Кой какво чете, part III

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Mushu
Aes Sedai

Post by Mushu » Wed Apr 16, 2008 3:34 pm

Снощи дочетох "Лъжите на Локи Ламора" - много ми беше интересно всичко, ама абсолютно всичко - от изпипаните планове на Локи до всичките описания на градовете построени от друга раса :P Само ме хвана яд, че не казаха как е името на Локи де факто :roll: Интересно ми стана с тея 5 срички просто :) По отношение на превода - имаше тук-там някои странни думи, но като цяло беше добре, в което реално и не съм се съмнявала. Сега трябва да реша какво да чета, ама имам прекалено голям избор отново :roll:

grellian
E'lir

Post by grellian » Wed Apr 16, 2008 8:00 pm

Аз започнах да чета "Енеида" на Вергилий с превод от 1940г. - а съответно и с пълен набор от носовки и ятови гласни :lol:
Last edited by grellian on Wed Apr 16, 2008 10:01 pm, edited 1 time in total.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Wed Apr 16, 2008 8:49 pm

Оххх. Аз напоследък имам толкова малко време, че чета само форума!!! :? И доклади из офиса!! :(
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Wed Apr 16, 2008 9:19 pm

grellian wrote:Аз започнах да чета "Едеида" на Вергилий с превод от 1940г. - а съответно и с пълен набор от носовки и ятови гласни :lol:
Енеида

grellian
E'lir

Post by grellian » Wed Apr 16, 2008 10:02 pm

Interpreter wrote:
grellian wrote:Аз започнах да чета "Едеида" на Вергилий с превод от 1940г. - а съответно и с пълен набор от носовки и ятови гласни :lol:
Енеида
Оправих го. Надявам се, никой не мисли, че не знам как се казва книгата, която чета.

Mindcrime
Arcanist

Post by Mindcrime » Thu Apr 17, 2008 10:08 am

Я ми дайте някакво предложение, какво да почна като свърша "Фондация"? Ще ми се пак да е нещо в сферата на фантастиката.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Apr 17, 2008 10:21 am

А какво си чел досега и кои автори харесваш?

Пробвал ли си сагата на Ъплифта на Дейвид Брин? Аз сега чета "Звездна вълна се надига".
Чудесен представител на твърдата научна фантастика и прекрасен разказ за едни възможни отношения между хора и разумни делфини.

Книгата е взела Хюго, Небюла и Локус. Заслужила е и място в "Евъргрийна" на списанието :wink: - виж в търсачката на съдържанието.
Дейвид Брин пък е бил "Автор на броя" - виж пак в търсачката, ако те интересува списъка на книгите от сагата на Ъплифта.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Super M
Warmage

Post by Super M » Thu Apr 17, 2008 10:58 am

След като с огромно задоволство приключих с тухлата "Вихър от мечове" се насочвам към един досаден учебник по Международна сигурност и Рей Бредбъри с "От прахта родени", която почва rather strange and rather promising. Харесва ми стила на Бредбъри - много е меланхолично-лиричен и навяващ тъга някак си, а книгата е от странна по-странна, но засега ми допада доста.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Apr 17, 2008 11:40 am

Всъщност не е ли това - препоръчването на неща за четене, за всеки по нещо, като всеки си знае вкусовете - идеята и на рубриката "Evergreen", и изобщо на ревютата в списанието? :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Apr 17, 2008 11:42 am

Roamer wrote:Всъщност не е ли това - препоръчването на неща за четене, за всеки по нещо, като всеки си знае вкусовете - идеята и на рубриката "Evergreen", и изобщо на ревютата в списанието? :)
Да, но с уточнението, че е хубаво в такива теми да се ориентираме взаимно - "ако ти е харесал авторът Х, пробвай автора У. Ако ти е допаднала книгата Х, хвърли един поглед на книгата У". :)

Не е ли това идеята на форума, или поне една от тях? :wink:

Впрочем в някои ревюта на книги и филми по разни сайтове самият ревюиращ дава такъв ориентир. На същия принцип действат (добрите) продавачи на книги и сайтове като Амазона. :)
The Best of Mozart

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Apr 17, 2008 12:03 pm

Виж с'а... не казвам, че не трявба да има такива обсъждания тук, а просто че човекът може преди това да е прегледал списанието, за да не повтарят хората едни и същи неща :) А иначе... мдам, щях да кажа още нещо, ама ти много добре си си го казал в последните две изречения :plez:
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Apr 17, 2008 1:37 pm

Между две глави на "Звездна вълна се надига" попоглеждам и книгата на Сидер Флорин (вечна му памет) "В словесните дебри" с подзаглавие "Практика на превода (с теория между редовете)", изд. "Народна просвета", 1990.

В отделни кратки глави един от най-добрите ни преводачи дава, с доста хумор при това, полезни съвети как да се превежда и по-общо казано как да се борави с българския език. Пълно е с примери и се чете леко.

Една от главите е "Каза той и каза тя" и в нея Флорин привежда около триста начина да се изрази понятието "каза" в зависимост от контекста и настроението на "казващия". (Ако имам време, ще ги пусна в отделна тема в общия форум).

Прекрасна книга за преводачи, редактори и изобщо активно ползващи (и активно интересуващи се от) българския език.
The Best of Mozart

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Apr 17, 2008 1:45 pm

passer-by wrote:Една от главите е "Каза той и каза тя" и в нея Флорин привежда около триста начина да се изрази понятието "каза" в зависимост от контекста и настроението на "казващия". (Ако имам време, ще ги пусна в отделна тема в общия форум).
Непременно пусни моля, че ми е писнало от скапания (само в тва отношение) английски, където вече се е формирал некъв отвратен консенсус, че САМО said можело да се използва и ВСИЧКО друго било грешно или тъпо. :roll: В българския е точно обратното и честно казано не мога ги разбера още ония идиоти. Според мен се лигавят. :evil: Така че дай да сравним. Аз ше пусна техните "правила".
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Thu Apr 17, 2008 2:15 pm

Аз определено бих искала да си сложа ръцете върху тази книга, така че би ли ми я заел, като я прочетеш? (много съм внимателна и книги не съсипвам :)) Или ако може да се намери, кажи къде.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Apr 17, 2008 2:41 pm

Ghibli wrote:Аз определено бих искала да си сложа ръцете върху тази книга, така че би ли ми я заел, като я прочетеш? (много съм внимателна и книги не съсипвам :)) Или ако може да се намери, кажи къде.
Ами питай все пак антикварите или пък я вземи от някоя библиотека (назаем, естествено :mrgreen: ). Иначе и аз ще поразпитам, че направо бих подарил по една бройка на този-онзи. :wink: (Ако я продават на някаква приемлива цена, де).
The Best of Mozart