За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Apr 02, 2008 12:16 am

Matrim wrote:Издребнявам, защото ти подмолно пропусна да ми отговориш, та трябваше да стана по-предизвикателен. :)

И какви тълкувания, какви пет лева - сигурен съм, че и Шариатът си има своите тълкувания и тънкости, с което се връщаме отново на квадратчето Старт и взимаме двеста долара премия, дето се вика.
Корана ( тук ти е грешката) няма различни тълкувание- там нещата не са записани с тъкности и неразбираемо а в прав текст - като кодекс със точни указания.

За кое не съм ти говорил , за арабите и византийците ли?
За там Ваш изрази смешното мнение че свещената книга е била виновна за мизерията на западните християни и аз го контрих с твърдението че византийците не са били мизерници. Вярно, може да не са били по- развити от арабите но не са били и по- зле. Но това ли темата- , за история ли говорим когато всеки разбра за какво става дума? Трябва ли да издребняваме в детайли и подробности когато говорим за принципи.
Last edited by RRSunknown on Wed Apr 02, 2008 12:19 am, edited 1 time in total.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Wed Apr 02, 2008 12:19 am

И тогава, защо съществуват различни клонове на исляма, би ли ме светнал? Спорил съм с мюсюлмани, които дружно се кълняха, че Коранът е адски поетичен и почти неразбираем в превод, чел съм откъси и да ти кажа честно той е всичко друго, но не и прав текст.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Apr 02, 2008 12:23 am

Matrim wrote:И тогава, защо съществуват различни клонове на исляма, би ли ме светнал? Спорил съм с мюсюлмани, които дружно се кълняха, че Коранът е адски поетичен и почти неразбираем в превод, чел съм откъси и да ти кажа честно той е всичко друго, но не и прав текст.
Бих те светнал веднага- няма различни клонове- сунитите и шиитите спорят единствено по въпроса с наследството на Мохамед.
Аз не само съм говорил с много мюсюлмани ами на един мой приятел дадо му е ходжа. И всичките са ми казвали едно нещо ( аз и аз съм чел от любопитство). Корана вярно е поетичен в оригинал но пак е така организиран че заповядва нещата в прав текст вместо да ги задава неразбираемо както е в много пасажи на библията които са написани адски двусмислено и за които и до днес не могат да се разберат хилядите секти.
Едит :дай ако ще спорим на религиозни теми да минем на лични че се отклонихме съвсем от темата ебахти!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Apr 02, 2008 12:34 am

Барем да се беше опитал...
This is it. Ground zero.

Vash
Paragon

Post by Vash » Wed Apr 02, 2008 12:42 am

В Библията много недвусмислено е написано, че гейовете трябва да бъдат убивани на място и това е само един от много примери. Причината западната цивилизация да е по-либерална е не, че християснството се е развило и ни позволява повече неща(как да не сме благодарни, че ни ги "позволява" ебаси), а защото поповете вече ги държат далеч от властта.
Last edited by Vash on Wed Apr 02, 2008 12:46 am, edited 1 time in total.

"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Apr 02, 2008 12:43 am

Което не променя крайния резултат и убежденията на повечето вярващи от едната и от другата религии.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Apr 02, 2008 12:47 am

[тя така си говори, заради отношението към жените]
This is it. Ground zero.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Apr 02, 2008 12:52 am

Vash wrote:В Библията много недвусмислено е написано, че гейовете трябва да бъдат убивани на място и това е само един от много примери. Причината западната цивилизация да е по-либерална е не, че християснството се е развило и ни позволява повече неща(как да не сме благодарни, че ни ги "позволява" ебаси), а защото поповете вече ги държат далеч от властта.
Ние обаче въобще не говорим за западната цивилизация а за развитието на религията и разликата с исляма нали? от там тръгна спора.
Пак ще повторя само че по друг начин - исляма защо не се отървал от тяхните попове ако религиите са толкова еквивалентни а?
Last edited by RRSunknown on Wed Apr 02, 2008 12:53 am, edited 1 time in total.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Wed Apr 02, 2008 12:52 am

Добре де, RRS, има нещо, което не разбирам съвсем. Ти опитваш ли се наистина да твърдиш, че в Библията *няма* изказани в прав текст наставления за това точно как човек да си живее живота? :)

От една предишна тема имам спомени, че от Новия завет признаваш само четирите евангелия, а не всякаквите други писма и какво ли не. Това как да е, това го разбирам, а и Maledictus те подкрепи донякъде тогава.

