Трябва ли да се чества краят на Втората световна война?
Moderator: Moridin
Не знам как ще погледнете на това, но бих предложила да се сплитне темата. Базирано е повече на емоции, но просто ми се струва, че такъв спор не стои добре в темата за честване на празника. Затова предпочетох да не отговарям на Людмила, въпреки че и аз не съм съгласна с нея.
Едит: а иначе мнението ми е като на останалите - днес празнуваме края на войната като хора, не като жители на еди коя си страна.
Едит: а иначе мнението ми е като на останалите - днес празнуваме края на войната като хора, не като жители на еди коя си страна.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
Бе в учебниците вече от доста години не се пише за героичното партизанско движение, както и не се набляга на черния монархо-фашистки режим, да не говорим за съветската армия - освободителка. Мисля, че объркването произтича от това, че Людмила е под грешното впечатление, че си честитим девети септември. А ние просто си честитим годишнината от края на най-кървавата война в съвременната история на човечеството.
- The Dragon
- Elder God
Людмила не е под подобно грешно впечатление. Тя просто смята че обединена Европа заслужава да се празнува в далеч по-голяма степен от края на Втората световна война. И смята че като българи нямаме повод да се срамуваме от ролята си в нея.
But I, being poor, have only my dreams;
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams
- Interpreter
- Forsaken
Бтв в периода 9 IX 1944 - декември 1946 от репресии са позагинали някъде около 100 000. И още доста до 1956 г.Ludmila76 wrote:и ъъъъъ, Moridin, не се X, а 32 хиляди убити и ранени. Излишна жертва. Не е въпрос дали съм съгласна, а че не приемам клишета дето още ги пишат по учебниците. България никога не призната за държава победителка във войната - за разлика от Франция например. Без "формално". Жалко е че смяташ последния опит за реализация на националния идеал заради който стотици хиляди са дали живота си за позор.

Колко вярно. Ние само сме били на страната на лудия маниак, опитал се да завладее Европа, от какво има да се срамуваме?Ludmila76 wrote:Людмила не е под подобно грешно впечатление. Тя просто смята че обединена Европа заслужава да се празнува в далеч по-голяма степен от края на Втората световна война. И смята че като българи нямаме повод да се срамуваме от ролята си в нея.
А иначе не разбирам с какво един търговски договор е по-достоен за празнуване от края на най-чудовищното събитие в човешката история...
@ Драгън - съгласен съм, че германците поотделно не трябва да бъдат държани отговорни за нещо, което дори родителите им не са извършили. И все пак мисля, че държавата Германия трябва да си носи товара на срама. От морална гледна точка го чувствам така, ако щеш.
And you can't dance with a devil on your back...
Прав си. Ебати скапания празник. Сега като се замисля, и на мен ми докривя че тая война е свършила.Interpreter wrote:Бтв в периода 9 IX 1944 - декември 1946 от репресии са позагинали някъде около 100 000. И още доста до 1956 г.Освен това Денят на победата би трябвало да се празнува на 7 май, но заради ината на Йосиф Джугашвили подписването на капитулацията се отлага на девети.
- The Dragon
- Elder God
Някой тук да е показал "срам", че сме учавствали? Дали печелим или губим няма значение. Важното е, че на този ден е спряло безсмисленото клане на Руснаци, Германци, Българи, Французи, Англичани, Поляци, Италиани и практически всяка друга нация на континента.Ludmila76 wrote:Людмила не е под подобно грешно впечатление. Тя просто смята че обединена Европа заслужава да се празнува в далеч по-голяма степен от края на Втората световна война. И смята че като българи нямаме повод да се срамуваме от ролята си в нея.
@Преводача - при 2 милионна армия в сърцето на Европа всеки може да се инати

@Рол - ми не трябва според мен. Германия е толкова жертва колкото и агресор. Причините за войната са много - малоумния Версай, депресията. Когато един народ е унижен, отчаян и беден е много лесно да го заслепиш и да го накараш да мрази ...
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
- Interpreter
- Forsaken
Абе, тя свърши, ама доста по-късно - с 40 г. някъде Помня, че 1986 г. някъде моят учител, покойният проф. Ал. Фол ни обяви в института: Момчета и момичета, имам лоша новина: Войната свърши. ЗагубихмеMarfa wrote:Прав си. Ебати скапания празник. Сега като се замисля, и на мен ми докривя че тая война е свършила.Interpreter wrote:Бтв в периода 9 IX 1944 - декември 1946 от репресии са позагинали някъде около 100 000. И още доста до 1956 г.Освен това Денят на победата би трябвало да се празнува на 7 май, но заради ината на Йосиф Джугашвили подписването на капитулацията се отлага на девети.

