Абе, малко странно, но май много хора отбелязват "мрачността" и "бруталността" на филма сред централните плюсове и малко покрай това им се изкривява перспективата.
В смисъл, филтърът (буквално, но и образно казано) на филма е въпрос на стилистика. Останалите неща действат
през нея, но тя самата не представлява цел сама по себе си. Не може сюжетни елементи да са подчинени на стилистиката, това е оксиморон за мен.
Затова ми интересно да чуя едно мнение, как, от естетическа, "цялостен ефект върху зрителя"-гледна точка
- Spoiler: show
-
взривяването на кой да е кораб би бил нещо по-добро от невзривяването на никой кораб
?
Как би се вързало това със станалото преди това, как щеше да повлияе на ставащото после, как щеше да допълни/измени цялостният смисъл на филма и смисълът на сцените дотогава, също и посланията, които бъкаха (понякога отявлено) във филма?
Това, естествено, е за който иска. Пускам тоя пост без свое мнение, щото съм си патил

, та искам първо да осмисля нечии други.
И ако може, дайте да пишем цялостни неща, не да си разменяме заядливи постове за тоя или оня детайлец, щото така се губи цялостната картина.