Само че... само че и Стария завет ли не признаваш? Или го признаваш само частично? И внимавай какво точно ще ми отговориш, защото ако се окаже, че признаваш Втора книга Моисеева ("Изход"), в чиято двадесета глава са изложени десетте Божи заповеди:
Мойсей (в Изход, глава 20) wrote:1. Тогава Бог изрече (към Моисея) всички тия думи, като каза:

2. Аз съм Господ, Бог твой...
и т.н.
...а НЕ признаваш Пета книга Моисеева ("Второзаконие"), ще трябва да ми обясниш защо е така :) А ако се окаже, че признаваш и Второзаконието... просто ще те помоля да си намериш - ама наистина да си намериш - текста му, да го прочетеш внимателно и да обърнеш особено внимание на двадесет и втора глава - тази, която започва с:
Пак Мойсей (Второзаконие, глава 22) wrote:1. Кога видиш вола на брата си или овцата му загубени, не ги оставяй, а ги закарай на брата си.
...и продължава нататък, продължава през наставленията какво се случва, когато...
И още Мойсей (Второзаконие, глава 22) wrote:13. Ако някой вземе жена, и влезе при нея, и я намрази,

14. па я набедява в порочни дела и пусне лоши думи за нея, и каже "взех тая жена, влязох при нея, и не я намерих девица"

...

20. Ако ли казаното излезе истина, и момата не бъде намерена девица,

21. то нека доведат момата при вратата на бащината й къща, и градските жители я пребият с камъни до смърт, понеже е извършила срамно нещо...
И ще те помоля да почетеш и нататък, до края на двадесет и втора глава, за разликата между града и полето и какво ли още не. Да, тенденциозно избрах само тази глава от Второзаконието, но и в другите глави на тази книга има още много, много "съвети" за всички области на живота.

Та... действително - като говориш за християнство, приемаш ли и Стария завет, и в цялостта му ли го приемаш, и още ли твърдиш, че там няма строги указания за водене на праведен живот? :) Аз все пак като че ли съм на мнение, че и християнската Библия съдържа и доста други такива указания, които просто хората решават да не следват буквално.

Добавено: Само да спомена, че всякакви неточности и грешки в цитатите са изцяло по моя вина - преписвах на ръка от истинска, хартиена Библия тук, до мен, на бюрото ми, не съм copy/paste-вал от някое онлайн-издание.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Apr 02, 2008 1:03 am

Кога видиш вола на брата си или овцата му загубени, не ги оставяй, а ги закарай на брата си.
Ти мислиш че не може вол да се изтълкува като притежание и че така се тълкува в момента а? :lol:

13. Ако някой вземе жена, и влезе при нея, и я намрази,

14. па я набедява в порочни дела и пусне лоши думи за нея, и каже "взех тая жена, влязох при нея, и не я намерих девица"

...

20. Ако ли казаното излезе истина, и момата не бъде намерена девица,

21. то нека доведат момата при вратата на бащината й къща, и градските жители я пребият с камъни до смърт, понеже е извършила срамно нещо...
Е ти да си чул да са пребили някоя наскоро а? Очевидно вече се тълкува по друг начин - именно за това говоря и аз.
Аз не съм човека който ще спори по точки и подточки- за там попа трябва да каже за какво става дума.
Хубавото на християнската книга е че всеки ( включително и аз) си вади от нея каквото си харесва и си го пригодява като има за основа няколко основни правила които си остават. Всичко останало е скрап за мен. Откъде да знам например че някой не е седнал да приписва на Мойсей думи които последния да не е казал а? Що пък трябва да приемаме всичко буквало? Не се прави така. Я кажи тогава Исус защо не е пребил с камъни Магдалена например макар тя е била доказана проститука и трябвало по този закон да бъде пребита с камъни? Исус просто е оборил половината стар завет.
Има ли противоречие би трябвало да се гледа кой е по големия авторитет- Исус (предполагаемият Бог) или Мойсей (само пророк). Логично че се гледат думите на по висшия. И това важи за всичко в Библията- ако Исус не противоречи с нещо от предишните или тези след него значи тогава е съгласен с е него и то може да се приеме от християнина. Иначе няма логика да се наричаш християнин и да прилагаш "око за око" закона например основавайки се на библията докато същевременно Исус е оборил този закон.

Сега и аз ще ти поцитирам малко да видиш за какво става дума:
Евангелие на Матея 5 глава.
38.
Чули сте, че е било казано : "око за око, зъб за зъб.
39.
Аз пък ви казвам: не се противете на злия човек; но ако ви плесне някой по дясната буза, обърни му и другата.

