Диети, хранителни режими, здравословно хранене
Moderator: Moridin
Дам, нищо против яйцата, ако са с мярка. И сиренето, ако не е излишно солено. И ориза, па и другите зърнени - ма само в естествения им, или близък до него пълнозърнест вид. Иначе в зеленчук/зарзават включвам всичко възможно, там няма противопоказания - освен дето картофите, дет викаш, не бива да са ежедневни. Идеята като цяло е въглехидратите да са минимални, мазнините да идват предимно от ядките, рибата, зехтина и подобните му, а белтъчините (освен всички растителни такива) - от рибата и киселото мляко. Всякакви плодове и зеленчуци могат да са само от полза, все пак сме създадени да се храним точно с тях (предимно).
Честно казано, нищо не ми и липсва при това положение. Тестени продукти и пържено мразя така или иначе, захарта не ми е слабост, а и има предостатъчно в плодовете, а от предозираната сол или ще отвикна, или ще умра на около 50 от инфаркт/инсулт.
Еми тва е, аз точно тва смятам да си спазвам доживот. Глезотии са възможни, разбира се, но точно с идеята, че са такива. Инцидентно - и ги контрираш веднага с въздържание и/или завишена физ. активност. Иначе лесно се влиза в надолна спирала.неограничени плодове (преди другата храна) + сушени и мед
пресни и задушени зеленчуци, бобови растения
малко ядки и пълнозърнести
зехтин и безсолни маслини
много риба и други морски
малко месо (птиче) и млечни продукти (кисело мляко неограничено)
Честно казано, нищо не ми и липсва при това положение. Тестени продукти и пържено мразя така или иначе, захарта не ми е слабост, а и има предостатъчно в плодовете, а от предозираната сол или ще отвикна, или ще умра на около 50 от инфаркт/инсулт.
Last edited by shayhiri on Tue Jun 03, 2008 9:30 pm, edited 1 time in total.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
- Interpreter
- Forsaken
Американски диетолози твърдят:
Червени мравки: Сервират се леко запържени в масло. Изглеждат като бели бобчета. Придобиват лек вкус на бадеми.
Малки скакалци: Изглеждат като скариди, когато се изпържат с масло. Доста хрупкави са.
Гигантски воден бръмбар: Разпаря се гръдният му кош и се изважда месото като при морски рак. Месото е с вкус на плод като диня или ябълка.
Щурци: Много са вкусни. Когато се изсушат, приличат на слънчогледови семки. Хората се жалват, когато краката, крилата и мустачетата им заседнат между зъбите.
Бтв едно време в казармата при тренировки по оцеляване похапвахме подобни деликатеси. Чак бръмбари не, но помня, че голямата червена мравка беше доста питателна
Ето и няколко рецепти:Яжте бръмбари, полезно е
Хапването на насекоми е много полезно както за здравето, така и за природата, твърдят американски диетолози, цитирани от в. "Ивнинг стандард". ... Един ден "малките гадини" ще се превърнат в здравословна алтернатива на снаксовете, убедени са учените. Според тях някои изсушени насекоми съдържат два пъти повече протеини от суровото месо или рибата, а други са богати на ненаситени мазнини, витамини и минерали. Похапването им е популярно в 113 страни, главно в Азия, където са познати цели 1700 "кулинарни деликатеси". "Месото на насекомите е страхотно", твърди Дейвид Грейсър, член на клуба за гастрономи в Ню Йорк. Консумирането им е полезно и за природата, тъй като те вредят на реколтата, завършва статията във в-к "Труд".
Червени мравки: Сервират се леко запържени в масло. Изглеждат като бели бобчета. Придобиват лек вкус на бадеми.
Малки скакалци: Изглеждат като скариди, когато се изпържат с масло. Доста хрупкави са.
Гигантски воден бръмбар: Разпаря се гръдният му кош и се изважда месото като при морски рак. Месото е с вкус на плод като диня или ябълка.
Щурци: Много са вкусни. Когато се изсушат, приличат на слънчогледови семки. Хората се жалват, когато краката, крилата и мустачетата им заседнат между зъбите.
Бтв едно време в казармата при тренировки по оцеляване похапвахме подобни деликатеси. Чак бръмбари не, но помня, че голямата червена мравка беше доста питателна

- RRSunknown
- Elder God
Да - вярно е това за казармата- колко мравки сме изяли по караулите не е истина
- между другото ядат се мравките работнички защото коремчетата са пълни с сок от глюкоза. Войниците са пълни с гадна киселинa както един "ром" установи от опит 

Last edited by RRSunknown on Wed Jun 04, 2008 9:39 am, edited 1 time in total.
Btw, със всякаквите популярни статии в стил "изтъкнати виетнамски диетолози твърдят..." има един основен проблем. Почти няма нещо което да не съдържа полезни вещества или пък да вреди в твърде големи количества. Такива статии могат да се пускат всеки ден за произволни продукти и все верни. Въпросът колко е полезно/вредно и при какви сътояния.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
То щото другата храна там беше по качествена нали.
Но пък съчетано с малоумното блъскане и търчане си се лепеше колкото и постно да беше менюто баш 97-98ма. ТРЯБАТ си физичеки натоварвания, щото мене природата ме е създала да не мога да наддавам на тегло
Трее изрова учебника по готварско материалозание, че е интересен.

