Бузлуджа! Шок! Ужас! @_@

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Какво има на връх Бузлуджа

Камънаци
3
7%
Червени бабички с червени внучета
11
27%
Летяща чиния
20
49%
Убий ма, не знам!!!
7
17%

Total votes: 41

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Wed Sep 03, 2008 1:16 am

Да, от чисто благоустройствена гледна точка, тоя мавзолей беше голямо говно върху София. Също като паметника "200 000 години Българска надгалактическа империя" пред НДК, който от ден на ден се разлага и напоследък съвсем е заприличал на изяден от анорексия шестопръст крак с подагра. За самия НДК, дето е като гнездо на динозаври, захвърлено върху залято със сива боя сметище, няма даже да отварям дума.

Бе много грозота, много нещо. Отчайвам се.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Sep 03, 2008 9:02 am

:neutral: на снимката си е доста по-як от повечето сгради в софия, чистичък, бял и здрав...
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Sep 03, 2008 9:10 am

Първо снимката вероятно е правена (отдалече), когато още беше чистичък, бял и здрав и второ това една сграда да здрава, чиста и дори бяла не я прави красива. Половината мутробарок е чист, бял и здрав.
Иначе мавзолеят си мязаше на бетонен бункер и си беше бетонен бункер всъщност...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Sep 03, 2008 9:15 am

Ще ми кажеш ли каква точно му е архитектурната разлика например със сградата на Булбанк до (още по-абсурдната) статуята на София? Като изключим напълно невръзващите се сини стъкла на Булбанк.

А ако по-късно е бил надраскан, мръсен и запустял (дефинитивно това, което всъщност прави сградите наистина грозни, в противен случай са просто незабележителни, или най-много неуместни), в което леко се съмнявам, поне до 89та, тогава - точно както и с чинията на Бузлуджа - просто е трябвало да го изчистят. А и на негово място наистина НЯМА градинка, има просто тревясал бетон.
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Sep 03, 2008 9:26 am

Сградата на Булбанк е частна. Невероятно грозна е, но поне не е държавна и респективно наша собственост и отговорност. Виж, статуята е друго недоразумение, за което бих гласувала с две ръце да махнат, но поне не е заела много място и е сложена между платната.
Докато мавзолеят стоеше като хай-тек бетонна кръпка в тази общо взето старинна част на София. Можеше да го пребоядисат и да го ползват за мол, но за мен така дори като някакво подобие на естрада е по-добре.

Виж, ако разрушат части от стара София за молове и паркинги (новината в абсурдистана) наистина ще е невероятно гадно.
I don't wanna die

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Wed Sep 03, 2008 9:34 am

Morwen wrote:Сградата на Булбанк е частна. Невероятно грозна е, но поне не е държавна и респективно наша собственост и отговорност
Сградата на Българска външнотърговска банка е била държавна и построена с държавни пари ;)

А мавзолея си беше готин. Даже съм ходил да видя Жорето докато мумията му беше още там.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

inkheart
Paragon

Post by inkheart » Wed Sep 03, 2008 11:16 am

Трябваше за се затвори в купол и да се съхранява като паметник :lol:

Елица
Sorcerer

Post by Елица » Wed Sep 03, 2008 11:34 am

Аз също не знаех за таз "летяща чиния", не ми се е случвало да се катерча дотам:) Сори Марфе, ако незнанието ми за съществуването на това чудо на архитектурата те шокира:)

Аз лично съм за запазване на всякъкво видови паметници, ако са особенно противни или не на място може да се местят, но да се рушат е безсмислено прахосничество.
Таз чиния найстина става за туристически обект и си е престъпно да се оставя да се руши.

За мавзолея - според мен градинката/бетонна естрада е по-грозна и от него:? Самия той можеше да се ползва за нещо - да речем за хранилище на ценни картини или за музей със всичката техника дето е имало в него.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Wed Sep 03, 2008 12:00 pm

The Dragon wrote:А мавзолея си беше готин. Даже съм ходил да видя Жорето докато мумията му беше още там.
Синът ми, някъде на 3-4, викаше на Жорето "Мързолея": Дядо, заведи ме пак да видя мързолея.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Wed Sep 03, 2008 12:08 pm

Lubimetz13 wrote:Да, от чисто благоустройствена гледна точка, тоя мавзолей беше голямо говно върху София.
Бе много грозота, много нещо. Отчайвам се.
Morwen wrote:хай-тек бетонна кръпка
Стилът, ако не се лъжа, се казва неокласицизъм и е едно от по-красивите течения в архитектурата изобщо, половината по-красиви градове в Европа и (особено) САЩ бъкат от такива сгради и никой не е тръгнал да ги бута по естетически критерии. А мавзолеят отвън беше мраморен. И беше една доста красива сграда, напълно връзваща се с околните (справка БНБ).
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Sep 03, 2008 12:23 pm

Точно щях да кажа, че и БНБ и всъщност мастодонстките сгради на ларгото (президенството, цум и партийния дом) не са в много по-различен стил от мрамора, който се вижда на снимката.
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Sep 03, 2008 12:23 pm

Не знам, може би защото е строен за 6 дни са спазени само основните правила на неокласицизма - симетричен е и има колони. От там нататък беше много ръбат, правоъгълен и приличащ на бетонна кутия, облицована с мрамор.

Доста се различава като естетическо усещане от дадените като примери за неокласическа архитектура сгради тук http://en.wikipedia.org/wiki/Neoclassical_architecture например.

Иначе БНБ донякъде прилича на Мавзолея, но ЦУМ И Президенството имат доста по-негеометрични форми.
Last edited by Morwen on Wed Sep 03, 2008 12:34 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Wed Sep 03, 2008 12:26 pm

Те ти тази снимка от същия линк:
Spoiler: show
Image
И ако кажеш, че е по-ръбат, просто ще спра да се опитвам да провеждам смислен разговор по темата, щото ще е ясно, че не разсъждаваш трезво :bigtongue:
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Zee
Adept

Post by Zee » Wed Sep 03, 2008 12:32 pm

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Sep 03, 2008 12:37 pm

Хаха, тоя на Линкълн пък е мот-а-мо същия
This is it. Ground zero.