За и против целодневната работа

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Целодневна добре платена работа или по-беден, но свободен живот?

Ше се потим, кво да правим
14
33%
На тия грозни капиталисти я НИКОГА па нема..
16
38%
Уви - целодневна И нископлатена
8
19%
Както дойде, за кво ми е тоя личен живот
4
10%

Total votes: 42

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Apr 14, 2008 7:32 pm

Любимец, хубаво мнение. Но си записвам да те питам пак след 15 години работа, макар и в сектора в който се надяваш да успееш.
Аааааааа, и тогава какво, тези които нмаме някакво специализирано или висше обучение да легнем да мрем край пътя ли?!?! :roll:
В интерес на истината, когато бях във 2-ри курс, в университета работих по спецуалност - симултанен преводач - около година. И беше много готино и кефеше. Но точно след първата седмица започнаха да ми треперят ръцете. И спряха 12 месеца по-късно, месец и половина след като приключих договора. И в случая, не беше заради самата работа. Просто попаднахг в една гадна, натоварена, неприятна година!! :twisted: С този опит, ако бях успяла да завърша, сега нямаше да съм симултанен преводач.
За да работя това което искам, би трябвало сега да отделя няколко години за учене, практика и т.н. и нямам нито парите (за да откупя свободата си), нито времето, нито никаква възможност.
Работата ми сега е най-доброто място на което съм била от както започнах преди 20 години. М/у колежките/гите ги има всякакви, но философията на Дирекция е уникална и ми харесва много. Тук сме хора, поименно, и си оставам тук!! Но не е толкова до мой избор, колкото до стечение на обстоятелствата, за какво да се лъжа! :wink:
Но живота първо трябва да се поизживее, да се помъчи човек (като всяко съседско чедо) и после да се прави там някаква равносметка. Понеже не е същото да живееш в града на родителите или семейството си. Които, щеш не щеш, са някава мрежа м/у теб и пропастта. Или да отиеш на друг континент, където не познаваш никой и започваш от кръгла нула.

Тааааааа, явно ще се наложи да продължa да си пърпоря по лузър-ски из света. :wink: И да го преживея някак. :mrgreen:
Last edited by BaYa on Tue Apr 15, 2008 2:47 pm, edited 1 time in total.
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Apr 14, 2008 9:06 pm

Ако мога да обобщя - Всеки сам си го прави. Тва е положението. :roll:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri May 02, 2008 4:46 pm

„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri May 02, 2008 7:06 pm

Аааааааааааа :shock:
Мда, на човек почти му се приработва целодневно:)
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Fri May 02, 2008 10:17 pm

Не е зле. Сега ако и кажете, че тези нещица можеш да ги използваш и през работното време, а не само в обедната почивка... отивам да работя в гуугъл :).

Нека ви предупредя обаче. Всички тия екстри на работното място(гейм зали, стол, детски градинки) са част от злия план на работодателите, да накарат хората си да работят повече. Идеята е, че така прекарваш повече време в офиса. И ако случайно ти се приработи, да можеш да го направиш преди да си се отказал, заради мисълта за половин-едночасово пътуване. Е, и за да избереш тяхната, пред друга фирма, разбира се.
Look at the darkness...
...around me.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Fri May 02, 2008 11:01 pm

всъщност това ПЕСТИ време

Всичко е наблизо - до работното място. Детската градина е при офиса - 20 мин време на ден, което не прекарвам във возенето на детето до детската градина. Преди/след работа/в обедната почивка мога да поцъкам някакъв спорт и да си взема един душ. 5 мин след това да съм на среща в офиса или да шофирам към къщи. Обяда е ясен :) Така най-вероятно ще прекарвам повече време в офиса. Но ще свърша работата си + ще отметна още много задължения без да си губя времето + ще ми е забавно.

Еми аз бих кандидатствал в такава компания, а вие?

Бтв най-якото от всички неща, което правят в Google го няма на снимките. 20% от работното ти време е за проект, по който сам си избрал да работиш. Евала за което.
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri May 02, 2008 11:27 pm

Бе Гугъл си доста яко, но оставаш обвързан с тях - всъщност това, което Коцето изброи, си е нож с две остриета.
This is it. Ground zero.

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Fri May 02, 2008 11:44 pm

Ми имам един бивш колега, който отиде на стаж там и после го взеха на постоянна работа.
Ами да, хранят го, осигуряват му всичко (дом, храна, кола), перфектна работна обстановка, даже намериха работа за жена му.
Само, че си е точно заробването, за което говореше Жоро - седи на работа по десет - единадесет часа на ден, мисли и живее с Гугъл, зверски зависим е от тях дори когато се прибере вкъщи. Въпрос на избор...
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

thunder
Forsaken

Post by thunder » Fri May 02, 2008 11:45 pm

Moridin wrote:Бе Гугъл си доста яко, но оставаш обвързан с тях - всъщност това, което Коцето изброи, си е нож с две остриета.
Естествено, че всичко хубаво си има и лоша страна, но не ти виждам проблема в случая. Обоснови се поне малко :) Като е "доста яко", защо да не отидеш там? Обвързват те? С какво? С това, че ти харесва там? Ъъъъ, минус ли е, че те кефи да работиш някъде?

Ако някоя наша компания ми предложи подобни условия бих отишъл. Такава обаче няма. Учат се вече обаче - всеки набляга на по-добри условия за труд и всякаквите екстри се увеличават.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri May 02, 2008 11:47 pm

Ако не те карат да стоиш повече там, всъщност няма нищо лошо в обвързването. Защото, да, така се обвързваш адски много с работата си. Но иначе се обвързваш доста с нея, малко с детската градина на детето, малко с фитнеса до вас, малко с трите закусвални около работата...
I don't wanna die

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri May 02, 2008 11:50 pm

Минус е - да, осигурено ти е Х, У и З, но какво ако аз имам доста стабилна нужда да върша Епсилон, което Гугъл не ми предлагат, но пък ми предлагат офиса си на 30 километра от най-близкото населено място? Или пък искам да върша Х, но не с колегите от офиса, дето ги зяпам секи ден, а с приятеля ми Пешо, с когото си Х-им от малки?

И изведнъж раят небесен се оказва not exactly what you needed in the first place.

За мен е най-важно да съм независим. Да мога по всяко време да върша всичко, което поискам, при - ЕСТЕСТВЕНО - уговорката, че ще съм си свършил работата, когато съм казал.

Това за мен е идеалната работа. Тая, при която детската градина ми е до офиса има своите добри страни, но страда от фундаменталния дефект, който вече уточнихме - зависим си от фиксиран начин на живот, зависим си от фиксиран набор от дейности и колкото и напредничави, оупън-майндед и креативни да са Гугъл (а те са, и аз имам познати там), определено НЯМА КАК физически да построят такъв утопичен град, в който за всеки да има всичко, което му душа иска, нали се сещаш.

Надявам се да е достатъчна обосновка.

едит: Морви е постнала, но отговорът ми важи и за нея. Предпочитам да работя когато искам каквото искам, отколкото да работя когато те искат каквото те искат. Когато искам решава доста успешно проблема с детската градина и фитнеса до нас. За три часа мога да свърша работа за осем. Но когато ми се налага да седя осем часа, в пет от които не мога да си почина от онези три, понеже някой ми виси на главата и иска да работя - еми оттам тръгна темата всъщност.
This is it. Ground zero.

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Sat May 03, 2008 12:02 am

Aми в предната работа например идваше готвачка, която ни носеше ядене на обед и постоянно хладилника беше пълен.
Обедната почивка протичаше по следния начин - отиваш да ядеш, нахранваш се, вкарваш две приказки в кухнята, после нямаш какво да правиш и се връщаш в съседната стая, където те чака работата.
Депресиращо и натоварващо е.
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

thunder
Forsaken

Post by thunder » Sat May 03, 2008 12:22 am

Е естествено на всеки бонус веднага можем да му намерим и отрицателна страна. Ама хайде като претеглим плюсовете и минусите да не излиза все отрицателно, а?

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat May 03, 2008 12:28 am

Що да е "все". В този конкретен случай ЗА МЕН е отрицателен балансът обаче. Естествено това го казвам на теория, не съм бил там, не съм пробвал. Но определено не подходждам с някакъв голям ентусиазъм тъй като не виждам най-големите си нужди решени от този тип заетост.
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat May 03, 2008 12:29 am

Добре, а защо подхождаш с идеята, че е задължително да ползваш екстрите, ако не те кефят?
I don't wanna die