.
Тогава запетайката е пред "е"-то.

2. Когато не е след такова:
Проблемът е, че си галфон.
Си идва нормално пред "че"-то.

Мисля, че си е правило някъде това, странно, че го е нямало в речника на БАН...
And you can't dance with a devil on your back...

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Mar 19, 2008 5:59 pm

Правилото е и двете запетаи да ги има. Коя ще пропуснеш.... специално в примера на Калин, аз бих пропуснал втората (пред че-то).
This is it. Ground zero.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Wed Mar 19, 2008 6:03 pm

И аз съм съгласен с Мор (а май и с Калин), че според твърдите, пълни граматически правила този случай е комбинация от двата случая на Рол, т.е. запетайка трябва да има и преди, и след "е"-то. Също така, от чисто човешка гледна точка, съм съгласен, че в този случай е допустимо да пропуснеш някоя, но коя от двете едва ли има толкова голямо значение - и в двата случая опростяваш разумно, и в двата случая правиш дребно нарушение, така че май няма значение :)

Просто за протокола - неведнъж съм споменавал, че съм неква порода едеотин - аз лично си слагам и двете :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Mar 19, 2008 6:07 pm

Ми аз никога не съм виждал в текст да е пропусната тази пред "е"-то в първия пример.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Wed Mar 19, 2008 6:13 pm

Слушайте Мор. Правилно е и двете да ги има. Ако ше се пропуска на слух, е както казва Рол.

Страшна тема. :shock:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Wed Mar 19, 2008 6:14 pm

Рол, никой не оспорва първия пример *сам по себе си* :) Никой не оспорва и втория. Въпросът е какво правиш, когато имаш не само "е" след подчинено изречение (от първия ти пример) и не само подчинено изречение, започващо с "че" (от втория ти пример), а *и двете* :) Двата ти примера не се изключват взаимно.

Така де... иначе съм съгласен и с теб, че в случай с "Това, което обсъждаме, е, че..." пропусната първа запетайка ми звучи малко по-неприятно, отколкото пропусната втора запетайка.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Mar 19, 2008 6:18 pm

Нещо не стоплих. Я дай пример за това съчетание.

Roamer
Ascendent

Post by Roamer » Wed Mar 19, 2008 10:54 pm

Амииии... малко по-разширен вариант на това, с което Калин *започна* тази тема? :)

Ето ти нещо по твоя първи пример - пояснително подчинено изречение, което трябва да бъде оградено със запетаи и от двете страни:
Това, в което вярвам, е успокояващо.
Ето ти нещо по твоя втори пример - подчинено изречение, въведено от "че", при което трябва да има запетая точно преди "че":
Успокояващо е това, че винаги ще има в какво да вярвам.
А сега нека ги комбинираме, при което ще получим малко тромава, но граматически правилна конструкция, която ни задължава да слагаме доста запетаи:
Това, в което вярвам, е, че винаги ще има в какво да вярвам.
В този случай е задължително да има запетаи и преди, и след "е"-то, като никоя от тях няма нищо общо със самото "е" :) Първата трябва да бъде там, защото затваря пояснителното "в което вярвам". Втората трябва да бъде там, защото въвежда подчиненото изречение, започващо с "че".

На теория никоя от двете не може да бъде изпусната; изпускането на която и да е от двете е сериозна граматическа грешка. На практика... на практика вече съм свикнал да виждам пропуснати такива запетаи, както съм свикнал да виждам и неправилно поставени пълни и непълни членове, неправилно използване на възвратни глаголи ("ще се напише нова статия") вместо страдателен залог ("ще бъде написана нова статия") или безлична форма ("някой ще напише нова статия"), неправилно писане на "ий" на места, където трябва да си бъде чисто "ии" и още куп други неща, които уж се учат из училищата, пък всъщност малко хора си спомнят за тях... Както вече казах, в такива изречения си слагам и двете запетаи и съм свикнал да ме гледат странно :)

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Mar 19, 2008 11:21 pm

Нещо не се разбрахте. Симеон искаше да каже, че в ситуация, когато важат и двете правила, никога не е виждал да се изпуска първата запетая (демек винаги се изпуска втората). Но това не е вярно и определено не е правило.

