Бузлуджа! Шок! Ужас! @_@

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Какво има на връх Бузлуджа

Камънаци
3
7%
Червени бабички с червени внучета
11
27%
Летяща чиния
20
49%
Убий ма, не знам!!!
7
17%

Total votes: 41

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Sep 03, 2008 12:42 pm

А това е самият мавзолей
Spoiler: show
Image
И сега нека се вгледаме и открием приликите и разликите.
Прилики: бял е, има колони, симетричен е.
Разлики: При едното колоните са класически, при другото са някакви бетонни паралелепипеди. Едното има елементи от класическия стил, другото само форма. Едното може да се изгради и от панели при добро желание, другото не.
Та, мавзолеят изглежда като нео копие на неокласическа сграда, а не като истинска такава.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Sep 03, 2008 12:45 pm

Всъщност единствената разлика е в липсата на декорации и във формата на колоните, за която не виждам защо трябва да се твърди, че кръглата е с нещо по-естетска от паралелепипедната съвсем обективно погледнато. Друг е въпросът защо не са доукрасили Мавзолея през всички тези години...

п.п. и стига с тоя бетон. ясно се вижда, че той е облицован с мрамор, което го прави съвсем нормална сграда, а не БЕТОНЕН БЛОК. Ще ми посочиш ли колко точно сгради в София са строени от камък, че толкова да придиряме за ОБЛИЦОВАН бетон?
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Sep 03, 2008 12:50 pm

Ок, но именно декорациите са съществена част от класицизма. И от естетическото усещане. А мавзолеят нози естетизма на добре направен паралелепипед. Не казвам, че няма куп други подобни сгради, но те първо са нужни за нещо и второ няма да бъда особено разочаровано ако на тяхно място намеря открити площи.

п.п. Мор, блокът отсреща (бивш ведомствен на МВР) е облицован с каменни плочи. Виждала съм и други такива. Това не ги прави по-малко панелки. Въпросът е, че бетонът и панелите ограничават формите, които можеш да и придадеш (т.е. бетонът може в произволна, но е много играчка).
Last edited by Morwen on Wed Sep 03, 2008 12:53 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die

Delegat
Aes Sedai

Post by Delegat » Wed Sep 03, 2008 12:50 pm

Щото е мавзолей, т.е. гробница, а гробниците се украсяват от вътре, а не отвън :) А това, че сградата е грозна - грозна си е :D

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Wed Sep 03, 2008 12:55 pm

Delegat wrote:Щото е мавзолей, т.е. гробница, а гробниците се украсяват от вътре, а не отвън :) А това, че сградата е грозна - грозна си е :D
А, точно това е :) Мавзолея го събориха заради символиката - не може да вдигаш гробница в центъра на столицата си просто. Има си други места за тях. И беше нефункционален - кой нормален човек ще ходи да гледа кино, да пазарува или да си пие кафето в гробница? Колкото до Ларгото и други сгради из София от него време (Националния стадион примерно, с атлетите и атлетките отпред), в Москва на този стил му викат "късен репресионизъм" :) Иначе по принцип и аз съм против събарянето на неща, които може да вършат работа.
Все едно де, няма защо да се бием, тя свършила.

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Wed Sep 03, 2008 1:02 pm

Така. Първо. В криогенната камера на Георги Димитров беше спазено златното сечение и си беше пропорционална, спретната сграда. Ок. Баща ми, който е архитект, смяташе, че е хубава, така че се доверявам на професионалното му мнение. Но аз лично не харесвам неокласицизъм ни най-малко и ми беше просто едно гигантско изсушено кучешко ако с неестествена форма. Тъй че на. Въпрос на вкус.

Това, което не може да се отрече, е, че беше плод на зашеметяваща грандомания отвъд всякакви граници и всичките мраморни галерии, които бяха изкупени, за да се облицова, бяха заплатени с държавни пари, за да се чувства по-добре маринованият труп на един изрод. Демек - сграда с лошо предназначение, чието строителство засмуква излишни ресурси. Ма това хубаво, все пак всеки партиен могул си мечтаеше да си построи неразрушима кутия за обувки, в която да се прави на Спящата красавица няколко петилетки, после да рипне изведнъж, да разбута ятото поклоннички с червени забрадки и сърпове в ръце, които правят бесен ритуален секс с трупа му, и да завари нов световен ред, над който да властва. Беше си професионално изкривяване, един вид, не можем да ги съдим.

