Диети, хранителни режими, здравословно хранене
Moderator: Moridin
Дам, нищо против яйцата, ако са с мярка. И сиренето, ако не е излишно солено. И ориза, па и другите зърнени - ма само в естествения им, или близък до него пълнозърнест вид. Иначе в зеленчук/зарзават включвам всичко възможно, там няма противопоказания - освен дето картофите, дет викаш, не бива да са ежедневни. Идеята като цяло е въглехидратите да са минимални, мазнините да идват предимно от ядките, рибата, зехтина и подобните му, а белтъчините (освен всички растителни такива) - от рибата и киселото мляко. Всякакви плодове и зеленчуци могат да са само от полза, все пак сме създадени да се храним точно с тях (предимно).
Честно казано, нищо не ми и липсва при това положение. Тестени продукти и пържено мразя така или иначе, захарта не ми е слабост, а и има предостатъчно в плодовете, а от предозираната сол или ще отвикна, или ще умра на около 50 от инфаркт/инсулт.
Еми тва е, аз точно тва смятам да си спазвам доживот. Глезотии са възможни, разбира се, но точно с идеята, че са такива. Инцидентно - и ги контрираш веднага с въздържание и/или завишена физ. активност. Иначе лесно се влиза в надолна спирала.неограничени плодове (преди другата храна) + сушени и мед
пресни и задушени зеленчуци, бобови растения
малко ядки и пълнозърнести
зехтин и безсолни маслини
много риба и други морски
малко месо (птиче) и млечни продукти (кисело мляко неограничено)
Честно казано, нищо не ми и липсва при това положение. Тестени продукти и пържено мразя така или иначе, захарта не ми е слабост, а и има предостатъчно в плодовете, а от предозираната сол или ще отвикна, или ще умра на около 50 от инфаркт/инсулт.
Last edited by shayhiri on Tue Jun 03, 2008 9:30 pm, edited 1 time in total.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
- Interpreter
- Forsaken
Американски диетолози твърдят:
Червени мравки: Сервират се леко запържени в масло. Изглеждат като бели бобчета. Придобиват лек вкус на бадеми.
Малки скакалци: Изглеждат като скариди, когато се изпържат с масло. Доста хрупкави са.
Гигантски воден бръмбар: Разпаря се гръдният му кош и се изважда месото като при морски рак. Месото е с вкус на плод като диня или ябълка.
Щурци: Много са вкусни. Когато се изсушат, приличат на слънчогледови семки. Хората се жалват, когато краката, крилата и мустачетата им заседнат между зъбите.
Бтв едно време в казармата при тренировки по оцеляване похапвахме подобни деликатеси. Чак бръмбари не, но помня, че голямата червена мравка беше доста питателна
Ето и няколко рецепти:Яжте бръмбари, полезно е
Хапването на насекоми е много полезно както за здравето, така и за природата, твърдят американски диетолози, цитирани от в. "Ивнинг стандард". ... Един ден "малките гадини" ще се превърнат в здравословна алтернатива на снаксовете, убедени са учените. Според тях някои изсушени насекоми съдържат два пъти повече протеини от суровото месо или рибата, а други са богати на ненаситени мазнини, витамини и минерали. Похапването им е популярно в 113 страни, главно в Азия, където са познати цели 1700 "кулинарни деликатеси". "Месото на насекомите е страхотно", твърди Дейвид Грейсър, член на клуба за гастрономи в Ню Йорк. Консумирането им е полезно и за природата, тъй като те вредят на реколтата, завършва статията във в-к "Труд".
Червени мравки: Сервират се леко запържени в масло. Изглеждат като бели бобчета. Придобиват лек вкус на бадеми.
Малки скакалци: Изглеждат като скариди, когато се изпържат с масло. Доста хрупкави са.
Гигантски воден бръмбар: Разпаря се гръдният му кош и се изважда месото като при морски рак. Месото е с вкус на плод като диня или ябълка.
Щурци: Много са вкусни. Когато се изсушат, приличат на слънчогледови семки. Хората се жалват, когато краката, крилата и мустачетата им заседнат между зъбите.
Бтв едно време в казармата при тренировки по оцеляване похапвахме подобни деликатеси. Чак бръмбари не, но помня, че голямата червена мравка беше доста питателна

- RRSunknown
- Elder God
Да - вярно е това за казармата- колко мравки сме изяли по караулите не е истина
- между другото ядат се мравките работнички защото коремчетата са пълни с сок от глюкоза. Войниците са пълни с гадна киселинa както един "ром" установи от опит 

Last edited by RRSunknown on Wed Jun 04, 2008 9:39 am, edited 1 time in total.
Btw, със всякаквите популярни статии в стил "изтъкнати виетнамски диетолози твърдят..." има един основен проблем. Почти няма нещо което да не съдържа полезни вещества или пък да вреди в твърде големи количества. Такива статии могат да се пускат всеки ден за произволни продукти и все верни. Въпросът колко е полезно/вредно и при какви сътояния.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
То щото другата храна там беше по качествена нали.
Но пък съчетано с малоумното блъскане и търчане си се лепеше колкото и постно да беше менюто баш 97-98ма. ТРЯБАТ си физичеки натоварвания, щото мене природата ме е създала да не мога да наддавам на тегло
Трее изрова учебника по готварско материалозание, че е интересен.

Last edited by Xellos on Wed Jun 04, 2008 9:37 am, edited 1 time in total.
„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”
- Interpreter
- Forsaken
Бтв въпросната "гадна киселина" е т.н. мравчена киселина - действа тонизиращо на мускулатурата и също така като афродизиакRRSunknown wrote:Да - вярно е това за казармата- колко мравки сме изяли по караулите не е истина- между другото ядат се мравките работнички защото коремчетата са пълни с сок от глюкоза. Войниците са пълни с гадна киселине както един "ром" установи от опит

Ще ви разкажа един виц, много по темата, който значително се приближава до виждането ми по въпроса:
Отишли една баба и дядо, на преклонната възраст от 110 години в рая. Цял живот се въздържали от алкохол, сладко, солено, свинско, шоколад и изобщо каквото се сетите. И така Св. Петър ги развеждал. Стигнали до един плаж, пълен с блондинки по оскъдни бикини и мускулести мъже, а слънцето печало ужасно, но нямало чадъри. Св. Петър казал:
- Ето тук можете да си почивате по цял ден.
- Св. Петре, ами слънчевите изгаряния, рак на кожата, ала-бала?
- Няма бе, това е рая. Нищо не може да ви се случи.
После стигнали до една маса, отрупана със сладкиши, мазни пържоли, черен хайвер и Св. Петър казал:
- Ето тук ще се храните.
- Св. Петре, ами холестерола, кръвната захар, кръвното налягане, наднорменото тегло?
- Нищо не може да ви стане бе, вие сте в рая.
Накрая стигнали и до един бар, дето бирата се леела на корем, уискита, водки.
- А тук - казал Св. Петър - можете да се забавлявате по цял ден. И няма да се напивате, това е рая.
В този момент дядото не издържал и забил един шамар на бабата с думите:
- Видя ли, ако не бяха глупавите ти диети щяхме да дойдем тук още преди 30 години.
Отишли една баба и дядо, на преклонната възраст от 110 години в рая. Цял живот се въздържали от алкохол, сладко, солено, свинско, шоколад и изобщо каквото се сетите. И така Св. Петър ги развеждал. Стигнали до един плаж, пълен с блондинки по оскъдни бикини и мускулести мъже, а слънцето печало ужасно, но нямало чадъри. Св. Петър казал:
- Ето тук можете да си почивате по цял ден.
- Св. Петре, ами слънчевите изгаряния, рак на кожата, ала-бала?
- Няма бе, това е рая. Нищо не може да ви се случи.
После стигнали до една маса, отрупана със сладкиши, мазни пържоли, черен хайвер и Св. Петър казал:
- Ето тук ще се храните.
- Св. Петре, ами холестерола, кръвната захар, кръвното налягане, наднорменото тегло?
- Нищо не може да ви стане бе, вие сте в рая.
Накрая стигнали и до един бар, дето бирата се леела на корем, уискита, водки.
- А тук - казал Св. Петър - можете да се забавлявате по цял ден. И няма да се напивате, това е рая.
В този момент дядото не издържал и забил един шамар на бабата с думите:
- Видя ли, ако не бяха глупавите ти диети щяхме да дойдем тук още преди 30 години.
Дам, дядото от вица е съвсем прав - ако се тъпчеш с отрови, отиваш оттатък средно с 30 години по-рано (50-60 спрямо 80-90*), при това имаш избор от пълния набор болести за целта, а и тялото ти вече е като изтривалка, така че колкото по-скоро, толкова повече мъки си спестяваш. А и винаги съм смятал, че искрено вярващите хора не би трябвало да се размотават излишно по пътя си към Рая, след като знаят какво ги очаква.
Ал Кайда и хашишините са му хванали цаката с камикадзе трика.
Само дето аз не съм от тях, та предпочитам да си поживея тук, за всеки случай.
П.П.: Бръмбарите нямам търпение да ги опитам 1st thing in Thailand.
Само дето, поне първия път, ще го направя с някое блюдо, в което не личи кво точно има.
* тука повечето млади хора си казват "чезакво ми е да живея след 50 и безтва, я виж дъртия на кво прилича" и понятие си нямат горките, че един наистина здрав мъж и след 70 си изглежда подобаващо и си кара същия - ако не и по-голям - кеф както и дотогава.

Само дето аз не съм от тях, та предпочитам да си поживея тук, за всеки случай.
П.П.: Бръмбарите нямам търпение да ги опитам 1st thing in Thailand.

* тука повечето млади хора си казват "чезакво ми е да живея след 50 и безтва, я виж дъртия на кво прилича" и понятие си нямат горките, че един наистина здрав мъж и след 70 си изглежда подобаващо и си кара същия - ако не и по-голям - кеф както и дотогава.
Last edited by shayhiri on Wed Jun 04, 2008 1:32 pm, edited 1 time in total.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.