LightOne
Adept

Post by LightOne » Wed Apr 02, 2008 10:01 am

Е, ще ме извините, че ви прекъсвам, но все пак сред цялата тази какафония на "бялото не е бяло, ами е чисто бяло" взе да изкривява мненията ви в съвсем друга насока.Теологичните спорове вече не са това, каквито са били преди век.Вече е научно доказано е че копия на Библията и Корана няма на възраст на своите "писатели-съвременници", а са писани столетия след небезизвестните събития.Тоест всичко което знаем от тези книжки си е чиста фалшификация на някой, който си го е тълкувал както му е изгодно.Нищо не се знае за ранните християни или мюсюлмани, защото въпросните книги са писани доста по-късно от "създателите" им.Не отричам, че това са исторически личности (Исус, Мойсей и Мохамед), но определено едва има-няма 10 процента от това, което знаем, е истина(т.е. изречено точно от техните усти).Тогава за какъв спор може да става дума като споменаваме "правата вяра" в чистия й вид, когато тя отдавна не е толкова чиста.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Wed Apr 02, 2008 10:19 am

Една бележка относно прогресивността на християнството - зачитането на човешките права и цененето на човешкия индивид всъщност произлизат от хуманизма, който пък е бил основата в идеите на Френската революция (друг е въпросът как са били приложени). Доколкото си спомням, Френската революция няма много общо с християнството, така че ми е малко смешно да се твърди, че свободата на словото е възникнала благодарение на християнството. Лично според мен, свободата на словото я има въпреки християнството, и по-честно - въпреки църквата.

Точно затова според мен не е справедливо да се атакува исляма за това - защото в християнски държави без идеите на хуманизма нямаше свободата на словото да се зачита толкова. Просто вижте европейските държави през 19-ти век, или в началото на 20-ти, за да видите за какво говоря. Според всяка по-авторитарна религия потиска свободата на словото, включително и християнството. Все пак, не забравяйте, че идеите за демокрация и равенство идват от езическа Атина, а не от християнските кралства след това.
Last edited by zhivik on Wed Apr 02, 2008 10:20 am, edited 1 time in total.
This signature is not yet rated

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Wed Apr 02, 2008 10:20 am

Нищо не се знае за ранните християни или мюсюлмани, защото въпросните книги са писани доста по-късно от "създателите" им.
LightOne, грешиш! Знаем много, ама много за ранните християни и мюсюлмани, първо защото свещените книги далеч не са единствените ни източници и второ защото най-ранните техни копия, с които разполагаме, са отпреди процесите на унификация и селектиране.

Иначе, това, което стана в Комитета по правата на човека си е притеснително, но не много. Мюсюлманските страни и без друго са приели Всеобщата декларация с един куп резерви, а извън тях решението най-вероятно няма да задейства. Още вчера то беше осъдено от САЩ, Канада и половината ЕС и навярно ако някой се опита да прокара резолюцията през Общото събрание ще удари на камък (не че съм съвсем сигурен в това, де :cry:)

Искрено ме учуди, обаче, че в Комитета по правата на човека са Китай, Русия, Индия, Либия и кой ли още не. На териториален принцип ли го организират?

Shayhiri е прав, че много по-големият проблем са мюсюлманите в собствените ни страни, които упорито си извоюват нови и нови права.

Да завършва с хубавите новини все пак! Преди няколко дни кралят на Саудитска Арабия призова към диалог между трите големи монотеистични религии. Той направи това с одобрението на висши улеми. Даже доколкото знам е обсъждал с папата перспективите за създаването на легална християнска църква в страната си :evil:.

EDIT: Няма как да не се съглася с Живик. Повечето от свободите ни са резултат от бунта срещу християнството и нямат нищо общо с него.

LightOne
Adept

Post by LightOne » Wed Apr 02, 2008 10:27 am

LightOne, грешиш! Знаем много, ама много за ранните християни и мюсюлмани, първо защото свещените книги далеч не са единствените ни източници
:? ...имах предвид точно тез свещени книги.Нямах предвид, че изобщо отдругъде не знаем за тях.Говорех единствено за тез горните книжлета.

Но както и да е, виждам че нейсе спорът си измести центъра, тъй че спирам.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Wed Apr 02, 2008 10:46 am

Само да добавя за RRSunknown, че забравих преди, а постът ми мина назад вече. Коранът се тълкува непрекъснато и даже съществуват цели школи, които САМО това правят. Също така не е вярно, че единственото разделение в исляма е между сунити и шиити, да не говорим за твърдението, че двете секти спорят единствено за наследството на Мохамед.

Мисълта ми е, ако ще защитаваш някаква теза, нека поне да бъде с достоверна информация. 8-)