С риск да бъда заклеймен и от двете страни, искам да кажа, че краят на Втората световна война в Европа настъпва на 8 май. Тогава е подписано примирието между Обединените нации и Германия. На 9 май по настояване на Сталин Германия подписва отделно примирие със СССР. Затова и в Русия празнуват Деня на победата. Аз съм много "за" да се празнува приключването на една кървава война, но на победата на Сталин не се радвам. Затова и честитих края на войната вчера. 

- Moridin
- Global Moderator
Людмила, много те бива във високопарните фрази и самочувствието, но за съжаление покритието откъм аргументи малко ти се губи.
Участието на България на страната на Германия е било доста непопулярен акт сред всички онези смели войници, за които си мислиш. Да, умрели са за родината и за националния идеал - щяха да умрат и ако бяхме на страната на достойната кауза. И пак щяха да заслужат уважение. Всъщност няма нищо общо между двете, но напушена от праведния гняв срещу историографическото статукво, май това ти се изплъзва от мирогледа.
Ти като човек СМЯТАШ, че е достойно и заслужаващо уважание да подкрепиш СЪЗНАТЕЛНО акт на безпрецедентно ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ в задоволяване на имперските амбиции на един недоебан луд маниак с дар-слово, защото ти е ОБЕЩАЛ (а не дал) повече територия, която смяташ за своя.
Има нещо ДОСТА погрешно в това на ДОСТА нива.
Участието на България на страната на Германия е било доста непопулярен акт сред всички онези смели войници, за които си мислиш. Да, умрели са за родината и за националния идеал - щяха да умрат и ако бяхме на страната на достойната кауза. И пак щяха да заслужат уважение. Всъщност няма нищо общо между двете, но напушена от праведния гняв срещу историографическото статукво, май това ти се изплъзва от мирогледа.
Ти като човек СМЯТАШ, че е достойно и заслужаващо уважание да подкрепиш СЪЗНАТЕЛНО акт на безпрецедентно ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ в задоволяване на имперските амбиции на един недоебан луд маниак с дар-слово, защото ти е ОБЕЩАЛ (а не дал) повече територия, която смяташ за своя.
Има нещо ДОСТА погрешно в това на ДОСТА нива.
This is it. Ground zero.
[/quote] Абе, тя свърши, ама доста по-късно - с 40 г. някъде Помня, че 1986 г. някъде моят учител, покойният проф. Ал. Фол ни обяви в института: Момчета и момичета, имам лоша новина: Войната свърши. Загубихме
[/quote]
добра реплика.
А търговския договор е далеч по-голям символ на помирението и изграждането на общия Европейски проект, мира и всичко онова което празнуваш.
Това че историята се пише от победителите е стара максима, но трябва ли човек да приема за чиста монета всичко? Например, когато кажеш "концентрационен лагер" първата асоциация която хрумва на съвременния човек е Нацистка Германия, а всъщност тези лагери са изобретение на една от държавите-победителки.

Не Роланд - точно за това говоря. България не изпраща войски на Източния фронт и не предаваме еврейте си на заколение (за разлика от победителите французи и гърци). Може да сме били сателит, но това е обслужвало националните интереси или поне така се е смятало. Доста по-добре от блатото на комунизма.само сме били на страната на лудия маниак, опитал се да завладее Европа, от какво има да се срамуваме?
А иначе не разбирам с какво един търговски договор е по-достоен за празнуване от края на най-чудовищното събитие в човешката история...
А търговския договор е далеч по-голям символ на помирението и изграждането на общия Европейски проект, мира и всичко онова което празнуваш.
Това че историята се пише от победителите е стара максима, но трябва ли човек да приема за чиста монета всичко? Например, когато кажеш "концентрационен лагер" първата асоциация която хрумва на съвременния човек е Нацистка Германия, а всъщност тези лагери са изобретение на една от държавите-победителки.
But I, being poor, have only my dreams;
Всъщност, на Великобритания.Ludmila76 wrote:Това че историята се пише от победителите е стара максима, но трябва ли човек да приема за чиста монета всичко? Например, когато кажеш "концентрационен лагер" първата асоциация която хрумва на съвременния човек е Нацистка Германия, а всъщност тези лагери са изобретение на една от държавите-победителки.