Last edited by Xellos on Wed Jun 04, 2008 9:37 am, edited 1 time in total.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
- Interpreter
- Forsaken
Бтв въпросната "гадна киселина" е т.н. мравчена киселина - действа тонизиращо на мускулатурата и също така като афродизиакRRSunknown wrote:Да - вярно е това за казармата- колко мравки сме изяли по караулите не е истина- между другото ядат се мравките работнички защото коремчетата са пълни с сок от глюкоза. Войниците са пълни с гадна киселине както един "ром" установи от опит

Ще ви разкажа един виц, много по темата, който значително се приближава до виждането ми по въпроса:
Отишли една баба и дядо, на преклонната възраст от 110 години в рая. Цял живот се въздържали от алкохол, сладко, солено, свинско, шоколад и изобщо каквото се сетите. И така Св. Петър ги развеждал. Стигнали до един плаж, пълен с блондинки по оскъдни бикини и мускулести мъже, а слънцето печало ужасно, но нямало чадъри. Св. Петър казал:
- Ето тук можете да си почивате по цял ден.
- Св. Петре, ами слънчевите изгаряния, рак на кожата, ала-бала?
- Няма бе, това е рая. Нищо не може да ви се случи.
После стигнали до една маса, отрупана със сладкиши, мазни пържоли, черен хайвер и Св. Петър казал:
- Ето тук ще се храните.
- Св. Петре, ами холестерола, кръвната захар, кръвното налягане, наднорменото тегло?
- Нищо не може да ви стане бе, вие сте в рая.
Накрая стигнали и до един бар, дето бирата се леела на корем, уискита, водки.
- А тук - казал Св. Петър - можете да се забавлявате по цял ден. И няма да се напивате, това е рая.
В този момент дядото не издържал и забил един шамар на бабата с думите:
- Видя ли, ако не бяха глупавите ти диети щяхме да дойдем тук още преди 30 години.
Отишли една баба и дядо, на преклонната възраст от 110 години в рая. Цял живот се въздържали от алкохол, сладко, солено, свинско, шоколад и изобщо каквото се сетите. И така Св. Петър ги развеждал. Стигнали до един плаж, пълен с блондинки по оскъдни бикини и мускулести мъже, а слънцето печало ужасно, но нямало чадъри. Св. Петър казал:
- Ето тук можете да си почивате по цял ден.
- Св. Петре, ами слънчевите изгаряния, рак на кожата, ала-бала?
- Няма бе, това е рая. Нищо не може да ви се случи.
После стигнали до една маса, отрупана със сладкиши, мазни пържоли, черен хайвер и Св. Петър казал:
- Ето тук ще се храните.
- Св. Петре, ами холестерола, кръвната захар, кръвното налягане, наднорменото тегло?
- Нищо не може да ви стане бе, вие сте в рая.
Накрая стигнали и до един бар, дето бирата се леела на корем, уискита, водки.
- А тук - казал Св. Петър - можете да се забавлявате по цял ден. И няма да се напивате, това е рая.
В този момент дядото не издържал и забил един шамар на бабата с думите:
- Видя ли, ако не бяха глупавите ти диети щяхме да дойдем тук още преди 30 години.
Дам, дядото от вица е съвсем прав - ако се тъпчеш с отрови, отиваш оттатък средно с 30 години по-рано (50-60 спрямо 80-90*), при това имаш избор от пълния набор болести за целта, а и тялото ти вече е като изтривалка, така че колкото по-скоро, толкова повече мъки си спестяваш. А и винаги съм смятал, че искрено вярващите хора не би трябвало да се размотават излишно по пътя си към Рая, след като знаят какво ги очаква.
Ал Кайда и хашишините са му хванали цаката с камикадзе трика.
Само дето аз не съм от тях, та предпочитам да си поживея тук, за всеки случай.
П.П.: Бръмбарите нямам търпение да ги опитам 1st thing in Thailand.
Само дето, поне първия път, ще го направя с някое блюдо, в което не личи кво точно има.
* тука повечето млади хора си казват "чезакво ми е да живея след 50 и безтва, я виж дъртия на кво прилича" и понятие си нямат горките, че един наистина здрав мъж и след 70 си изглежда подобаващо и си кара същия - ако не и по-голям - кеф както и дотогава.

Само дето аз не съм от тях, та предпочитам да си поживея тук, за всеки случай.
П.П.: Бръмбарите нямам търпение да ги опитам 1st thing in Thailand.

* тука повечето млади хора си казват "чезакво ми е да живея след 50 и безтва, я виж дъртия на кво прилича" и понятие си нямат горките, че един наистина здрав мъж и след 70 си изглежда подобаващо и си кара същия - ако не и по-голям - кеф както и дотогава.
Last edited by shayhiri on Wed Jun 04, 2008 1:32 pm, edited 1 time in total.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.