Свободата на словото = 2 куршума в слепоочието

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

shannara
Misting

Post by shannara » Tue Apr 08, 2008 10:48 pm

:? Не искам да изпадам в излишни спорове за това кой какъв е бил - нямам първа ръка информация, но ти предлагам моята интерпретация на въпроса
Т.е. той е имал достъп до цялата информация, щото не е намесен в системата на държавата мафия? Малко вероятно.
Получавал е "мокри поръчки", които не е изпълнявал(цитат). Доколкото ми е известно нашата организирана престъпност не е закъсала толкова, че да възлага поръчкови убийства на сульо и пульо, а ги дава на хора, на които разчита. Следователно е бил интегриран в системата на държавата/мафия. Той най-откровено си го признава в интервюто.
Да помислим. Какво се случва, когато откажеш веднъж, втори път конкретно заължение към шефа? Както се знае - излизаш от системата. С краката напред. И какво ти остава? Да минеш на другата страна. Само дето в България явно няма друга страна - сделки с прокуратурата не можеш да сключиш, щото не ти предлагат защита. Следователно трябва да влезеш в светлината на прожекторите и да разчиташ, че няма да изнаглеят дотолкова, че да те гръмнат на светло.

Едит: това a priori, че всичко, което казва е истина.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Tue Apr 08, 2008 11:21 pm

Мм. Аз храня голямо уважение към момчетата от бившите структури :) В смисъл, и на мен многократно са ми предлагали да служа на хероическия тих фронт, с всичките произтичащи от това облаги - и преди да вляза в кашишкото разузнаване, и по време на това, и след него.
(Бтв службата беше точно тип "бриджбърнъри", "подпалвачи на мостове" или "мостоваци", заради което ме ядоха много покрай един превод хора, които просто не знаят за какво става въпрос, но интуитивно все пак си бях прав, защото:
Spoiler: show
...
Аз виждал съм лицето на скръбта
но тя е все така извърната
и думите й ме оставят сляп
очите й ме правят ням
какво ми казва не разбирам
и трябва ли да й се покоря не знам
или да се предам на сълзите.
Аз виждал съм лицето й
тя не говори
тя не плаче
тя не ме познава
защото аз съм само
камъкът, вграден
на моста, по който крачи тя.

(работен превод)
) Само че отказах. Отказах, като им казах, че съм simple and stupid за такава отговорна работа. Ами момчетата, които го приеха това, да бъдат така добри да си изтърпят униженията и последствията от избора си. Застрелването на правото на слово няма да се търпи 8-)

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Apr 09, 2008 9:44 am

Напълно съгласна с Шанара. Освен това защо всички са толкова сигурни, че е бил убит заради нещо, което е написал, а не нещо, в което е бил замесен?
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Super M
Warmage

Post by Super M » Wed Apr 09, 2008 9:56 am

Защото искаше да свидетелства по дело срещу виден престъпен бос, но главният прокурор и министърът на вътрешните работи му попречиха и той се осмели да го каже в интервю по националната телевизия, след което веднага го застреляха, защото, очевидно, знае неща, които не трябва да излизат наяве и защото, ако все още върти мръсен бизнес и разчита на него, дотолкова, че да има значителен икономически интерес и да засяга чужди икономически интереси, надали щеше да го описва в книги.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Alanna
Arcanist

Post by Alanna » Wed Apr 09, 2008 10:51 am

T.e. според Морви и Шанара излиза , че не е възможно да решиш да напуснеш играта и да се "разкаеш" един вид. Или можеш, но отричане и разкаяние не се приемат, щом си бил замесен дори и веднъж в лайната. Ако предишните грехове никога не се прощават, независимо от всички последващи действия, то тогава треперете люде да не съгрешите и веднъж. :shock:
Вярно е, че още в началото човекът е имал избор и е можел и да не се забърква, но също така е вярно, че човек се поддава на изкушения. Не искам никого да защитавам, просто ми се иска да обясня защо не ми харесва тази гледна точка.
Аз подкрепям опита му да разобличи някои от действащите лица, при все че ако толкова добре е знаел системата, то тогава трябва да е знаел, че са му малки шансовете. Не е ли смелост да се осъдиш на смърт?
(\ /)
(X.x)
(> <)

Reality is an obstacte to halllucination.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Apr 09, 2008 10:52 am

А може и да се е набъркал в някви различни лайна и да е направил цялото това представление, за да привлече внимание към себе си и така да си издейства защита от държавата и да се опази от съответни покушения. Пък убийците му да са си рекли - мноо гот, сега ще го пушнем и сички ще си кажат, че са го убили, щото е разправял, че иска да свидетелства.

Не му е чиста работата на човечеца и лично аз не скърбя особено за него, щото от света си отиде поредния екземпляр от криминалния контингент. Ако беше почтен човек, нямаше изобщо да ги знае тези неща. Бил е един от тях. Отишъл си е като един от тях. Биг фъкин дийл - едно мутре по-малко във войната на мутрите.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Wed Apr 09, 2008 10:55 am

В тези среди никога нищо не е сигурно. Иска ми се да мисля като теб Super M, но може и Морви и Шанара да са прави до някаква степен.
Аз подкрепям опита му да разобличи някои от действащите лица, при все че ако толкова добре е знаел системата, то тогава трябва да е знаел, че са му малки шансовете. Не е ли смелост да се осъдиш на смърт?
Word. Само че не се знае защо е решил да разкрие тези неща. Може просто да е било опит да придобие публичност и по този начин да се опита да се предпази от убийство. :?
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

Vankata
Paragon

Post by Vankata » Wed Apr 09, 2008 11:37 am

Баси, колко шум се вдига около убийството на някаква си бивша мутра! Понеже написал няколко книги и веднага всички ревнаха, че това била причината, и се опитват да го изкарат едва ли не герой и мъченик! :evil: Дрън-дрън! Герой щеше да бъде, ако беше бутнал няколко големи боса в затвора! Позьорствата му по разни предавания, че очаквал да го убият заради книгите му, са си чиста проба самореклама! Абсолютно съм убеден, че поводът да го опушкат е съвсем друг! Затова теми с такива драматични заглавия страшно ме ядосват! Преводачо, сбъркал си си призванието! Трябваше да станеш журналист, там тези неща се ценят!
Заповядайте в Клуб за фантастика и фентъзи "Соларис" - гр. Пловдив

Събираме се всеки петък от 18:00 пред книжарница "Литера" на Джумаята.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Apr 09, 2008 11:49 am

Alanna wrote:T.e. според Морви и Шанара излиза , че не е възможно да решиш да напуснеш играта и да се "разкаеш" един вид. Или можеш, но отричане и разкаяние не се приемат, щом си бил замесен дори и веднъж в лайната. Ако предишните грехове никога не се прощават, независимо от всички последващи действия, то тогава треперете люде да не съгрешите и веднъж. :shock:
Никой не говори за грехове и прощаване. Не обсъждаме моралните му ценности, а това доколко е възможно да не е убит заради писанията си.
Не е ли смелост да се осъдиш на смърт?
Много драматично, но недоказано. Доста време е е живял съвсем спокойно, пишейки. Ако е убит заради свидетелстване/писане, да, доста е тъжно. Но както Ванката каза, има и други правдоподобни обяснения.

Бтв, дори да е убит за да не свидетелства, това пак не е същото като "убит заради книгите си".
I don't wanna die

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Wed Apr 09, 2008 12:40 pm

Ванка, може да съм реагирал малко по-емоционално, отколкото трябва. Аз не отричам, че причината за убийството може да е по-прозаична. Но след като Стоев каза публично и многократно, че животът му е застрашен и че се надява прокуратура и следствие да му обърнат внимание, не беше ли странно това пълно безхаберие от тяхна страна? За мен това е голям гаф, меко казано.
Днес Румен Леонидов също каза интересни неща, например - че тази държава се управлява от въпросния Маджо... Каза също, че Стоев бил "достоен мъж". Той обаче разви много странна теза - че е убит от кръгове около БСП, за да си свалят правителството. Понеже БСП-то обичало да се "самосваля" от време на време. Според него излезе също така, че Жан Виденов бил свален пак от тях, а не от 3-те милиона хора по улиците тогава. Не знам... :?

Alanna
Arcanist

Post by Alanna » Wed Apr 09, 2008 12:54 pm

Разбира се, че има и други варианти, заради които може да е убит. Даже по пътя на логиката, надали ще го убият, заради точно тези неща, защото те са широкодостъпни и се набиват на очи. Затова вероятно мотивът за убийство са точно неща които НЕ е казал или написал.
Но да му се нахвърляме поради щото е бил мутра...
(\ /)
(X.x)
(> <)

Reality is an obstacte to halllucination.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Apr 09, 2008 12:56 pm

Не му се нахвърляме, просто не щем да го правим икона...
I don't wanna die

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Apr 09, 2008 1:10 pm

Бе не съм видяла някой да го прави на икона. Просто някак е странно тук, а не в Сицилия примерно, някой да каже публично "разполагам с много компрометиращи факти и моля прокуратурата да обърне внимание, понеже е твърде вероятно да ме убият" и малко по-късно верно да го убият. Не съм си пила кафето с тоя човек, че да роня сълзи за него, просто това, дето става напоследък, вече няма къде да си го сложа.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Wed Apr 09, 2008 1:15 pm

Само за протокола - това, че някой реагира по -емоционално, не означава, че някой друг веднага трябва да отвори лайновоза и да го облее. Ако тема с определен тип заглавие те ядосва, правилната политика е да я игнорираш ;).

Иначе и да гадаем и да не гадаем, няма значение - 50/50 е. Щото пича така, както може и да е бил опукан заради някаква мръсна сделчица, така може и заради книгите да е било, щото със всяка следваща става все по - интересно....... Няма значение всъщност. И да бучим, и да не бучим, тия дето знаят истината са малко, а единствения, склонен да говори (независимо истина или лъжа) вече е ъхъм....... неспособен да го прави.

Ние обаче сме свикнали, че всеки е черен и противното е недоказуемо, и лайновозката е винаги готова да отиде до дестинацията си и да облее някого. Забравяме нещо от сорта на "За мъртвите или добро или нищо" и друг един момент - колцина са изчели книжките на въпросния покойник? Щото мисля, че всякакви коментари са излишни без изпълняването на преди-малко-запитано-зададения обджектив.

Да, книгите му може да са писани с користно щеславни идеи, или пък именно от разкаяние - без да познаваш лично някого не можеш да кажеш. Трудно е да си обективен в такава ситуация така или иначе, и мисля, че истината е някъде там, но къде........ Ако е бил поредното мафиотче, дето си е играело игрички - какво толкова, получил си го е. Царство му небесно и да му бъде простено.
Но някак си ми се ще да вярвам, че е другият - разкаялият се, тръгнал на война с някакви илюзии, че може да се пребори със Змея..... Ей тъй, просто за да убедя себе си, че хората в Татковината все още стават за нещо. И подозирам, че не само аз имам подобна нужда.

Именно ЗАТОВА се вдигна целия шум.....
Spoiler: show
Като чуят "Крали Марко" някои хора, дълбаещи, тъжни според мене мене, се сещат за оня предател от еди-къде си и прочее и прочее.....
Пък аз се сещам за крилати реплики като "Муса, я му поръси на тоя главата с брашно и ми подай боздугана!" или пък си представям какво се случва с белите кадъни на Караибрахим Бесния..... И някак.... ми става едно такова топло и хубаво отвътре......

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Wed Apr 09, 2008 2:58 pm

Според мен не бива да се изказвате толкова крайно. Да, не е редно да се прави светец от него, но в никакъв случай е редно и да се смеете над трупа му. Визирам изрази от типа "мутрата си отиде, на кой му пука", защото като нищо може да се окаже, че наистина човека пише книги с добро намерение и си рискува живота, за да можеме ние да живееме по-добре(не твърдя че е така).
Look at the darkness...
...around me.