Мъглата

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Apr 17, 2008 10:02 pm

Гледах го най-сетне в ужасния Синеплекс. Верно е четворка кинти, което е супер.

За разлика от филма. 7/10, което означава, че надскача с лекота рамките на тъпия си жанр, но уви не стига хич далеч. Двойка въпроси:
Spoiler: show
Какво друго обяснение може да има ОСВЕН паралелен свят, щото тука некои негодуваха? Изтъркано, да, но близо до Лъвкрафтския оригинал - и най-вече единственото възможно.

И далеч по-важното, некой тука вижда ли НЕКЪВ смисъл в баш финала? (Освен "никога не се предавай" или шляпнатото на плаката "Fear changes everything".) Щото аз не - и мога да докажа, че е маса куц, дори за жанра си.
Иначе добри актьори и концепция, макар сценарият да не използва докрай потенциала на ситуацията. Много точна философия (с изключение на финала, който такова на метеното). Прилични ефекти като за жълтите стотинки, с които са правени - а огромната твар в края беше просто култова и мачкаше отсекъде смешния на фона й Кловчо ("Чудовищно"). Ако филмът беше свършил там (идеалният момент), щеше да заслужи 8/10. Но не, трябваше да се правят на интересни и да се пробят да надцакат оригиналния финал, прецаквайки го. :roll: Божеей.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Darkling
Paragon

Post by Darkling » Thu Apr 17, 2008 10:10 pm

Това за паралелния свят си беше излишно и можеше изобщо да не се засяга въпроса какви са тези неща и откъде идват. Лъвкрафт впрочем няма нищо подобно.

"Животът е гаден." казва финалът. Да го наричаш "куц" е съвсем малко по-абсурдно от опитите да намериш позитивен смисъл в него.
След няколко упражнения за разтягане взимам бърз душ и отивам във видеотеката, където връщам две касети взети под наем в понеделник - "Тя в мъжкия изправителен център" и "Двойно тяло", но всъщност пренаемам касетата с филма "Двойно тяло", защото искам тази вечер да го гледам още веднъж, въпреки че едва ли ще имам време да онанирам при сцената с умъртвяването на една жена с бормашина, тъй като в седем и половина имам среща с Кортни в "Кафе Люксембург".

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Thu Apr 17, 2008 10:16 pm

Напълно съгласна с Дарклинг, че можеха спокойно да спестят абсурдната и смешна, по мое мнение, информация за военните експерименти и алтернативната вселена. Дори можеха просто да споменат, че тези същества винаги са били там и са съществували в мъглата... ще има повече мистицизъм и няма да има нужда от обяснения к'ва, за Бога, е тази паралелна вселена/свят, защо военните са се занимавали с това и знам ли още колко въпроси, които просто нямаше нужда да бъдат повдигани...
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Apr 17, 2008 10:19 pm

Пак казвам, че тва е единственото възможно обяснение, така че и да не бяха го споменали, шаблонът нямаше да изчезне. Така че по-добре, че го споменаха, иначе щеше съвсем да се омОта идеята - освен тва не беше самоцелно, а част от сюжета, помните съдбата на "отговорните".

Колкото до финала, ако наистина казва само тва, къв е смисълът от него? Кой и защо ше иска да дава пари затва? Шитавият живот е навсякъде отвън - и напълно безплатен. Защо ти е същото и във фикцията, която трябва да му е контрапункт? Освен тва нямаше много общо и с истинския живот. Беше си сериозна гавра с героите и зрителите и смешновато подценяване на интелигентността и инстинктите им. И защо? За да изкара Дарабонт с клизма няква иначе безсмислена актьорска сцена. :?

Оригиналната повест на Кинг, оказа се ей сега като проверих, е с много по-правилен финал. И точно квото очаквах аз - макар да се виждаше към края накъде отиват нещата във филма. :roll:

Дарклинг, ше ме прощаваш, ма и Лъвкрафтианските зверюги по-добре да идваха от паралелно измерение - иначе не фаща много дикиш.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Darkling
Paragon

Post by Darkling » Thu Apr 17, 2008 10:31 pm

Аз пак казвам, че не беше нужно обяснение и както изтъкна Елейн щеше да има някакъв мистицизъм, едно друго.

А за идеята, различни хора, различни вкусове. На мен например страшно ми се хареса лъхащият от края нихилизъм. Смисълът на "No country for old men" (филмът, с книгата стоят малко по-различно нещата) не беше много по-различен.
Last edited by Darkling on Thu Apr 17, 2008 10:44 pm, edited 2 times in total.
След няколко упражнения за разтягане взимам бърз душ и отивам във видеотеката, където връщам две касети взети под наем в понеделник - "Тя в мъжкия изправителен център" и "Двойно тяло", но всъщност пренаемам касетата с филма "Двойно тяло", защото искам тази вечер да го гледам още веднъж, въпреки че едва ли ще имам време да онанирам при сцената с умъртвяването на една жена с бормашина, тъй като в седем и половина имам среща с Кортни в "Кафе Люксембург".

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Thu Apr 17, 2008 10:32 pm

Самата идея
военните да имат пръст и то с отприщването на дупка между два паралелни свята/вселени, е не само клиширана, но и абсурдно смешна и незадоволителна. За мен си остава яко неубедително и далечно като обяснение. Друг вариант има и той е да не бяха замесвали военните по този начин - като причинили цялата тази 'свръхестествена' катастрофа. Възможно беше да ги бяха представили просто като хора, свидетели на 'откритието'/'съществуването' на новите същества, НЕ В ДРУГ СВЯТ, а в нашия собствен. Същества, за които никой не е подозирал, че са там, в мъглата, докато просто някой не ги намира при странни обстоятелства (ок, съзнавам, че и това влиза в клишето, но мисля, че щеше да е доста по-интересно и можеше по-добре да се направи). Знам ли, паралелните вселени, за които и нищо не научаваме, са ми прекалено sci-fi и прекалено "голямо събитие", за да ми ги тръснат ей така и да не ми дадат никаква друга информация за тях. А и не ми лежат много в жанра.

Както и да е, с теб не може да се води дискусия. При теб нищо не подлежи на промяна и не допускаш, че е възможно да не си напълно прав. Talk about мегаломания.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Thu Apr 17, 2008 10:49 pm

Значи това за паралелния свят и откъде са дошли чудовищата и в книгата и във филма беше само загатнато. То въобще не е в основата на нещата и Кинг просто го е използван като общ фон, върху който да разгърне сюжета. Затова не се задълбаваше в обясняването как точно, защо и откъде всъщност се е появила Мъглата. Просто се намекваше че воените имат пръст в цялата работа с някакви техни опити и се оставя на читателя/зрителя да си го представя ако иска.
А краят "Животът е гаден!" беше брутален поне според мен. Толкова много болка и чуство на безпомощност отдавна не бях усещал във филм. 8-)
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Apr 17, 2008 10:51 pm

Всичко е в аргументацията. :)
Откъде може да дойде 300-метров звяр, освен от друго измерение? (Ако сме близо до брега, може би от океанските дълбини - като Клови - ма тва е не само безобразно тъпо и клиширано, ми и обективно невъзможно (налягането).) Кой може да отвори врата към него, освен учените/военните? Господ? Случайността? Клиширани са самите жанр и концепция - поначало. Така че няма как да няма клише и във филма.
Иначе съгласен, че можеше да няма обяснение, но както показах в предния пост, тва нямаше да е плюс, а минус. По-скоро.

Къв нихилизъм, Дарк? Краят, де факто, е несравнимо по-оптимистичен от оригиналния. Тва е и идиотщината. То бива, бива драматична ирония спрямо героите, но и тя трябва да е с мярка - и най-вече смисъл, а не самоцелна ***** на песък.

Не виждам много общо с Кучетата. Там героят никога не се е предавал, точно обратното. А имахме и директна антропоморфизирана опозиция в лицето на Чигур. Освен тва е и класически, наджанров филм, та може да си го позволи. Мъглата, за сметка на това, бая се изхвърля в опита да си надскочи ръста.

едит: Валери, така е за финала - но ако филмът беше свършил най-късно в колата. Шото тва после си е чиста гавра (може би точно тва е целта на Дарабонт, де - няма лоша реклама)...
Last edited by shayhiri on Fri Apr 18, 2008 3:16 am, edited 1 time in total.

Darkling
Paragon

Post by Darkling » Thu Apr 17, 2008 11:00 pm

Не виждам нищо по-оптимистично, оригиналният край доколкото знам е отворен. Дали е самоцелна иронията е субективно. Общото с Кучетата пък е, че и двата филма подчертават човешката незначителност и безсмислието на борбата срещу Провидението.

Elayne
Elder God

Post by Elayne » Thu Apr 17, 2008 11:20 pm

Не е необходимо да лежи на законите на физиката и логиката обяснението откъде се е появило чудовището или многото по-малки такива. Ако просто 'съществуваха' в мъглата като нещо, което не се подчинява нито на логика, нито на обяснение, нито на физични закони и просто го имаше, щеше да подсили мистичния елемент, свръхестественото. Това, поне на мен, като вариант ми се струва по-'красиво' и по-малко озадачаващо и неудовлетворително от дупка, създадена от военните, във времепространството :shock: :?.

Пък и идеята чудовището да изпълзи просто така :) от океана, подобно на Кловърфийлд (вече хич не помня как беше там, но се доверявам на писаното в твоя пост), е доста привлекателна. Случва се нещо неочаквано, което се бие по всички параграфи с логика, закони, обяснения, бла, бла, бла, научен шайт и просто... си става. Не сме го видяли, не сме разбрали, че съществува и изведнъж просто ни се натриса на главите. Похватът с другото измерение наистина силно ми лъха на третокласна фантастика за бедни. Във всеки случай това си е само мое усещане. Не ангажирам никого с него.
I dont care if it hurts
I want to have control
I want a perfect body
I want a perfect soul
I want you to notice
When Im not around

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Apr 17, 2008 11:32 pm

С последното съгласен. Както и с идеята, че не всичко има нужда от обяснение, влезе ми в главата.
Без обяснение > клиширано обяснение (понякога), нали тва казваш? Бива, чатнах го. :) Но тук наистина беше вързано със сюжета - пък и не знаем със сигурност дали обяснението отговаря на истината.

Дарк, имам предвид финал, при който
се оказва, че цялата земя е инфестната и тва общо-взето е краят - или поне алюзия за това, както в оригиналния финал. (Докато във филма почти всички оцеляха - освен най-важните. :roll:)
Тва щеше да е сто пъти по-читаво, не мислиш ли?

Super M
Warmage

Post by Super M » Thu Apr 17, 2008 11:43 pm

Значи относно паралелния свят - и аз смятам, че е клиширано, отворено и неясно като концепция, но същевременно умишлено е просто загатнато, защото фокусирането върху псевдо-научни обяснения не е целта на филма. От друга страна, порталът наистина би могъл да бъде едно от твърде малкото разумно звучащи обяснения. Липсата на каквото и да е обяснение щеше да е по-дразнеща за любопитния зрител, а идеята, че създанията просто живеят и идват с мъглата е много абстрактна и невъзможна. Мъглата е ОК като явление, което може подтикнато от някакви странни процеси да се зароди и да се задържи достатъчно, за да обгърне и обхване в паника отделно градче, местност или целия свят, но чудовищата просто бяха твърде много, твърде материални и физически присъстващи във филма и историята, за да си представим как веднъж ги има, а друг път не, или как просто са продукт на съмата мъгла - не ставаше така. Те просто си бяха представители на една кошмарна, извратена и ужасяваща фауна със собствена йерархия и хранителни вериги (насекомите и птиците), с различни начини за размножаване (паяците) и т.н.

За края - не знам как завършва повестта в оригинал, но на мен краят на филма ми се стори доста реалистичен, докато го гледах. Ако съм имал някакви съмнения или колебания те са се появили много по-късно от подобни форумни възражение. Все пак обстановката е такава, че:
- който и когато и да навлезе в мъглата оцелява средно около 1-2 минути, бъдейки разчленен, разкъсан, изяден, изсмукан...
- буквално на всяка крачка е пълно с изключително смъртоносни и враждебни създания, които не проявяват никакъв разум, а се водят единствено от глад и агресия. Героите нямат нито подходящо оръжие, нито разчитат на помощ, нито имат изход.
- навсякъде по време на бягството си срещат само смърт - жестока и болезнена, изпълнена с агония. Хората в автобуса, съпругата на главния герой бяха обвити в гъсти паяжини - те може и да бяха котило, гнездо на онези паяци. Всеки би предпочел един куршум в главата пред подобна съдба.
- историята свидетелства за обсадени, обречени, безпомощни хора, които са предпочитали куршума пред смъртта, изнасилването или пленничеството - ужасът на видяното в мъглата и ситуацията на героите във филма не изглеждаше по-позитивна.

Не знам за вас, но на мен краят на филма ми се стори изънредно убедителен и силен, правилен. Също така появата на армията и борбата с тварите, беше нещо, което исках, копнеех да зърна. Който е чел повестта, може ли да сподели оригиналния завършек.

Мислех си също така дали наистина хората са толкова глупави и хаотични, толкова страхливи, безпомощни, уязвими и податливи на фанатични въздействия. Мислех си какво ли би станало ако Мъглата връхлети София. :roll:
Нямаше ли да сме също така смотани, безпомощни, изплашени и отчаяни. А на какво щяхме да се надяваме? Армия, полиция, гражданска защита, медицински персонал, убежища, стабилни и непробиваеми сгради, запаси от храна, оръжия. Колкото повече си мисля, толкова повече ми се струва, че щяхме бързо да се стопим и че на нищо не бихме могли да разчитаме.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Fri Apr 18, 2008 10:00 am

Super M много правилна мнение. :wink: Или поне съвпада с моето почти напълно.
shaihiri wrote:Но тук наистина беше вързано със сюжета - пък и не знаем със сигурност дали обяснението отговаря на истината.
Пак си беше само загатнато и не беше обяснявано подробно. То нямаше и нужда.
А относно финала и двата ми харесват. Този на филма ме разби с емоциите си, а на книгата с чуството на безнадежност и обреченост. 8-)
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun Apr 20, 2008 11:44 pm

Изгледах го току що в Мола (гадовете също са напраили мизерията с цените, а аз не знаех :cry: ). Страхотен е, адски ме изкефи. НО съм съгласен с Шайха, че финалът е тотално самоцелен, ненужен и неоправдан от натрупаните през филма очаквания. Само дето не ги преобръща, а просто... не отговаря. И с тези си качества мен поне не ме шокира, а единствено ме подразни.

Също съм съгласен с Дима, че почти всяка сцена във филма свършва точно както си очаквал, когато е започнала.

Обаче въпреки това филмът е зверски добре направен, страхотно атмосферичен и изобщо четете ми ревюто в броя, че ме мързи да пиша тук :mrgreen:
А Крашдаун дали не си зе, а? :shock:
And you can't dance with a devil on your back...

Nyn
Sorcerer

Post by Nyn » Mon Apr 21, 2008 12:49 am

:lol:
Доста.Стреснах леко другите хора дет гледаха с мен с вик "Е-е-е,Крашдаун пак умря!"
Хората определено си бяха задали въпроса как максимално да се изгаврят с главния герой и зрителя за финала, но май не ме подразни, защото не бях в настроение да възприема насериозно филма. Пък и по принцип тоя тип филми малко трудно ме трогват.
Но "Мъглата",въпреки lame обяснението за чудовищата и понасиления край,отчасти и заради това,че им е стискало да го друснат така последния :twisted: ми хареса в пъти повече от подобни в жанра.
To the unfortunate person who threw a shoe on the stage. We collect shoes, so you're not getting it back. You're gonna have to hop home, on one leg. And while you're hopping home, dear shoeless person, you could whistle this tune to yourself. *starts playing Nancy Boy*