а по слух ВСЪЩНОСТ, Алекс, трябва да се изпусне точно първата - товакоетоискамдатикажае <пауза> чесигалфон.
This is it. Ground zero.

Roamer
Ascendent

Post by Roamer » Wed Mar 19, 2008 11:28 pm

Ми то май и аз това казах в предишното си мнение - това с "пропусната първа запетайка ми звучи малко по-неприятно, отколкото пропусната втора запетайка" :)

Добавено: Макар че май съм объркал нещата с това "звучи" - исках да кажа "ми изглежда по-неприятно", защото това с подчинените изречения, оградени със запетаи, явно се среща по-често от това с фрагменти, започващи с "че", "който", "когато" и т.н.... или просто... абе знам ли :) Нямах предвид звуково... бе както и да е :) И двете си трябват и т'ва е!

Добавено още: а сега ще ходя да спя, че почнах съвсем несвързано да говоря :)

Interpreter
Forsaken

Re: Къде се слага запетаята

Post by Interpreter » Thu Mar 20, 2008 9:19 am

kalein wrote:Къде се слага запетаята :
1. Което мисля аз, е че...
2. Което мисля аз е, че...
Първо, не е добре да се започва изречение с относително местоимение (който, която, което), защото те обикновено въвеждат подчинена определителна фраза. С тази поправка, направена основателно от Роланд в следващия пост, правилното е (2) - "Това, което мисля е, че..."
Стигаме до този извод, защото:
1) "че" естествено въвежда подчинено допълнително изречение (описващо обекта при предикати означаващи мислене, чувстване, говорене) и поради това задължително се предхожда със запетая;
2) задаваме въпроса, на който отговаря това изречение (Какво мислиш?) и търсим пропозиционално възможните му отговори. Те са от типа:

- Мисля, че си умник.
- Това, че си умник.
- Това, което мисля е, че си умник.
В третия случай вметнатата опр. фраза е подчертаното, а не което мисля, е че...

Обратна проверка: ако приемем, че вметнатата фраза е второто и я премахнем, би се получило:

- Какво мислиш?
- Това е, че си умник.

Последното явно е пропозиционално неправилно.
Това, което искам да кажа е, че Това, което искам да кажа е, че е по-правилното от Това, което искам да кажа, е че...
:)

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Mar 20, 2008 9:28 am

Стигайки до такъв неразрешим проблем аз просто бих си променила сюжета на разказа :mrgreen:
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Roamer
Ascendent

Post by Roamer » Thu Mar 20, 2008 9:33 am

Валери, не разбрах все пак основната идея на това, което пишеш - опитваш ли се да кажеш, че е граматически правилно да няма запетая *и* преди "е"-то, не само след него, или просто казваш кое от двете нарушения би направил по-леко? :) Ако се опитваш да кажеш, че няма нужда от запетаята преди "е"-то, няма да се разберем толкова лесно - не и докато не ми посочиш грешката в моите разсъждения в мнението ми с трите примера :) Ако просто казваш кое от двете нарушения би било по-приемливо... мфффф. Всъщност и тук не съм много съгласен, ама това вече си е въпрос и на личен избор :)

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Thu Mar 20, 2008 9:51 am

@ Roamer: Да, това, което твърдя е, че запетаята пред "е" е излишна, тъй като вметнатият израз ",което мисля е," е равностоен на "мисълта ми е,"; иначе при "което мисля, е," (с или без втората запетая) равностойното би било "мисълта ми, е..." :)

Иначе на шега, както казваше Й. Радичков, препинателните знаци са затова препинателни, за да се препъне човек в тях от време на време, докато чете и да помисли :lol: