Трябва ли да се чества краят на Втората световна война?

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Fri May 09, 2008 11:52 am

Не знам как ще погледнете на това, но бих предложила да се сплитне темата. Базирано е повече на емоции, но просто ми се струва, че такъв спор не стои добре в темата за честване на празника. Затова предпочетох да не отговарям на Людмила, въпреки че и аз не съм съгласна с нея.

Едит: а иначе мнението ми е като на останалите - днес празнуваме края на войната като хора, не като жители на еди коя си страна.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri May 09, 2008 12:04 pm

Бе в учебниците вече от доста години не се пише за героичното партизанско движение, както и не се набляга на черния монархо-фашистки режим, да не говорим за съветската армия - освободителка. Мисля, че объркването произтича от това, че Людмила е под грешното впечатление, че си честитим девети септември. А ние просто си честитим годишнината от края на най-кървавата война в съвременната история на човечеството.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri May 09, 2008 12:15 pm

Малко оффтопик - не е ли време германците да се освободят от това чувство за вина което им се насажда? Все пак голяма част от населението на страната даже не са били родени по време на войната.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Ludmila76
Adept

Post by Ludmila76 » Fri May 09, 2008 12:15 pm

Людмила не е под подобно грешно впечатление. Тя просто смята че обединена Европа заслужава да се празнува в далеч по-голяма степен от края на Втората световна война. И смята че като българи нямаме повод да се срамуваме от ролята си в нея.
But I, being poor, have only my dreams;
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Fri May 09, 2008 12:18 pm

Ludmila76 wrote:и ъъъъъ, Moridin, не се X, а 32 хиляди убити и ранени. Излишна жертва. Не е въпрос дали съм съгласна, а че не приемам клишета дето още ги пишат по учебниците. България никога не призната за държава победителка във войната - за разлика от Франция например. Без "формално". Жалко е че смяташ последния опит за реализация на националния идеал заради който стотици хиляди са дали живота си за позор.
Бтв в периода 9 IX 1944 - декември 1946 от репресии са позагинали някъде около 100 000. И още доста до 1956 г. :( Освен това Денят на победата би трябвало да се празнува на 7 май, но заради ината на Йосиф Джугашвили подписването на капитулацията се отлага на девети.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri May 09, 2008 12:22 pm

Ludmila76 wrote:Людмила не е под подобно грешно впечатление. Тя просто смята че обединена Европа заслужава да се празнува в далеч по-голяма степен от края на Втората световна война. И смята че като българи нямаме повод да се срамуваме от ролята си в нея.
Колко вярно. Ние само сме били на страната на лудия маниак, опитал се да завладее Европа, от какво има да се срамуваме?

А иначе не разбирам с какво един търговски договор е по-достоен за празнуване от края на най-чудовищното събитие в човешката история...

@ Драгън - съгласен съм, че германците поотделно не трябва да бъдат държани отговорни за нещо, което дори родителите им не са извършили. И все пак мисля, че държавата Германия трябва да си носи товара на срама. От морална гледна точка го чувствам така, ако щеш.
And you can't dance with a devil on your back...

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri May 09, 2008 12:24 pm

Interpreter wrote:Бтв в периода 9 IX 1944 - декември 1946 от репресии са позагинали някъде около 100 000. И още доста до 1956 г. :( Освен това Денят на победата би трябвало да се празнува на 7 май, но заради ината на Йосиф Джугашвили подписването на капитулацията се отлага на девети.
Прав си. Ебати скапания празник. Сега като се замисля, и на мен ми докривя че тая война е свършила.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Fri May 09, 2008 12:25 pm

Ludmila76 wrote:Людмила не е под подобно грешно впечатление. Тя просто смята че обединена Европа заслужава да се празнува в далеч по-голяма степен от края на Втората световна война. И смята че като българи нямаме повод да се срамуваме от ролята си в нея.
Някой тук да е показал "срам", че сме учавствали? Дали печелим или губим няма значение. Важното е, че на този ден е спряло безсмисленото клане на Руснаци, Германци, Българи, Французи, Англичани, Поляци, Италиани и практически всяка друга нация на континента.

@Преводача - при 2 милионна армия в сърцето на Европа всеки може да се инати :P

@Рол - ми не трябва според мен. Германия е толкова жертва колкото и агресор. Причините за войната са много - малоумния Версай, депресията. Когато един народ е унижен, отчаян и беден е много лесно да го заслепиш и да го накараш да мрази ...
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Fri May 09, 2008 12:35 pm

Marfa wrote:
Interpreter wrote:Бтв в периода 9 IX 1944 - декември 1946 от репресии са позагинали някъде около 100 000. И още доста до 1956 г. :( Освен това Денят на победата би трябвало да се празнува на 7 май, но заради ината на Йосиф Джугашвили подписването на капитулацията се отлага на девети.
Прав си. Ебати скапания празник. Сега като се замисля, и на мен ми докривя че тая война е свършила.
Абе, тя свърши, ама доста по-късно - с 40 г. някъде Помня, че 1986 г. някъде моят учител, покойният проф. Ал. Фол ни обяви в института: Момчета и момичета, имам лоша новина: Войната свърши. Загубихме :lol:

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri May 09, 2008 12:44 pm

Забавно.
And you can't dance with a devil on your back...

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Fri May 09, 2008 12:46 pm

С риск да бъда заклеймен и от двете страни, искам да кажа, че краят на Втората световна война в Европа настъпва на 8 май. Тогава е подписано примирието между Обединените нации и Германия. На 9 май по настояване на Сталин Германия подписва отделно примирие със СССР. Затова и в Русия празнуват Деня на победата. Аз съм много "за" да се празнува приключването на една кървава война, но на победата на Сталин не се радвам. Затова и честитих края на войната вчера. :wink:

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri May 09, 2008 12:49 pm

Людмила, много те бива във високопарните фрази и самочувствието, но за съжаление покритието откъм аргументи малко ти се губи.

Участието на България на страната на Германия е било доста непопулярен акт сред всички онези смели войници, за които си мислиш. Да, умрели са за родината и за националния идеал - щяха да умрат и ако бяхме на страната на достойната кауза. И пак щяха да заслужат уважение. Всъщност няма нищо общо между двете, но напушена от праведния гняв срещу историографическото статукво, май това ти се изплъзва от мирогледа.

Ти като човек СМЯТАШ, че е достойно и заслужаващо уважание да подкрепиш СЪЗНАТЕЛНО акт на безпрецедентно ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ в задоволяване на имперските амбиции на един недоебан луд маниак с дар-слово, защото ти е ОБЕЩАЛ (а не дал) повече територия, която смяташ за своя.

Има нещо ДОСТА погрешно в това на ДОСТА нива.
This is it. Ground zero.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Fri May 09, 2008 12:51 pm

Евала на всички, които въобще се хабите да я обезоръжавате с аргументи (не че ви е особено трудно де).

Аз съм шокиран, че някой на 32 години може да мисли по този начин....

Ludmila76
Adept

Post by Ludmila76 » Fri May 09, 2008 12:56 pm

[/quote] Абе, тя свърши, ама доста по-късно - с 40 г. някъде Помня, че 1986 г. някъде моят учител, покойният проф. Ал. Фол ни обяви в института: Момчета и момичета, имам лоша новина: Войната свърши. Загубихме :lol:[/quote]

:D добра реплика.
само сме били на страната на лудия маниак, опитал се да завладее Европа, от какво има да се срамуваме?
А иначе не разбирам с какво един търговски договор е по-достоен за празнуване от края на най-чудовищното събитие в човешката история...
Не Роланд - точно за това говоря. България не изпраща войски на Източния фронт и не предаваме еврейте си на заколение (за разлика от победителите французи и гърци). Може да сме били сателит, но това е обслужвало националните интереси или поне така се е смятало. Доста по-добре от блатото на комунизма.
А търговския договор е далеч по-голям символ на помирението и изграждането на общия Европейски проект, мира и всичко онова което празнуваш.
Това че историята се пише от победителите е стара максима, но трябва ли човек да приема за чиста монета всичко? Например, когато кажеш "концентрационен лагер" първата асоциация която хрумва на съвременния човек е Нацистка Германия, а всъщност тези лагери са изобретение на една от държавите-победителки.
But I, being poor, have only my dreams;
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Fri May 09, 2008 12:58 pm

Ludmila76 wrote:Това че историята се пише от победителите е стара максима, но трябва ли човек да приема за чиста монета всичко? Например, когато кажеш "концентрационен лагер" първата асоциация която хрумва на съвременния човек е Нацистка Германия, а всъщност тези лагери са изобретение на една от държавите-победителки.
Всъщност, на Великобритания. :mrgreen: