Who watches?

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Post Reply
Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Fri Mar 20, 2009 9:38 pm

passer-by wrote: ЕДИТ: Освен това дори да правиш множество асоциации при нов филм, това не пречи да се абстрахираш от тях ако желаеш. Един мой приятел е филмов оператор и като гледа филм знае кое как е направено технически. В един момент обаче се абстрахира от това и се потапя в самия филм. Аз пък гледах филм за спецефектите на Стар Уорс, но след това пак се радвах на съответните сцени във филмите, абстрахирайки се от това как точно са постигнати. :)
Но аз кога съм твърдяла, че ми е напълно абсурдно да се абстрахирам? :shock: Винаги, когато харесвам филм го правя. Неизбежно е.
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Напомнете ми да не споря с Вивиан. Лайк евър. -- Muad_Dib

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Fri Mar 20, 2009 9:41 pm

Vivian wrote:
passer-by wrote: ЕДИТ: Освен това дори да правиш множество асоциации при нов филм, това не пречи да се абстрахираш от тях ако желаеш. Един мой приятел е филмов оператор и като гледа филм знае кое как е направено технически. В един момент обаче се абстрахира от това и се потапя в самия филм. Аз пък гледах филм за спецефектите на Стар Уорс, но след това пак се радвах на съответните сцени във филмите, абстрахирайки се от това как точно са постигнати. :)
Но аз кога съм твърдяла, че ми е напълно абсурдно да се абстрахирам? :shock: Винаги, когато харесвам филм го правя. Неизбежно е.
Ами ето тук, или поне аз така го разбрах.
Vivian wrote:Да не говорим, че мисля, че да се твърди с лека ръка, че „повечето свят” е забравил филм като „Абсолвентът” е малко неуместно, просто защото в прекалено много световни кътчета е сравнително популярно заглавие все още. Или поне в моят свят.

Аз разполагам с лукса на доста добра и услужлива памет, както и на сравнително задълбочени познания в добра бройка от сфери, свързани с шоубизнес и изкуство. За съжаление, винаги когато стана свидетелка на произведение от дадено изкуство, бекграунд ноулиджът ми се активира и отделни модели/ картини биват сравнени (съзнателно и подсъзнателно) с вече познати ми когнитивни модели в мозъка ми, които съм акумулирала отпреди. Всъщност, това е съвсем нормален процес, който работи при всеки човек, само бройката на когнитивните модели се различава спрямо знанието, което е натрупал през годините. Ако при сблъсък с нови картини, старите му остават неактивизирани, значи нещо в мозъка на човека не бачка както трябва.
А това за "Абсолвентът" в първия ти параграф пак потвърждава това, което казах за твоя телевизор. :wink:
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Fri Mar 20, 2009 9:47 pm

passer-by wrote:
Vivian wrote:
Ами ето тук, или поне аз така го разбрах.
Vivian wrote:Да не говорим, че мисля, че да се твърди с лека ръка, че „повечето свят” е забравил филм като „Абсолвентът” е малко неуместно, просто защото в прекалено много световни кътчета е сравнително популярно заглавие все още. Или поне в моят свят.

Аз разполагам с лукса на доста добра и услужлива памет, както и на сравнително задълбочени познания в добра бройка от сфери, свързани с шоубизнес и изкуство. За съжаление, винаги когато стана свидетелка на произведение от дадено изкуство, бекграунд ноулиджът ми се активира и отделни модели/ картини биват сравнени (съзнателно и подсъзнателно) с вече познати ми когнитивни модели в мозъка ми, които съм акумулирала отпреди. Всъщност, това е съвсем нормален процес, който работи при всеки човек, само бройката на когнитивните модели се различава спрямо знанието, което е натрупал през годините. Ако при сблъсък с нови картини, старите му остават неактивизирани, значи нещо в мозъка на човека не бачка както трябва.
А това за "Абсолвентът" в първия ти параграф пак потвърждава това, което казах за твоя телевизор. :wink:
А да. Това не съм го доразяснила. Значи след протичането на сравненията и т.н. от мен зависи доколко контролиран ще е процеса (всъшност то и когнивизмът си го обяснява така) -ако нещото вземе, че ми харесва, въпросните сравнения ще избледняват все повече, докато не стигна на етап да изпитвам чисто и просто удоволствие. Но ако не го възприема, те ще задълбават и ще ми изпъкват повече.
Абе да спориш с Вивиан за филми е като да ловиш пираня с патката си - нито много риба ще наловиш нито члена ти ще става за нещо след това .... --The Dragon

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Mar 20, 2009 10:05 pm

Пфех. За конотациите и обективността мисля, че бях достатъчно ясна. Разбрах гледните ви точки с Гибли. Намирам, че са грешни. Обясних що. Нямам намерение да се повтарям - всичко е написано по-горе.
Сега можем да седнем и да си поспорим за това колко човека са се конотирали за песента от самата песен и колко от Абсолвента. И колко необратима е тази конотация. И т.н. Понеже нито аз, нито ти имаме нужните данни за да си подкрепим тезите, това ще е едно безсъдържателно ляляне в пространството, което мисля да пропусна.

Този пасаж:
А и имайки предвид, че се намирам на форум за дискусии, някак си бях останала с впечатлението, че когато един текст провокира все пак някакъв отговор/ реакция у другите, значи се е откроил по някакъв начин (стига човекът дето е писал да не е ръсил само глупости де). Заради това не намирам за удачно да критикуваш качество на мой текст.
тотално не го разбрах. Кой текст? Кои други? Какви качества? Моята критика спада ли към отговора/реакцията на "другите"? Наистина, нямам представа за ревюто си ли говориш (това, дето не съм го чела), за някой от постовете си ли, но на общо основание ще кажа, че намирам за удачно да критикувам, когато преценя, че нещо не е правилно. По всякакъв начин - фактологичен, лингвистичен, като комън сенс и т.н. Свободна съм да изразя и аргументирам критиката си. Ти си свободна да се съгласиш с нея или да я намериш за фул ъф шит. Както и си свободна да критикуваш от своя страна квото напиша - точно щото се намираме във форум за дискусии, в строй, който не е комунистически или фашистки.

Думичката кич си я ползвай колкото искаш, след като ти харесва. Аз просто изразих личното си мнение за нея. Намирам я за нищо-значеща, след като всеки си я дефинира различно. Ако не ти знам дефинициите, изразът "еди кво си е кич" за мен като информация показва единствено негативно отношение и нищо за това, което е породило негативното отношение. Толкоз. Не знам какви са ти целите когато говориш с други хора или пишеш. Моите са тоя отсреща да ме разбере. Затова и избягвам думи, които не дават достатъчно без допълнителни разяснения. ОСОБЕНО когато става дума за понятия, които не са точни.

За снобизма - о, аз съм един от доста неприятните аниме-сноби в Бг, а напоследък устяновявам и по света, но това не ми пречи да гледам едни от най-пошлите анимета в захлас (за шонен бозите иде реч). Пък всеки един читател може да служи като контролен орган на материалите ни. В случая аз съм намерила нещо, което да ме притесни, най-малкото щото имам кофти жизнен опит от едно друго място. Ще продължавам да наблюдавам и ако тенденцията се запази, ще продължавам да мрънкам. Ти ако искаш мрънкай за моите.

@passer-by:
В случая въобще не я дрънча за това дали филмът й е харесал и дали го намира за "хубав". Щото по въпроса със субективните мнения и харесването/нехаресването няма какво да се спори. Разправяме (или по-точно разправяхме) се за много по-конкретни неща.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Mar 20, 2009 10:13 pm

Е чакай сега, тенднции, мрънкане и т.н., не трябва ли първо да й прочетеш материала? :shock:
And you can't dance with a devil on your back...