Обаче тая пирамидка я цвъкнаха абсолютно не където трябва. И градоустройствено погледнато, тя трябваше да се разкара. Просто защото стоеше грозно на онова си място. Доминираше пейзажа като стар хладилник насред пустиня. Сега мястото е безкрайно по-приятно, затова много се радвам, че я разкараха. Просто от любов към София.
Last edited by Lubimetz13 on Wed Sep 03, 2008 1:03 pm, edited 1 time in total.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Wed Sep 03, 2008 1:02 pm

Interpreter wrote: Мавзолея го събориха заради символиката - не може да вдигаш гробница в центъра на столицата си просто. Има си други места за тях.
Прав си. Тази на Александър Батенберг е в Дружба 2. Не е в центъра на софия на 100 метра по права линия от мавзолея. И гроба на Иван Вазов не е зад Александър Невски с една огромна морена чучната над него ...
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Wed Sep 03, 2008 1:06 pm

The Dragon wrote:
Interpreter wrote: Мавзолея го събориха заради символиката - не може да вдигаш гробница в центъра на столицата си просто. Има си други места за тях.
Прав си. Тази на Александър Батенберг е в Дружба 2. Не е в центъра на софия на 100 метра по права линия от мавзолея. И гроба на Иван Вазов не е зад Александър Невски с една огромна морена чучната над него ...
Ъм, има разлика между камък с надпис или сенчеста градинка с пейки и мраморно чудовище от кошмарите на древните атланти.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Sep 03, 2008 1:12 pm

+1
Според една от историите дават три дни на арх. Георги Овчаров за да направи проект. Той успява в срок и го изготвя в свой стил - с дорийски колони. Проектът обаче не е одобрен от Политбюро на ЦК на БКП и принуждават Георги Овчаров да го опрости дотолкова, че формата на построената сграда е коренно различна от първоначално проектираната. Опростяването се следи от арх. Рачо Рибаров и е прието след одобрение от ръководителя на Строителни войски генерал Иван Винаров.
Да, вероятно е трябвало да е неокласицизъм, но в крайна сметка не е станало.
В последствие облицоват фасадата с русенски камък, а по-късно подменят облицовката с нови плочи от врачански камък.
И двата са някакви видове варовик, не мрамор.
Last edited by Morwen on Wed Sep 03, 2008 1:12 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Wed Sep 03, 2008 1:12 pm

Може и да си прав. Не съм имал взимане даване с тях напоследък.(Древните атланти)

Основният проблем на мавзолея беше, че е строен преди 89-а нали така. Както и на доста красивата петолъчка над Партийния дом. Антикомунизма беше забавен по едно време и го практикувах усилено. След това станах на 14 и стана досаден. Този антикомунизъм който е останал в момента в БГ се намира между буди съжаление и жалък.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Sep 03, 2008 1:14 pm

Мое да не е мрамор, но прилича на мрамор, а не на бетон :mrgreen:
Както и да е, свършил е вече.

Аз лично бих се радвал, ако сега се строяха повече подобни сгради вместо молове. Изобщо каква сграда с естетическа функция е построена в тоя град в последните 20 години?
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Sep 03, 2008 1:17 pm

Е, той и мавзолеят не е строен за естетизъм, както си личеше и от цитата по-горе.

Как каква, а статуята на света София? :lol: Тя по-скоро е с антиестетическа функция, но карай...

А мисля, че принципно от доста време рядко се строят обществени сгради...
I don't wanna die

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Sep 03, 2008 1:49 pm

Статуята не е сграда, но честно казано съм готов дори нея да оценя положително в тази връзка! И не мисля, че и по света никой не строи вече обществени сгради, например сега в Барселона видях доста нов градски театър (ако и потресаващо грозен).
This is it. Ground zero.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Wed Sep 03, 2008 1:51 pm

The Dragon wrote:
Е тука ме закла :) Гробът на Вазов все пак се пада в "църковния двор", един вид - нещо обичайно. А и морената не стои естетически зле. Виж, за Батемберг донякъде си прав, но тя би могла да мине за символ на националното ти освобождение, примерно. А мавзолеят на какво беше символ? Любимеца ти го каза точно. А и не като да не принуждаваха населението да дефилира пред мумията с бодра стъпка и нестихващи викове "ура", докато баба Цола им маха отгоре с ръчичка.
Друг е въпросът колко карикатурен беше самият акт на събарянето - толкова го бъхтиха горкия бункер, че даже и на мен ми стана жал.

Delegat
Aes Sedai

Post by Delegat » Wed Sep 03, 2008 1:56 pm

Interpreter wrote:
The Dragon wrote:
Е тука ме закла :) Гробът на Вазов все пак се пада в "църковния двор", един вид - нещо обичайно. А и морената не стои естетически зле. Виж, за Батемберг донякъде си прав, но тя би могла да мине за символ на националното ти освобождение, примерно. А мавзолеят на какво беше символ? Любимеца ти го каза точно. А и не като да не принуждаваха населението да дефилира пред мумията с бодра стъпка и нестихващи викове "ура", докато баба Цола им маха отгоре с ръчичка.
Друг е въпросът колко карикатурен беше самият акт на събарянето - толкова го бъхтиха горкия бункер, че даже и на мен ми стана жал.
Точно това е и проблема - колко хора в този форум знаят какво е било преди 89та? Щото друго е да си расъл по времето на бай ти Тодор Жевков и да си ти набивали с чук в главата доктрините на комунизма.