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Mar 20, 2009 10:16 pm

Трябва. Както съм прочела предишните й два. Считам обаче, че вече съм видяла част от него в тази тема. Или не съм? Спорът за музиката тръгна от цитат на този материал от самата му авторка.

Oui. Je suis garbage.

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Fri Mar 20, 2009 10:25 pm

Amelia wrote: Този пасаж:
А и имайки предвид, че се намирам на форум за дискусии, някак си бях останала с впечатлението, че когато един текст провокира все пак някакъв отговор/ реакция у другите, значи се е откроил по някакъв начин (стига човекът дето е писал да не е ръсил само глупости де). Заради това не намирам за удачно да критикуваш качество на мой текст.
тотално не го разбрах. Кой текст? Кои други? Какви качества? Моята критика спада ли към отговора/реакцията на "другите"? Наистина, нямам представа за ревюто си ли говориш (това, дето не съм го чела), за някой от постовете си ли, но на общо основание ще кажа, че намирам за удачно да критикувам, когато преценя, че нещо не е правилно. По всякакъв начин - фактологичен, лингвистичен, като комън сенс и т.н. Свободна съм да изразя и аргументирам критиката си. Ти си свободна да се съгласиш с нея или да я намериш за фул ъф шит. Както и си свободна да критикуваш от своя страна квото напиша - точно щото се намираме във форум за дискусии, в строй, който не е комунистически или фашистки.
Коментирах върху тази ти част:
Един съвет от даскала в мен. Много внимавай какви думи употребяваш, когато излагаш гледната си точка, особено ако искаш да бъдеш разбрана и да не се разправяш после. И когато пишеш обмисляй внимателно има ли смисъл това, което казваш. Колкото по-малко места за атака оставиш в даден текст, толкова по-добре за теб.
Разбрах го като критика ин дженеръл относно всеки един текст, над който работя. Така че в случая не говорех за конкретното ривю. Ако възнамеряваш да аргументираш критиката си за писането ми (предполагам предимно в поустовете) и да ми кажеш къде е вредата в "текста с атаките" -давай, сега е моментът.

И бтв, кои предишни два си прочела?

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Mar 20, 2009 10:40 pm

Двата ти материала в последния Шадоуденс.

Иначе това горе не беше критика, а съвет, както съм написала. Произлизащ от мнението ти с кича и конотациите, което породи дискусията. Думата "кич" вече ти обясних колко е неразбираема за човек, който не ти е в главата или не те познава. Това за конотациите подлежеше на критика (т.е. на атака). Неразборията около "разклечената" Шарън показва до какво довежда липсата на инфо или подвеждащото инфо в текста. Заговори се за даскалски манталитет и аз реших да споделя малко от собствения си, че си имам в излишък. Не е със зла умизъл въпреки наличието на страховити думи и изрази като "много внимавай", "разправяш" и "атака".

Oui. Je suis garbage.

Vivian
Forsaken

Post by Vivian » Fri Mar 20, 2009 10:46 pm

Amelia wrote:Двата ти материала в последния Шадоуденс.

Иначе това горе не беше критика, а съвет, както съм написала. Произлизащ от мнението ти с кича и конотациите, което породи дискусията. Думата "кич" вече ти обясних колко е неразбираема за човек, който не ти е в главата или не те познава. Това за конотациите подлежеше на критика (т.е. на атака). Неразборията около "разклечената" Шарън показва до какво довежда липсата на инфо или подвеждащото инфо в текста. Заговори се за даскалски манталитет и аз реших да споделя малко от собствения си, че си имам в излишък. Не е със зла умизъл въпреки наличието на страховити думи и изрази като "много внимавай", "разправяш" и "атака".
Но аз имам повече от два материала там...май... :shock: Затва питах кои точно. Във всеки случай, думата "кич" си има дефиниции из разни речници, значителна част от които покриват мои схващания, бтв.

Не мога да схвана къде точно ми е подвеждащото инфо при Шарън, при все че все пак имаме човек, който беше отбрал за какво иде реч. Не допускаш ли възможността да си била пагубно разсеяна, когато си ми чела поста? И на мен ми се е случвало често.

Е, то ясно, че не е със зла умисъл, просто съм човек алергичен към изрази като "внимавай щото", идващи от хора, които не познавам лично. Too much of an ego, I guess. :mrgreen:

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Mar 20, 2009 10:54 pm

Хехе, говори ми за егото. :lol:

Материалите са Фрост/Никсън и Операция Валкирия.

За Шарън - не е от разсейване. Думата "разклечване" беше основния ми проблем. Когато прочетох инфото в главата ми изплува жена без гащи, която се чекне или кляка. Нищо общо с онова прехвърляне на крак връз крак в Първичния инстинкт просто...
Даже си мислех - кфи са тия клякащи жени без гащи през 60те баси! :shock: Стигнах до извода, че култовостта на тая сцена се дължи на липсата на гащите - примерно щото е било скандално за онова време. :lol: :lol: :lol:

Никъде в речниковите дефиниции на кич не бях виждала, че кичът е съчетание от неща, които буквално си пасват...

Oui. Je suis garbage.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sat Mar 21, 2009 12:38 am

Muad_Dib wrote:-Бутафорният нос на Никсън!
Това аз го възприех като препратка към Пинокио. Никсън си е създал репутация за голям лъжец сред американците, та може би това е била идеята. :wink:
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Sat Mar 21, 2009 2:51 am

Vivian wrote:Причината да не си избера Валкириите за пример се дължи на няколко причини. Апокалипсис сега е филм, ориентиран към мъжката публика, което автоматично изключва завидна част от женските потребители (да не споменаваме и това, че е печално известен със своята „трудно-смилаемост” за значителна част от широката публика по цял свят, както и че е бил такава ужасна бомба в бокс-офиса, че индустрията просто избягва да прави твърде чести препратки, тъй като все още я боли тук-там).
Да бе, ТОЛКОВА я болят 83-те милиона 70-тарски долари (само за САЩ), които са еквивалентни на 250-300 в момента.

И бтв уот дъ фък значение има към каква публика е ориентиран и що за безвкусица от твоя страна е да определяш точно този филм като "предназначен за мъжка публика", а не "филм, предназначен за изстрадалия и засрамен покрай Виетнам американски НАРОД, както и свободна адаптация на една от най-великите книги въобще"?
Далеч по-значимата причина е, че Апокалипсис илюстрира чудесно, че мога да поощря само и единствено читава нова интерпретация – няколко години преди Копола да използва въпросното произведение, то е използвано от Фелини в 8 ½. В случая нещата са напълно окей, защото и двамата са успели да извлекат максимум от връзката музика/ сцена по два коренно различни начина, без да си пречат и без да изглеждат като калпави аматьори. Последвалите употреби на същото произведение, пък, вече демонстрират щедро това, което имаме в Watchmen – нека изберем филми от 2000 година нататък, че поне да са гледани: Lord of War, Valkyrie, Jarhead.
В Watchmen просто има леко намигване към съответната сцена в Apocalypse Now, само че с доста по-различно развитие на войната, така че не ми е ясно какъв ти е проблемът. Но да, сцената с хеликоптерите във Apocalypse Now е една от тези с най-чести препратки, които съм виждал в кино индустрията.

Иначе пред близки или не, снобарщината ти е предимно досадна. Даже сега се чудя защо се похабих да се занимавам с нея.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Mar 21, 2009 8:26 am

ЗНАЕШ, че ти си последният човек, който има право да критикува на снобарщина, нали? В смисъл, Христина поддържа некво ниво все пак в тая тема, взимай пример.

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Sat Mar 21, 2009 8:30 am

Roland wrote:ЗНАЕШ, че ти си последният човек, който има право да критикува на снобарщина, нали? В смисъл, Христина поддържа некво ниво все пак в тая тема, взимай пример.
Всъщност последният би бил ти самият, но да не навлизаме в подробности. :lol:

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Mar 21, 2009 8:39 am

So mature...